Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη Νέα Δημοκρατία είναι ο Βουλευτής της Α΄ περιφέρειας της Αθήνας. ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης, καλημέρα. Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής του κόμματος ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Θα συμφωνήσετε φαντάζομαι και οι τρεις ότι αυτά που μόλις τώρα ακούσαμε καταρρέουν μια ολόκληρη εικόνα που πολύς κόσμος έχει για το δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευτυχώς ο νυν εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με αυτό το γκρίζο κομμάτι της ιστορίας του κόμματος. Υπήρχε χθες η δήλωση του κ. Κασσή που είπε "να βρει ο κ. Τσοχατζόπουλος σχοινί να κρεμαστεί, με όλα αυτά που ακούγονται και όλα αυτά που αποδεικνύονται".
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κασσής είναι παραστατικός είχε πει "να πέσει και να μην ξανασηκωθεί η Κυβέρνηση". Έχει έναν τρόπο διαφορετικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γλαφυρός ο κ. Κασσής.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα όσον αφορά τον κ. Τσοχατζόπουλο η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της .  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι προφανώς, δεν υπάρχει αντίρρηση σε αυτό.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα ως προς το θέμα που συζητούσαμε, πρώτον το ΑΣΕΠ είναι ένας θεσμός ο οποίος νομίζω μπορεί να βελτιωθεί. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση όμως, ο θεσμός του ΑΣΕΠ, με όλα αυτά τα λάθη που έγιναν, να απαξιωθεί.
(…)
Επειδή είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πολλοί κάνουν μια πολύ σημαντική δουλειά και καλώς τα λένε αυτά που έκαναν, τις εξαγγελίες και ο κ. Γρηγοράκος και όλοι μας, πρέπει όμως άμεσα όλα αυτά να γίνουν πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία πρέπει να δουλέψουν γρήγορα, συντεταγμένα και συντονισμένα ώστε να έχουμε αποτέλεσμα, δηλαδή το επόμενο χρονικό διάστημα να βρούμε ποιοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά ή οτιδήποτε άλλο, για να μπορέσουμε άμεσα να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία.
Άρα η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει απλά πράγματα, καλώς οι Υπουργοί λένε αυτά που λένε, από κει και πέρα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει όλα αυτά να υλοποιηθούν, για να τελειώνουμε. Γιατί ξέρετε, αν δεν υλοποιηθούν, μετά θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο. Το πρώτο είναι αυτό.
Το δεύτερο. Θα μου επιτρέψετε, παρόλο που η συζήτηση είναι γι΄ αυτό το θέμα, χθες και προχθές επιλύθηκαν δυο-τρία σημαντικά θέματα: Πρώτον, η Κυβέρνηση συντονισμένα μετά από πάρα πολλή δουλειά - αν θυμάστε είχε αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα που είχε απαντήσει σε μια ερώτηση ο κ. Κεγκέρογλου -  έλυσε το θέμα με τους παιδικούς σταθμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το πρωί το λένε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η καλύτερη είδηση της ημέρας, έστω και στο παρά πέντε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ βασικό, δούλεψε συντονισμένα η Κυβέρνηση, όλοι οι Υπουργοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι είναι σημαντικό και θετικό και αισιόδοξο.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερο, χθες έγινε μια σημαντική ανακοίνωση με την οποία υλοποιείται η πρότασή μας και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα προγράμματα για την κοινωφελή εργασία. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν αυτή η πρότασή σας κ. Κωνσταντινόπουλε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, μία μικρή αρχή.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά το είπατε, η εκκίνηση όπως γράφουμε του προγράμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου η αρχή είναι το ήμισυ του παντός που λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ήμισυ των 200 χιλιάδων δεν είναι οι 50 χιλιάδες πάντως.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, προς Θεού, αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα χρήματα έχουν βρει οι συναρμόδιοι Υπουργοί, γι’ αυτό και στη δήλωσή μας λέμε ότι είναι η αρχή του προγράμματος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λίγο καθυστερημένα κ. Κωνσταντινόπουλε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπαμε αυτά, εμείς πρώτοι από σας κάναμε κριτική, γιατί αργήσαμε για την ΚΥΑ, αν θυμάστε κάποια στιγμή κάποιοι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά φτάνουμε στο τέλος του χρόνου.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θυμάστε κάποιοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό το πρόγραμμα, παρενέβη ο αρμόδιος Επίτροπος Απασχόλησης και είπε προχωρήστε γι’ αυτό το θέμα και τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο, είναι μια μικρή ανάσα, δεν λύνουμε το πρόβλημα, μια μικρή ανάσα σε δήμους, σχολεία, σε περιφέρειες, σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, θα μπορέσει να βοηθήσει.
Το τρίτο. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτόν τον καιρό για το θέμα του κόστους της ενέργειας. Από ότι ξέρετε η χώρα διαπραγματεύεται με την GAS PROM η οποία ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο για να…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι το αναφέραμε νωρίς το πρωί το θέμα.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που έχει καθυστερήσει κι εδώ, όπου σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι σωστά και έχουν πάρει και γενναίες εκπτώσεις οι άλλες χώρες κ. Κωνσταντινόπουλε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν πάρει γενναίες εκπτώσεις της τάξης του 20% κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την έκπτωση θα την πάρουμε το Σεπτέμβριο και αυτό θα πρέπει να πάει στον τελικό καταναλωτή.
Παράλληλα πρέπει να δούμε - και το βάλαμε πριν από δυο μήνες στο ΠΑΣΟΚ – το θέμα του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είδαμε τα αποτελέσματα πέρυσι… 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εκεί υπάρχει διχογνωμία πάντως, θα είναι μείωση στον ειδικό φόρο ή θα είναι αύξηση στο επίδομα θέρμανσης;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως Κυβέρνηση τώρα; Επειδή υπάρχει διχογνωμία και στο οικονομικό επιτελείο από ότι θα είδατε, και πρέπει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό το λέω, γιατί έτσι φάνηκε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: … πρέπει να το λύσουμε αυτό. Εμείς θα συναντήσουμε τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης και θα καταθέσουμε μια πρόταση. Θεωρούμε όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση ότι αυτό το θέμα πρέπει να ανοίξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα η επικεφαλίδα ποια είναι κ. Κωνσταντινόπουλε, ότι η κυβέρνηση έστω και στο παρά πέντε καταφέρνει να δώσει μικρές ανακουφίσεις ας πούμε σε ευπαθείς ομάδες; Αυτή είναι η κατάληξη;
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι η Κυβέρνηση, η παρούσα Βουλή δεν ξαναψηφίζει νέα δημοσιονομικά μέτρα, τέλος. Κι ότι από δω και πέρα πρέπει να δούμε πώς θα ανακουφίσουμε τους πολίτες και θα αποσυμπιέσουμε όλη αυτή την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ανοίξω τώρα μια παρένθεση, επειδή μου δώσατε την αφορμή με την ιστορία του φόρου για το πετρέλαιο κι όλα αυτά, περιμένουμε να έρθει τις επόμενες μέρες μια νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτό το έρημο το μέτρο των αποδείξεων, που έχει καταντήσει πλάκα. ανέκδοτο κάθε τρεις και λίγο.
                        Μήπως να πείτε στους Υπουργούς σας, μια κι έχουμε εδώ δυο κυβερνητικούς Βουλευτές, να τελειώνει πια αυτή η ιστορία με τα ανέκδοτα, να έχουμε ένα κανονικό νόμο όσον αφορά τις αποδείξεις, να ξέρει και ο πολίτης τι κρατάει τι δεν κρατάει και πως θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή; Διότι εδώ μιλάμε τώρα για ιστορίες…
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θα θυμάστε όταν ήρθε η διάταξη για να καταργηθούν οι αποδείξεις, στο τελευταίο νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί δεν θα έχει κανένα κίνητρο ο κόσμος και εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν κίνητρα για να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά μιλούσανε για ταξίδια στο οικονομικό επιτελείο και για λαχειοφόρο αγορά.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε πει ο αρμόδιος Υπουργός ότι θα το φέρει τώρα το Σεπτέμβριο, έχουμε κι γι’ αυτό το θέμα μια συνάντηση. Ελπίζω ότι αυτό το χρονικό διάστημα μας δίνεται μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι οι θυσίες του κόσμου θα πιάσουν τόπο και θα πάμε σε καλύτερους ρυθμούς.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κωνσταντινόπουλε για να κλείσουμε.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα με προσοχή. Πρώτον, για τα σχολεία, δεν ξέρω αν ψάχνουμε μία ψήφο από την ΠΑΣΚ και από οτιδήποτε…
Α. ΨΥΧΑΡΗΣ: Μία ψήφος είναι, είναι 3 και 2 5 και χρειάζεται μία για την πλειοψηφία.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνδικαλιστές στο συνδικαλιστικό χώρο έχουν την ελευθερία να ψηφίζουν ό,τι νομίζουν και θέλω να ξεκαθαρίσουμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο και η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα που της επιτρέπει ο νόμος και το Σύνταγμα, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, τελεία και παύλα.
Το δεύτερο, η κινητικότητα. Είπε πριν λίγο με λίγα λόγια στον κόσμο ο κ. Μητρόπουλος ότι όσοι τώρα είδατε τα ονόματά σας θα απολυθείτε όλοι.
Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα το νόμο, τον 4172 και το άρθρο είναι το 91.
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, εσείς είσαστε πάρα πολύ καλός νομικός και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα πράγματα πώς να τα λέτε και μπορείτε να τα αλλάζετε.
                        Όμως θα σας πω ένα παράδειγμα, οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που δυστυχώς είναι μεταρρυθμίσεις και τις κάναμε μνημονιακές υποχρεώσεις γιατί αργήσαμε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και καθυστερήσαμε, σήμερα πρέπει να υλοποιηθούν.
                        Ο κόσμος αυτός, θα σας πω ένα παράδειγμα, θα πάει όλος σε άλλα νοσοκομεία, δε θα απολυθεί κανένας. Σας δίνω ένα παράδειγμα, γιατί αναφερθήκατε στους υγειονομικούς στους οποίους πραγματικά γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία έπρεπε να είχε γίνει χρόνια και καθυστερήσαμε και την κάναμε μνημονιακή υποχρέωση.
Άρα θέλω να σας πω ότι η κινητικότητα είναι αναγκαία, θα γίνει, γίνεται, οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων πρέπει να γίνουν. Έχετε δει σε άλλη χώρα στο λεκανοπέδιο να έχουμε τόσα νοσοκομεία; Όχι.
Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα έχει τον μισό πληθυσμό, η μισή Ελλάδα είναι..
Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά, πάρα πολύ σωστά, οι ανάγκες δεν είναι με το πόσα μικρά νοσοκομεία αλλά με πόσες μεγάλες μονάδες έχουμε που εξυπηρετούν τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία τελειώσαμε, σας ευχαριστούμε πολύ και τον κ. Ψυχάρη και τον κ. Μητρόπουλο και τον κ. Κωνσταντινόπουλο για τη ζωντάνια της συζήτησης και για τις καθαρές απόψεις που ο καθένας διατύπωσε. Να είστε καλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου