Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΥΠΕΞ: Ισχύει απολύτως ό,τι έχει ήδη ειπωθεί για τις γερμανικές αποζημιώσεις



ΥΠΕΞ: Ισχύει απολύτως ό,τι έχει ήδη ειπωθεί για τις γερμανικές αποζημιώσειςΤο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συζητήθηκε, προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει πως ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα αυτό
και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Ό,τι έχει ειπωθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα, ο οποίος μετέφερε στη Βουλή τις θέσεις του κ. Βενιζέλου, κατά τη συζήτηση της τελευταίας επίκαιρης ερώτησης επί του θέματος, ισχύει απολύτως», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κούρκουλας είχε αναφέρει πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό ενώ ως νομικό ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες της έννομης τάξης.

Μέρκελ: Διαφορετική η δική μας ερμηνεία

Η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μερκελ, αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο πριν από τις θερινές διακοπές της, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

Οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου έγιναν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην Αθήνα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στο θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα». Σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου». Με αυτό, όπως είπε, «συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου