Ενώ μέχρι τις εκλογές του Μαΐου του 2012 είχαν καταγραφεί μόλις 3 περιστατικά που ενέπλεκαν τη Χρυσή Αυγή, τα περιστατικά εκτινάχθηκαν στα 56 από τις εκλογές και μέχρι τα τέλη του 2012. Σε 135 από τα συνολικά 281 περιστατικά καταγράφηκε ο τραυματισμός συνολικά 400 ατόμων και η δολοφονία τεσσάρων. Τα 3/4 των καταγγελιών αφορούν την Αττική. Περισσότερες από 30 είναι οι επιθέσεις στα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα πρώτες έρχονται η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.
Στην έκθεση επιχειρείται μια προσπάθεια σκιαγράφησης του προφίλ των δραστών. Σύμφωνα με αυτήν, οι δράστες ήταν Έλληνες μέχρι 40 ετών, δρούσαν σε ομάδες και χτυπούσαν κυρίως τη νύχτα χρησιμοποιώντας κλομπ, ρόπαλα και σιδηρογροθιές.
Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση της έκθεσης στην παθητική στάση που κράτησε η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως:«σύμφωνα με τις καταγγελίες α) ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν, β) επενέβησαν μόνο και μόνο για να συλλάβουν τους αλλοδαπούς – θύματα των επιθέσεων, γ) αρνήθηκαν να παραλάβουν μηνύσεις θυμάτων, δ) συνέστησαν σε θύματα επιθέσεων να κάτσουν “ήσυχα” στο σπίτι τους ή να φύγουν από την Ελλάδα, αντί να ερευνήσουν την καταγγελία τους».
Η έκθεση καταλήγει, διαπιστώνοντας πως υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη καταγραφής περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων για το 2012, καθώς την ώρα που ο ίδιος έχει στη διάθεσή του 253 καταγγελίες, από την ΕΛΑΣ έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών.

matrix24