Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Κόντρα Περιφέρειας- Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις διαφημιστικές πινακίδες


Αιχμές σε βάρος του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιου Καρούντζου αφήνει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής για το απίστευτο χάλι που επικρατεί με τα διαφημιστικά μπάνερ και αεροπανό που τοποθετούνται παράνομα, κατακλύζοντας το εθνικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Το πρόβλημα με την παράνομη διαφήμιση στους στύλους φωτισμού της ΔΕΗ είναι έντονο σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού και στην οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών, μέχρι την αερογέφυρα της Θέρμης, λόγω της πληθώρας καλοκαιρινών εκδηλώσεων που οργανώνονται σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Συστηματική είναι η αφισοκόλληση και στην οδό Λαγκαδά, όπως και στις περιοχές προς τη Λαχαναγορά και τη Χαλκηδόνα. Ο νόμος για την υπαίθρια διαφήμιση απαγορεύει ρητά την ανάρτηση μπάνερ, αεροπανό, πινακίδων και λαβάρων στους δρόμους, παρά μόνο σε προκαθορισμένα σημεία που έχουν υποδείξει οι κατά τόπους δήμοι.
Η αρμοδιότητα για την απομάκρυνσή τους, όπως και η επιβολή προστίμων στους διαφημιζόμενους, ανήκει αποκλειστικά στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ωστόσο η τελευταία επιχείρηση εκκαθάρισης των παράνομων διαφημίσεων έγινε μόλις την περασμένη άνοιξη. «Η προσπάθεια να καθαρίσει η πόλη έγινε την άνοιξη με συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, της αιρετής περιφέρειας και των δήμων, όμως έκτοτε η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν ασχολήθηκε με το θέμα», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής στη Μακεδονία της Κυριακής, προσθέτοντας ότι υπεύθυνη για το χάλι που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους είναι μόνο η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παράνομης αφισοκόλλησης και τοποθέτησης μπάνερ και λαβάρων έχει σχεδόν εκλείψει στην πόλη, έπειτα από παρέμβαση της εισαγγελίας, με την οποία συμμορφώθηκε άμεσα ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Β. Παπαγεωργόπουλου. Η παρέμβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να απαλλαγεί η πόλη από την παράνομη διαφήμιση, ωστόσο το φαινόμενο μεταφέρθηκε σταδιακά στην περιφέρειά της και συγκεκριμένα σε δρόμους που οδηγούν στους τουριστικούς προορισμούς.
«Όλοι οι δρόμοι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν γεμίσει από διαφημιστικά μπάνερ και αφίσες που τοποθετούνται παράνομα, καθώς η απουσία ελέγχων δίνει τη δυνατότητα σε καταστήματα, beach bar και μουσικά σχήματα να προβάλλονται χωρίς κανέναν περιορισμό», καταγγέλλει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, με δεδομένο, όπως ο ίδιος λέει, ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης δεν ενεργοποιείται στο θέμα, δηλώνει αποφασισμένος να αναζητήσει «παράθυρο» στον σχετικό νόμο, προκειμένου η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ακυρώνει τις εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικά σχήματα κ.ά.) που διαφημίζονται παράνομα στους δρόμους.  «Αν δεν το κάνει η κρατική διοίκηση, θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε εμείς για την ευταξία της πόλης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

«ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ»
Προσπάθεια -χωρίς όμως αποτέλεσμα- υποστηρίζει ότι καταβάλλει η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στο θέμα της αποξήλωσης των παράνομων διαφημίσεων. «Καταβάλλουμε προσπάθεια με κάθε μέσο που διαθέτουμε για την απομάκρυνση μπάνερ, λαβάρων και αεροπανό, ωστόσο οι διαφημιζόμενοι και οι εταιρείες προβολής τους δεν συνετίζονται. Την μια μέρα τα κατεβάζουμε και την επομένη οι δρόμοι είναι και πάλι γεμάτοι», ανέφερε στη «Μ» ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΟ) της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Άγγελος Ποσκούρης. Επεσήμανε επίσης ότι οι διαφημιζόμενοι δεν συμμορφώνονται ούτε με τα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 2.500 ευρώ. «Τους πολεμάμε με πρόστιμα, αλλά ούτε αυτό τους φοβίζει. Αυτή τη στιγμή έχουν βεβαιωθεί στην εφορία πρόστιμα ύψους 70.000 ευρώ και αναμένουμε τα πλήρη στοιχεία πολλών ακόμη παραβατών για να επιβάλουμε και άλλα» τόνισε ο κ. Ποσκούρης.
Ρεπορτάζ: Μακεδονίας της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου