Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΆΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Απόστολου Πάνα με θέμα "Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρόν και μέλλον"

Φτάνουμε σχεδόν στη λήξη, της πρώτης  θητείας  του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Μία πρώτη θητεία που χαρακτηρίστηκε από τις συνέπειες των μνημονιακών υποχρεώσεων που επηρέασαν και το χώρο της αυτοδιοίκησης, τον ανεπαρκή σχεδιασμό της αλλά συγχρόνως  και την ανικανότητα ορισμένων των αιρετών να αντιληφθούν η να θελήσουν να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα.

Η θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφέρειας  από μόνη της  σε μεγάλο βαθμό το αίτημα της συμμετοχής και της δημοκρατικότερης  διακυβέρνησης ενισχύοντας συγχρόνως το ρόλο των συνεργασιών και των ευρύτερων συμμαχιών, παρόλα αυτά όμως 3 χρόνια μετά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση παραμένει απρόσωπη με άκρως  διαχειριστικό  ρόλο με την ευθύνη βέβαια είναι συνολική.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  η δεύτερη[p1]  μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας  παρά τις  δυνατότητες, τις ευκαιρίες ,και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν κατάφερε να ξεφύγει από αυτή την εικόνα . Το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς καμία αξιολόγηση των θεμάτων ως κορυφαίο όργανο συγκρότησης και έκφρασης της φωνής της Περιφέρειας δεν αποτέλεσε πραγματικό πεδίο ουσιαστικού διαλόγου, οι χωρικοί  Αντιπεριφέρειάρχές  αρκέστηκαν σε ρόλο προϊσταμένου διοικητικών υπηρεσιών και η διαμόρφωση ενός ενιαίου και συνεκτικού περιφερειακού οράματος, ικανού να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τα πιο δυναμικά και παραγωγικά τμήματα του πληθυσμού χάθηκε. Οι  προσπάθειες για οργανωτικές αλλαγές  που έγιναν στα μέσα της θητείας δυστυχώς  δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Αδιαμφισβήτητα χρειάζονται αλλαγές  για να αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής  Μακεδονίας  το πραγματικό της ρόλο αλλά και να δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία.

Περά λοιπόν από τα μεγάλα έργα που η συνδρομή και  αρωγή του κράτους στην επιτάχυνση, υλοποίηση  και ολοκλήρωση  τους είναι κομβική  εν όψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 είναι ανάγκη να συντάξουμε  σχέδιο που θα αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία.  Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τόσο την εσωτερική δομή, οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όσο και το Πρόγραμμα Δράσης και Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί  σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, κατά Κλάδο Οικονομικής Δραστηριότητας και κατά Κοινωνική και Επιχειρηματική ομάδα,  ώστε να καταλάβουν οι πολίτες της Περιφέρειας ότι η Περιφέρεια δεν είναι μόνο υπηρεσίες και  ότι  μπορεί και πρέπει να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης να δώσει κατεύθυνση και προοπτική στα Νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις και να κινητοποιήσει κάθε δημιουργική τους δύναμη.

Το εγχείρημα, προφανώς, δεν είναι εύκολο, είναι καιρός λοιπόν να συντονιστούν και να συγκροτηθούν όλες οι  ικανές περιφερειακές δυνάμεις, είτε εντός περιφερειακού συμβουλίου. είτε εκτός, ώστε να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου σχεδιασμού μονό τότε θα ξεφύγουμε από τα ποσοστά και τα νούμερα και θα έχουμε πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της περιφέρειας μονό τότε θα δούμε τη Κεντρική Μακεδονία-Μπροστά .

Ο Απόστολος Πάνας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας στη
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου