Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Βαυαρία: Απόλυτη πλειοψηφία στους Χριστιανοκοινωνιστές


germany-election-2009-9-23-7-11-14Ποσοστό 49% και πιθανότατα απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες δίνουν στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ τα πρώτα «έξιτ πολ» στη Βαυαρία, όπου διεξήχθησαν σήμερα εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο.Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν 21%, ενώ οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν από 8,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κυβερνητικός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ, περιορίζονται στο 3%, μακριά από το όριο εισόδου στην
τοπική Βουλή (5%).

Οι εκλογές αυτές για το τοπικό κοινοβούλιο ήταν ένα κρίσιμο τεστ, σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.
Οι περιφερειακές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, με δεδομένο ότι ακόμη ο ένας στους δύο Γερμανούς ψηφοφόρους εμφανίζεται αναποφάσιστος.
Tελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη δίνει στο CSU ποσοστό 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 18% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν κατά την έξοδο των ψηφοφόρων από τα εκλογικά τμήματα αναμένονται στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος), ώρα κατά την οποία θα κλείσουν οι κάλπες.
Το ζητούμενο των περιφερειακών εκλογών στη Βαυαρία δεν είναι αν η Χριστιανοκοινωνική Ένωση θα βγει πρώτο κόμμα αλλά αν θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη βουλή του κρατιδίου. Ειδικότερα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «βλέπουν» τους Χριστιανοκοινωνιστές στα 47% με 48%, τους παραδοσιακά αδύναμους βαυαρούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στα 18% με 21%, τους Πράσινους στα 10% με 13%, το κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wähler) στα 7% με 8% και τους Φιλελεύθερους (FDP) στα 3% ως 4%. Εάν πράγματι οι Φιλελεύθεροι, που είναι οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοκοινωνιστών, δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 5%, τότε θα μείνουν εκτός βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου