Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Kινήσεις Ενότητας και σωτηρίας της Δημοκρατικής Παράταξης από ( Bενιζελικούς, Εκσυχρονιστές και Παπανδρεικούς )

20130730-174102.jpgΕκστρατεία για να διασώσουν τη δημοκρατική παράταξη , το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξουν την εικόνα του που σήμερα δεν είναι η αρμόζουσα, αναλαμβάνουν παρασκηνιακά διάφορα στελέχη του που έχουν έρθει σε επαφή και συνομιλούν μεταξύ τους, ξεχνώντας τις αντιπαραθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Σβήνουν τις διαχωριστικές γραμμές, ενώνουν την αγωνία τους και προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά στελέχη που είτε είχαν απογοητευτεί και έφυγαν από την παράταξη, είτε που διαφώνησαν και έφτιαξαν ακόμη και κόμμα δικό τους, είτε διαγράφηκαν για λόγους σημασίας ή μη.

Το σκορποχώρι που δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρξε στο ΠΑΣΟΚ, τώρα οι περισσότεροι θέλουν να το «μαζέψουν». Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν την τιμή και την υπόληψη της παράταξης και παραμερίζουν τις όποιες διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Προφανώς κατάλαβαν ότι η παρούσα κατάσταση δεν πάει άλλο και γι αυτό το λόγο κινούνται στο παρασκήνιο, έτσι ώστε να αξιώσουν στις εκλογές όποτε και αν γίνουν ένα σημαντικό ποσοστό που θα ρυθμίζει, θα ενώνει και θα ομαλοποιεί το πολιτικό σύστημα. Εγγυητής του πολιτικού συστήματος.
Οι διαβουλεύσεις που γίνονται είναι ανάμεσα σε στελέχη των κυρίων Βενιζέλου, Παπανδρέου και Σημίτη. Με άλλα λόγια, στόχος είναι εκσυγχρονιστές, Προεδρικοί και Βενιζελικοί να ενωθούν για την παράταξη. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόθεση του κ. Βενιζέλου ο οποίος παίζει τα ρέστα του για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και για το λόγο αυτό ανήμερα της επετείου από την ίδρυσή του 3 του Σεπτέμβρη, να υπάρξει ένα συνέδριο –έτσι το ονομάζουν- ιστορικό, πολιτικό, ημερολογιακό, επιστημονικό που θα συμβάλει προς αυτό τον σκοπό. Την ενότητα του κόμματος. Τη σωτηρία της δημοκρατικής παράταξης.
Οι διαβουλεύσεις που γίνονται με μυστικό τρόπο στοχεύουν στην επίτευξη του στόχου που όσο και αν φαίνεται εύκολος , καθόλου δεν μοιάζει να είναι, διότι μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες χρειάζονται αποκατάσταση, πολιτικές διαφορές και διαφορετικές προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Αυτά όλα κανείς δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να αμβλυνθούν, ωστόσο όμως καταβάλλεται προσπάθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Βενιζέλο έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν ένα καλό κλίμα, τέτοιο που θα ομαλοποιεί τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών που θα έρθουν σε μια κοινή γραμμή, οι κύριοι Γιάννης Ζαφειρόπουλος και Στέλιος Αγγελούδης. Ο τελευταίος μάλιστα μετά την εσωκομματική ήττα που υπέστη στο συνέδριο είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ως συνεργάτης του κ. Βενιζέλου έχοντας αναλάβει στην ουσία μόνο την πολύ καλή δουλειά που κάνει ως πρόεδρος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ κομματικά απείχε από τη λειτουργία της Ιπποκράτους. Τώρα που το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στα πάτρια εδάφη την Χαριλάου Τρικούπη, επέστρεψε και ο κ. Αγγελούδης όπως λένε για να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη συνάντηση των στελεχών. Από την πλευρά των «Σημιτκών» στελεχών, ανάλογη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει ορισμένα στελέχη και πρώην υπουργοί, όπως ο Λουκάς Αποστολίδης ενώ από την πλευρά των λεγόμενων προεδρικών στις συζητήσεις βρίσκονται ή φαίνεται ότι γνωρίζουν στο παρασκήνιο την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη οι κύριοι Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Γιώργος Ανωμερίτης.
Την ίδια ώρα γίνονται και άλλες συζητήσεις για ένα δεύτερο κείμενο από στελέχη που απηχούν τις απόψεις της «κίνησης των 75» ενώ μεταξύ των κορυφαίων στελεχών εκφράζεται ανησυχία για το που οδεύει η δημοκρατική παράταξη και ποιες είναι οι πολιτικές της αντοχές. Τα ανοίγματα που πρόκειται να γίνουν σχεδιάζονται και συζητούνται από τώρα, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αποτυχίας. Ίσως το γεγονός ότι και οι τρείς αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Σημίτης γνωρίζουν το τι σχεδιάζουν και μεθοδεύουν στελέχη τους, να μην αφήνει πολλά περιθώρια αποτυχίας κάτι που ενδεχομένως να επιζητούν την ψυχική και την πολιτική ένωση των στελεχών τους κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες του πολιτικού συστήματος. «ίσως είναι μοναδική ευκαιρία, το ΠΑΣΟΚ να αντιστρέψει τη μοίρα του και να αλλάξει το ριζικό του…» Και φυσικά διάφοροι μιλούν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει ακόμη και όνομα… αν χρειαστεί.
Τα στελέχη που εκφράζουν παρόμοιους προβληματισμούς και απευθύνουν έκκληση για τη σωτηρία της δημοκρατικής παράταξης στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους αναφέρουν ότι η πρόσκληση θα απευθύνεται προς όλους χωρίς εξαιρέσεις. Στον Κ. Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Κώστα Λαλιώτη, τον Ανδρέα Λοβέρδο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γ. Φλωρίδη, Δημήτρη Ρέππα, Λούκα Κατσέλη, Γ. Παναγιωτακόπουλο, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, και δεκάδες άλλα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ είτε διαφωνώντας για το μνημόνιο είτε για άλλους πολιτικούς ή εσωκομματικούς λόγους.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια αν πετύχει η προσπάθεια που εκτός απροόπτου θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα και πάντως πριν από τη Τρίτη του Σεπτέμβρη ημέρα γενεθλίων της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, τότε ασφαλώς θα μπούνε οι βάσεις ώστε το εγχείρημα να «δέσει» πολιτικά και με τη ΔΗΜΑΡ λαμβάνοντας μεγάλη έκταση η συνένωση της κεντροαριστεράς. Αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι αν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο παρασκήνιο, υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, αποδεχτούν οι περισσότεροι τις αρχές του ισότιμου εσωκομματικού διαλόγου και βρεθεί χρυσή τομή με τον Φ. Κουβέλη, τότε η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού μοντέλου υπαρκτό στην κοινωνία την οποία και θα εκφράζει, θα έχει ως αποτέλεσμα ότι μέσα από το νέο που θα γεννηθεί, η δημοκρατική παράταξη θα θέσει ξανά τους όρους και τις προϋποθέσεις του πολιτικού παιχνιδιού και βεβαίως την οριοθέτηση των συνόρων του Αντώνη Σαμαρά, της χρυσής Αυγής και τις πιθανές προσμίξεις στελεχών της ΝΔ , και του Αλέξη Τσίπρα. Η τράπουλα θα ξανά μοιραστεί είμαστε αισιόδοξοι δηλώνουν στελέχη που πρωταγωνιστούν στις κινήσεις για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και την ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Πηγή:  e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου