Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΤΡΕΝΤΣΙΟΣ : «Το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα που έχει μείνει, είναι η υγεία.»


TrentsiosΔΕΝ ΕΧΕΙ συμπληρώσει ακόμα μήνα από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κώστας Τρέντσιος, και καθημερινά ενημερώνεται για τα προβλήματα που το ταλανίζουν.Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Τρέντσιος, επισημαίνει ότι «το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα που έχει μείνει είναι η υγεία» και ότι «με την συνεργασία και την προσπάθεια όλων, ο
καθένας ανάλογο με το πόστο του, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όσο καλύτερο επίπεδο γίνεται.» Σημειώνει ακόμα ο κ. Τρέντσιος, ότι το Νοσοκομείο Δράμας πρέπει «να παίξει τον ρόλο για τον οποίον έχει φτιαχτεί», ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε καλύτερη ξενοδοχειακή κατάσταση, αλλά «μπορεί και ανταποκρίνεται με την βοήθεια των εργαζομένων.» Τέλος, ο κ. Τρέντσιος, τονίζει ότι «πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη σ’ αυτή την ιστορία και βασικά οι φορείς του Νομού γενικά, και ειδικότερα του Νοσοκομείου, που σε τελική ανάλυση αν το δούμε σε επιχειρησιακό επίπεδο, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο Νομό, από όποια πλευρά κι αν το δούμε.»

Να τονίσουμε ότι, με τον κ. Τρέντσιο είχαμε μια συζήτηση θέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ζητήματα που σήμερα απασχολούν το Νοσοκομείο Δράμας.
κ. Διοικητά, πώς βλέπετε την κατάσταση τώρα που αναλάβατε τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο Δράμας;
Νομίζω ότι η Δράμα, στο μέτρο του δυνατού, έχει ένα καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα και οπωσδήποτε πιθανά στο μέλλον, λόγω των περικοπών, να δημιουργηθούν και άλλα ζητήματα που θα θέλουν επίλυση, ή κατά κάποιον τρόπο μια διαχείριση τέτοια, ώστε να μην μειωθεί η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Το σύστημα υγείας όλα αυτά τα χρόνια είχε μια δυνατότητα να ανταποκριθεί. Πολλές φορές ήταν και υπερβολικά ανοικτό σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που παρείχε, αλλά τελευταία, και λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται, αλλά και αυτό το συμμάζεμα που έχει κάνει κατά κάποιο τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει ότι ο μη έλεγχος γενικά του συστήματος όπως και στην κοινωνία, δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
Με το θέμα του προϋπολογισμού, πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Γιατί, όπως φαίνεται, θα είναι μειωμένος και τον επόμενο χρόνο.
Οι προϋπολογισμοί των επόμενων τριών χρόνων είναι ένα δύσκολο αντικείμενο προς διαχείριση, γιατί υπάρχει μια σημαντική περικοπή. Εδώ τώρα καλούμαστε, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων, να διαχειριστούμε αυτό το θέμα. Εκείνο το οποίο είναι μείζονος σημασίας, είναι το θέμα της παροχής υπηρεσιών να μην μειωθεί, να βρεθούν τρόποι ούτως ώστε να γίνουν κάποιες οικονομίες κλίμακος σε άλλο επίπεδο. Βέβαια αυτό δίνει τη δυνατότητα σήμερα να αντιμετωπίζονται ζητήματα όπως αυτό της υγείας, με πολλή μεγαλύτερη συνέπεια και με πολύ πιο ορθολογικό τρόπο.
Είναι αλήθεια, ότι το Νοσοκομείο Δράμας ήταν συνεπές στο πρόγραμμα μέχρι τώρα. Αυτή η περικοπή που έγινε και αφορά όλα τα Νοσοκομεία, όπως της Δράμας που είχε καταφέρει να εξορθολογήσει κατά μεγάλο ποσοστό τη λειτουργία του, είναι ακόμα σε δυσχερέστερη θέση, γιατί κάποια αποθέματα που πιθανόν να υπήρχαν, είχαν μειωθεί σημαντικά. Άρα λοιπόν, η διοίκηση πρέπει να βρει τρόπους να ανταποκριθεί. Είναι αλήθεια ότι  μέχρι τώρα τουλάχιστον, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση να βρεθούν ει δυνατόν και άλλοι πόροι. Τώρα όμως, για να είμαστε ειλικρινείς και να μην ονειροβατούμε, αυτό  που υπάρχει είναι αυτό το οποίο σαν ποσό, κατανεμήθηκε από την 4η ΥΠΕ σε όλα τα Νοσοκομεία.
Αυτή τη στιγμή δύσκολα αλλάζει. Εμείς θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια, στο μέτρο του δυνατού και σε συνεργασία πάντα με τους θεσμικούς φορείς της Δράμας, αν μπορούμε είτε να τροποποιήσουμε, είτε να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό. Γιατί, ο νομός Δράμας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που πιθανά να μην έχουν ληφθεί υπ’ όψιν. Στις ιδιαιτερότητες αναφέρω ότι, ένα κομμάτι ανατολικά των Σερρών, έρχεται και επιβαρύνει σε εισαγωγικά το Νοσοκομείο της Δράμας. Ένα κομμάτι βόρεια της Καβάλας, έχει πιο εύκολη πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Κέντρο Κράτηση Μεταναστών
Επίσης στη Δράμα υπάρχει και το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στο Παρανέστι. Γι’ αυτό συγκεκριμένα, μπορώ να σας πω ότι ήδη έχω θέσει το θέμα και κεντρικά στην Αθήνα. Με το σκεπτικό ότι, όπου υπάρχει μια παρέμβαση σε ένα τοπικό επίπεδο, είτε αυτή είναι περιβαντολογική, είτε προσθέτει παροχή υπηρεσίας προς τρίτους, ξέρω ότι υπάρχουν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Εδώ έχει δημιουργηθεί το Κέντρο Κράτησης και για την ώρα δεν βλέπω να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία, αν θέλετε, προκύπτουν και από την επιβάρυνση του δικτύου υγείας στη Δράμα προς τους μετανάστες. Υπάρχει διαβεβαίωση ότι αυτά τα πράγματα θα τα δούμε στη συνέχεια.
Είχατε κάποιες συναντήσεις πρόσφατα στην Αθήνα. Συναντηθήκατε με τον υπουργό ή κάποια άλλα στελέχη του Υπουργείου Υγείας;
Σε προσωπικό επίπεδο δεν συναντήθηκα με τον υπουργό. Ο υπουργός ήρθε και έκανε μια παρέμβαση και ομιλία στους νέους διοικητές. Ήμουν ένα τριήμερο στην Αθήνα, όπου έγινε ένα είδος επιμόρφωσης στα νέα διοικητικά στελέχη. Εκεί, πέραν του επιμορφωτικού χαρακτήρα, υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν και συζητήσεις διαλογικές, όπου έμπαιναν διάφορα ζητήματα. Μέσα σ’ αυτά έθεσα αυτό με το Κέντρο Κράτησης, επειδή θεωρώ ότι και μέσω ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει κάτι. Επίσης θεωρώ ότι λόγω των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας, από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει αυτό το ανάχωμα αν θέλετε προς την Ευρώπη, των μεταναστών στην Ελλάδα, κατά την άποψή μου το κόστος πρέπει να πληρωθεί από εκεί. Με αυτό το σκεπτικό μπήκε το θέμα και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει μια κινητικότητα, η οποία αυτή την στιγμή δεν ξέρω σε ποιο βαθμό είναι, αλλά νομίζω το επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε και απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε.
Όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Νοσοκομείου, συναντηθήκατε με τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων. Σας εξέθεσαν τα προβλήματα, τους ακούσατε, γενικώς τι  συζητήσατε;
Ενημερώθηκα για όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Βέβαια το κυριότερο και το πιο σημαντικό που βάζουν και τα μέλη του σωματείου, είναι ο προϋπολογισμός του 2014 με τα γνωστά προβλήματα. Ενημερώνομαι σχεδόν καθημερινά, γιατί τα ζητήματα του Νοσοκομείου δεν είναι στατικά. Είναι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία, αλλά βασικά θεωρώ ότι, και το έχω πει και στις συζητήσεις που έχουμε κάνει και με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, νοσηλευτές, ιατρούς κτλ., ότι για μένα, για να περπατήσει μια ιστορία σε έναν οργανισμό όπως το Νοσοκομείο, επιγραμματικά βασική σημασία έχουν τα τρία «σ». Και ποια είναι αυτά. Πρώτον και κύριο η συμπεριφορά. Θεωρώ πολύ σημαντικό, η συμπεριφορά όλων αυτών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, αρχικά από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές κτλ., πρέπει να είναι τέτοια, που να δίνει τη δυνατότητα σε έναν πολίτη, να αισθάνεται άνετα. Βασική προϋπόθεση είναι, να του συμπεριφερθούν σωστά και ανάλογα.
Το δεύτερο είναι η συνεργασία. Σε ένα Νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει μια αλληλοσυμπλήρωση, αλληλοκάλυψη και να υπάρχει συνεργασία μεταξύ εργαζομένων, μεταξύ γιατρών, μεταξύ κλινικών που είναι βασικό κομμάτι.
Το τρίτο και πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου, είναι η συνέπεια. Έχει να κάνει με όλα τα επίπεδα, της ανταπόκρισης, τα αιτήματα που υπάρχουν και βασικά της παροχής υπηρεσίας προς τον ασθενή. Νομίζω ότι αυτά είναι και η καρδιά του συστήματος υγείας, που κατά την άποψή μου έχει κλείσει έναν κύκλο και ανοίγει έναν καινούριο.
Ο κύκλος του συστήματος υγείας από την δεκαετία του 1980 μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση larg (μεγάλη). Δηλαδή παρείχοντο υπηρεσίες προς όλους, ακόμα και τους ανασφάλιστους. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα Νοσοκομεία δεχόντουσαν ένα μεγάλο φόρτο και πολλές φορές χωρίς έλεγχο. Άρα σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε όλη αυτή τη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες της Δράμας, έχοντας μικρότερο προϋπολογισμό, μικρότερο δυναμικό εργαζομένων, σήμερα έχουμε το φαινόμενο να φεύγουν σε σύνταξη πολλοί εργαζόμενοι και να μην μπορούμε να αναπληρώσουμε.
Φαρμακείο
Θεωρώ ότι σύντομα πρέπει να λυθεί το θέμα του φαρμακοποιού. Έχει γίνει διαδικασία του ΑΣΕΠ, έχει βγει ο πίνακας, έχει ζητηθεί η προτίμηση των επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ για τα Νοσοκομεία τα οποία πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις των φαρμακοποιών. Για το νομό της Δράμας προβλέπονται δύο θέσεις και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να λυθεί αυτό.
Θα υπάρχουν δηλαδή δύο άτομα μέσω ΑΣΕΠ;
Δύο είναι οι θέσεις. Αυτή τη στιγμή από τους ενδιαφερόμενους ήδη έχουν προκριθεί 16 άτομα. Για 6 θέσεις στην 4η ΥΠΕ. Νομίζω, και από τις διαβεβαιώσεις που έχω, για τους επικουρικούς γιατρούς και για τον φαρμακοποιό που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Λόγω του ότι και καθημερινά ζητούνται στοιχεία και υπάρχει ένα κενό διάστημα, παρ’ ότι αναπληρώνεται αυτή την στιγμή με μια απόσπαση από τις Σέρρες στο Φαρμακείο. Αν δεν υπάρχει μια αδιάλειπτη παρουσία, δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα.
Μια που αναφερόμαστε στο ζήτημα του προσωπικού, με τα άλλα ζητήματα και τις ελλείψεις στο προσωπικό που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Μαγειρεία, καθαριότητα, φύλαξη κτλ.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Αν τα πάρουμε ιεραρχικά, για μένα, μετά το ζήτημα του φαρμακοποιού, το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι σε επίπεδο μαγειρείων, με τους τραπεζοκόμους, γιατί αυτή τη στιγμή τα άτομα που υπηρετούν εκεί, είναι οριακά και λόγω του ότι θα βγουν στη σύνταξη, κάποιοι δεν έχουν πάρει άδειες, κάποιοι δεν έχουν πάρει τα ρεπό τους. Η λειτουργία είναι οριακή και μπορώ να πω, για την ώρα τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται και στην έκκληση που έχω κάνει, να μου δοθεί μια πίστωση χρόνου για να βρούμε μία λύση.
Αναφορικά με το ζήτημα της φύλαξης. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Βέβαια σ’ αυτά μπαίνει και όλη η διαδικασία με τον προϋπολογισμό και τα κονδύλια, όπως επίσης θα σας αναφέρω ότι, βλέπω ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, αυτά τα τελευταία χρόνια που έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί και κάποιοι που είναι σε πορεία συνταξιοδότησης. Άρα δηλαδή σε επίπεδο προσωπικού υπάρχουν αρκετά σημαντικά προβλήματα.
Υπάρχει η πιθανότητα κάποιες απ’ αυτές τις υπηρεσίες να δοθούν σε ιδιώτες; Όπως παλαιότερα τα πλυντήρια ή να δοθεί στο μέλλον η φύλαξη σε κάποια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης;
Όλα αυτά που λέτε συνεκτιμούνται. Να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να τα κάνουμε εκ των ένδω όλα αυτά, πάντα βέβαια σε σχέση με τη δυνατότητα να πληρώσουμε. Γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να πεις σήμερα ότι, δεν έχω αυτό, κάνω έναν διαγωνισμό και το συμπληρώνω με μια ιδιωτική υπηρεσία. Η βασική μας στόχευση είναι, η υπηρεσία να είναι δημόσια. Τώρα, αν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες και αν λύνονται κάποια ζητήματα με μια τέτοιου παρέμβασης, είτε είναι αυτό σε επίπεδο φύλαξης, είτε σε άλλα επίπεδα που υπάρχει θα δούμε κι αυτή τη δυνατότητα.
Σχετικά με το ζήτημα του προϋπολογισμού και πάλι κ. Διοικητά, γιατί τα πάντα γυρνάνε γύρω από εκεί. Αν δεν έχουμε κάποια θετική τροποποίηση ή αναβάθμιση. Υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε σημείο να φτάσουμε να συνεργαζόμαστε άμεσα με το Νοσοκομείο Καβάλας;
Η συνεργασία ούτως ή άλλως, και με το Νοσοκομείο της Καβάλας και ειδικότερα με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, είναι αλήθεια ότι υπάρχει. Υπήρχε ανέκαθεν, υπάρχει και τώρα. Στα πλαίσια της συνεπικουρούμενης κατάστασης που υπάρχει στο σύστημα υγείας, αυτό δεν θα διακοπεί ποτέ.
Εκείνο το οποίο όμως εμείς, σαν διοίκηση έχουμε αυτή τη στιγμή, σαν προμετωπίδα, είναι να αντιμετωπίζονται όσο περισσότερα περιστατικά υπάρχουν στη Δράμα, ούτως ώστε η βασική προϋπόθεση, το σύστημα της υγείας στη Δράμα να παρέχει τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τους πολίτες και αν θέλετε, να μην δοθεί η εντύπωση ότι η Δράμα αδυνατεί στον άλφα ή βήτα κλάδο και κατά συνέπεια κατά θα ήταν να αφομοιωθεί ένα κομμάτι από ένα άλλο χώρο.
Σχετικά με το ζήτημα των υλικών. Κατά καιρούς υπάρχουν ελλείψεις σε διάφορα υλικά, όπως καθετήρες, γάζες ή άλλα σημαντικότερα. Τι γίνεται μ’ αυτό το ζήτημα;
Κοιτάξτε. Θα ήταν οξύμωρο να έλεγα εγώ, ότι ήρθα πριν 15 μέρες και λύθηκαν όλα. Τα προβλήματα υπάρχουν. Και στην τροφοδοσία πολλές φορές. Αυτό έχει να κάνει πάντα στα πλαίσια της πολύ λεπτομερειακής κατάστασης ελέγχου που υπάρχει και σε επίπεδο ΥΠΕ και σε επίπεδο υπουργείου, γιατί όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις προμήθειες των υλικών καταγράφονται και ελέγχονται και από τους άλλους φορείς. Παρατηρείται κατά καιρούς ότι έχουμε κάποιες ελλείψεις σε κάποια υλικά. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να εξορθολογιστεί το σύστημα, ούτως ώστε και μέσω ελέγχου και καλύτερης διαχείρισης η οποία μπορεί να γίνει από τις υπηρεσίες, να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα των προμηθειών.
Αγροτικά ιατρεία
Αν και όπως σημειώνει τέλος ο κ.Τρέντσιος, δεν έχει ακόμα προλάβει να επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας του Νομού, αναφορικά με τα αγροτικά ιατρεία σημειώνει: «Έχω ζητήσει απ’ όλους τους δημάρχους που έχουν αγροτικά ιατρεία που στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους, να παραχωρηθούν τα παλιά κοινοτικά καταστήματα, ώστε και να υπάρξει εξοικονόμηση χώρων και σε τελική ανάλυση να αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία».
 Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου