Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ...


Με τον πολιτισμό να μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής και την οικονομική κρίση να κάνει επιτακτική την ανάγκη νέων πρότυπων και αξιών
και μιας πιο δίκαιης εξέλιξης της κοινωνίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ένας εποικοδομητικός διάλογος έρχεται να ανοίξει νέες διόδους.


Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας (έως τις 10 Αυγούστου), δύο μεγάλοι πολιτισμοί της Ανατολής και της Δύσης, ο ελληνικός και ο κινεζικός, συνδιαλέγονται στο φόρουμ «Ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ πολιτισμών», που θα λάβει χώρα από σήμερα έως και το Σάββατο 10 Αυγούστου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού και στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία.

Ενδιαφέροντα θέματα με προεκτάσεις

Τα θέματα, στα οποία θα εστιάσουν οι εργασίες του φόρουμ, είναι:
Η δημιουργία «Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Φιλοσοφίας», με πρωταγωνιστές τον Κομφούκιο και τον Σωκράτη.
Η «Μαθηματική σκέψη» από τον Πυθαγόρα μέχρι την έρευνα του σύμπαντος.
Η «Τέχνη και τα μουσεία», η συμβολή της τέχνης στην κοινωνία και ο ρόλος των μουσείων ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Ολυμπιακή ιδέα και εκεχειρία», όπου θα επιχειρηθεί να γίνει κοινή πρόταση, για να ξαναπαρουσιαστεί το αίτημα της εκεχειρίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Πολιτισμός και τουρισμός», με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου της Ελλάδας, των αστικών κέντρων, της  ηπειρωτικής χώρας και των νησιών, με συγκεκριμένα προγράμματα και παραδείγματα.
Μετά την ολοκλήρωση του φόρουμ στη χώρα μας, ο διάλογος θα συνεχιστεί στο Πεκίνο (14 έως 16 Νοεμβρίου), όπου οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν τα θέματα και θα δοθεί συνέχεια σε μια μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ του ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού.

Ένα «παγκόσμιο χωριό» με πολλά προβλήματαΑποσκοπώντας να μεταφέρει σε κυβερνήσεις και λαούς ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, και να καλέσει τους φιλοσόφους, τους στοχαστές, τους πολιτικούς, τους καλλιτέχνες και τους πολίτες να βοηθήσουν ουσιαστικά, το σκεπτικό του διαλόγου περιστρέφεται γύρω από αυτό που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή το ότι, στη σημερινή εποχή, όλα τα κράτη διαμορφώνουν ένα «παγκόσμιο χωριό», αφού όλες οι ήπειροι και οι χώρες είναι σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους. Εδώ, όμως, γεννιέται το ερώτημα: ο τρόπος, με τον οποίο γίνεται αυτή η επικοινωνία, προωθεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ λαών και πολιτισμών;

Σύμφωνα με διάφορα φαινόμενα που παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, μάλλον όχι. Η αντιπαλότητα προκαλεί οξύτητες. Ο θρησκευτικός φανατισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός εξαπλώνονται. Τα προβλήματα των μειονοτήτων αυξάνονται. Οι μετανάστες πληθαίνουν. Η ανεργία φουντώνει. Οι τοπικές εξεγέρσεις και οι πόλεμοι δε σταματούν. Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας βίας που κορυφώνεται. Ζούμε σε μία εποχή που κυριαρχεί ο κυνισμός, η δυσπιστία, η ανασφάλεια, η διαφθορά, ο φόβος, ο τρόμος και το κυνήγι του κέρδους, που αλλοιώνει χαρακτήρες και οδηγεί σε οικονομική κρίση.

Έχει δημιουργηθεί μια σύγκρουση της οικονομίας με τον πολιτισμό, που είναι εμφανής σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι άμεση ανάγκη, λοιπόν, να αντιληφθούμε ότι, όταν ο στόχος για αύξηση των υλικών αγαθών δε συνοδεύεται από παράλληλη ανάπτυξη ιδεών και αξιών, τότε ο τρόπος ζωής ισοπεδώνει κάθε πολιτιστική δημιουργία και την καταδικάζει σε παρακμή.

Οι φορείς
Στο φόρουμ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ορίζοντες – Δράσεις», η οποία είναι και ο γενικός συντονιστής, συμμετέχουν: ο Ελληνοκινεζικός Σύνδεσμος, το Μουσείο Μπενάκη, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Τμήμα Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Ελληνοκινεζική Ακαδημία για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, ο Δήμος του Πεκίνου, ο Σύνδεσμος για τη Φιλία των Λαών, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και η ΜΚΟ Δίκτυο Διεθνών Ανταλλαγών.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Τετάρτη 7 Αυγούστου
16.00 - 17.30, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254): «Μαθηματική σκέψη», ομιλητές: Μανόλης Κουτλής (εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του τουριστικού γραφείου «Αργώ»), Αποστολία Γαλάνη (Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών), Χριστίνα Φίλη (καθηγήτρια, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας για την Ιστορία & την Επιστήμη), Ling Li (Αντιπρόεδρος του «Συνδέσμου Επιστήμης και Τεχνολογίας της περιοχής Haidian του Πεκίνου»), Jin Pu (αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ «Ένωση Διεθνών Ανταλλαγών Πεκίνου» και της «Ένωσης του Λαού του Πεκίνου για τη Φιλία με τις Ξένες Χώρες»).

18.00 - 19.30:  Πολιτισμός και τουρισμός, ομιλητές: Σπύρος Μερκούρης (Πρόεδρος της ΜΚΟ «Ορίζοντες – Δράσεις»), Λευτέρης Κοντός (Αντιπρόεδρος του «Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου»), Μανόλης Κουτλής, συμμετοχή όλης της κινεζικής αντιπροσωπείας.
Πέμπτη 8 Αυγούστου
8.30 – 10.00, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Φιλοσοφική Σχολή  (Αίθουσα 538, Πανεπιστημιούπολη – Ζωγράφου): «Εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ πολιτισμών», ομιλητές: Σπύρος Μερκούρης, Ανδρέας Ποταμιάνος (Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου), Δημοσθένης Δαβέτας (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, λογοτέχνης, καλλιτέχνης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα πολιτισμού), Jin Pu, Hu Zixin (Καθηγητής Φιλοσοφίας, επικεφαλής της Σχολής Κομφούκιου στο Ηνωμένο Βασίλειο), Wu Shunfa (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διοίκησης της περιοχής Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου).

10.00 – 12.00: «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Φιλοσοφίας», ομιλητές: Θεόδωρος Σκαλτσάς (καθηγητής, διευθυντής του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου), Κώστας Αλεξόπουλος (επιστημονικός συνεργάτης της «Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Φιλοσοφίας»), Δρ. Ευάγγελος Καρκατσέλης (διευθυντής ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», επικεφαλής Λογισμικού και Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών), Jin Pu, Hu Zixin, Wu Shunfa.

12.30 - 14.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1): «Τέχνη & μουσεία», ομιλητές: Άγγελος Δεληβοριάς (διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη), Γιώργος Μαγγίνης (συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη), συμμετοχή όλης της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Παρασκευή 9 Αυγούστου
11.00 – 13.00, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (Αρχαία Ολυμπία): «Ολυμπιακή ιδέα και εκεχειρία», ομιλητές: Ισίδωρος Κούβελος (Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας), Διονύσης Γάγγας (σύμβουλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας), Σπύρος Μερκούρης, Chen Bingju (αναπληρωτής διευθυντής του «Κέντρου Συμβουλευτικής για την Εθελοντική Υπηρεσία του Πεκίνου»), Tonia Luo (Πρόεδρος της Ελληνοκινεζικής Ακαδημίας για τον Πολιτισμό και την Παιδεία) και όλη η κινεζική αντιπροσωπεία.

Πληροφορίες - συμμετοχές
Φωτεινή Αναστασίου: 6948 262693, Αλέκα Κυριακοπούλου: 6944 536690, Σπύρος Μερκούρης: 210 3640797.

Πηγή : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου