Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Σκόπελος της τελευταίας στιγμής Νέες καθυστερήσεις για την ΚΑΠ αν δεν συμφωνήσουν στο πλαφόν


Έκκληση στα κράτη μέλη και τους ευρωβουλευτές να επιδείξουν συναινετικό πνεύμα ώστε να τακτοποιηθούν άμεσα τα «τέσσερα-πέντε σημεία» της νέας ΚΑΠ που εκκρεμούν ακόμα απηύθυνε ο επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, σύμφωνα το ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η νομική βάση στην οποία στηρίζεται η καταβολή των ενισχύσεων. «Κανείς δεν θέλει να ξανανοίξει την συμφωνία του Ιουνίου αλλά θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε θέματα που άπτονται του πολυετούς
δημοσιονομικού πλαισίου και τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόλος στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που έγινε αυτή την εβδομάδα στη Λιθουανία. 

Το βασικότερο από τα εκκρεμή αυτά θέματα είναι η μεταφορά πόρων μεταξύ των πυλώνων της ΚΑΠ και το πλαφόν, με τους ευρωβουλευτές να επιθυμούν μεγαλύτερη περικοπή στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις.

Αμετακίνητοι οι ευρωβουλευτές

Από ό,τι όμως φαίνεται, τα φαινομενικά απλά αυτά ζητήματα δεν έγινε δυνατόν να ξεπεραστούν. Οι θέσεις των ευρωβουλευτών, απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τους υπουργούς. Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές ζητούν να περικοπούν κατά τουλάχιστον 15% οι ενισχύσεις άνω των 150.000 ευρώ και κατά 25% οι ενισχύσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Όσο για το πριμ στα πρώτα στρέμματα, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι θα πρέπει να προικοδοτηθεί με τουλάχιστον 15% του εθνικού φακέλου, προκειμένου να έχει νόημα, έναντι του ορίου 5% που είχαν προτείνει οι 27.
Οι θέσεις αυτές συνάντησαν την αντίδραση της Γερμανίδας υπουργού Ίλζε Άιγκνερ, η οποία προειδοποίησε ότι οι ευρωβουλευτές θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη συμφωνία του Ιουνίου. «Οι αγρότες μας αυτό που χρειάζονται είναι ασφάλεια κι όχι νέες αβεβαιότητες», τόνισε η κυρία Άιγκνερ που σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη για υποχωρήσεις που θα βλάψουν τους ψηφοφόρους της λίγες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές. Και ο Γάλλος  Στεφάν Λε Φολ προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές να μην θέσουν εν αμφιβόλω το πακέτο που με τόσο κόπο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, ο Πάολο ντε Κάστρο, που ηγείται των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των ευρωβουλευτών, τονίζει ότι πρόκειται για θέμα αρχής κι ότι το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί τις πλήρεις αρμοδιότητες που του δίνει η διαδικασία της συναπόφασης.

Ο τριμερής διάλογος θα συνεχιστεί ώστε το αργότερο ως τις 25 Σεπτεμβρίου να βρεθεί μια λύση. Διαφορετικά μπορεί να σημειωθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

agroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου