Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Tου Λευτέρη Μιχ. Καρχιμάκη : Μόνο ο εξανθρωπισμός της δημοκρατίας θα τσακίσει την ΧΑ !

Όλοι μας λίγο πολύ, από μικρή ηλικία γαλουχηθήκαμε με την ψευδαίσθηση ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη αποτελεί ένα, εδώ και αιώνες βαθιά ριζωμένο πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική,η Ευρώπη στον εικοστό αιώνα δεν ήταν η φυσική πατρίδα της ελευθερίας και της δημοκρατίας αλλά μάλλον ένα εφιαλτικό εργαστήρι κοινωνικού, ιδεολογικού και πολιτικού πειραματισμού. Μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, για περίπου δύο χιλιετίες τo κυρίαρχο

πολίτευμα ήταν αυτό της βασιλείας. Το πείραμα της δημοκρατίας το οποίο διαδέχθηκε την πτώση των αυτοκρατοριών και των μοναρχιών κατά την περίοδο του μεσοπολέμου απέτυχε παταγωδώς καθώς μέχρι το ξέσπασμα του β' παγκοσμίου πολέμου είχε ανατραπεί από το χιτλερισμό τον φασισμό και τις κατά τόπους δικτατορίες. Τότε όπως και τώρα, όλοι μιλούσαν για κρίση- ακόμα και για συντριβή της δημοκρατίας. Τότε η εξάπλωση του απολυταρχικού αυτού ρεύματος βασίστηκε στην απειρία του ευρωπαϊκού λαού απέναντι σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα αλλά και στην αδυναμία της νεογέννητης δημοκρατίας να εμπνεύσει στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας, ένα όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα νομίζω η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, δεν είναι πλέον μόνο η κρίση υπεύθυνη. Αντίθετα, η 180 μοιρών στροφή της κοινωνίας προς τα δεξιά οφείλεται στην απογοήτευση την οποία εισέπραξε από την χρόνια κυβερνώσα αριστερά-κεντροαριστερά. Οι αξίες και οι ιδέες οι οποίες την γέννησαν στην πλειοψηφία τους μετατράπηκαν σε αφίσες και συνθήματα, έγιναν όχημα για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και μικροπολιτικών, σπανίως μετουσιώθηκαν σε πολιτική, σε πράξεις.

 Έτσι η ακροδεξιές παρατάξεις στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα εκμεταλευόμενες την ανυπαρξία ενός ισχυρού ιδεολογικού ρεύματος το οποίο θα συστράτευε την κοινωνία σε ένα όραμα συνεχούς εξέλιξης της κατάφεραν να διαβρώσουν το πολιτικό σύστημα με μία διεστραμμένη, αξιόποινη θα έλεγε κανείς από το διεθνές δίκαιο ιδεολογία αλλά παρά ταύτα ιδεολογία.

Η μόνη λύση απέναντι σε τέτοια εκτρώματα του ανθρώπινου νου είναι για άλλη μια φορά ο εξανθρωπισμός της δημοκρατίας.Ο θεμελιώδης στόχος της εποχής μας πρέπει να είναι η υποταγή της πολιτικής στο δίκαιο, ο εξορθολογισμός της εξουσίας και η απάλειψη των ασυνεπειών της παλαιάς τάξης πραγμάτων λαμβάνοντας κάθε πλευρά του κοινωνικού και πολιτικού βίου σε συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις. Πιο σημαντικό όμως είναι η εφαρμογή τους. Μέχρι σήμερα όλα έχουν ειπωθεί από τους πιο πειστικούς ανθρώπους με τα ωραιότερα λόγια, σήμερα όμως αυτό που προέχει είναι οι προτάσεις και οι υποσχέσεις να λάβουν σάρκα και οστά...

Προαπαιτούμενο για να συμβούν τα παραπάνω είναι η ουσιαστική επένδυση και μεταρρύθμιση στην παιδεία. Είναι ανάγκη να απομακρυνθούμε άμεσα από την εκπαίδευση και να στραφούμε στην παιδεία, να απορρίψουμε τον εξεταστικοκεντρικό χαρακτήρα του σήμερα που αναπαράγει παπαγάλους και να στραφούμε στον πολυπόθητο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του αύριο που θα δημιουργεί ανθρώπους με κριτική σκέψη για να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο, με ιδέες ιδανικά αλλά κυρίως με την φλόγα και την δύναμη να αγωνισθούν για αυτά ...

Tου Λευτέρη Μιχ. Καρχιμάκη : Πρωτοετής Φοιτητής Νομικής Αθηνών

1 σχόλιο:

  1. γιατί κύριε καρχιμάκη, εσύ και οι υπόλοιποι έτεροι δεν γράφετε ένα άρθρο για το πως θα αντιμετωπίσουμε τους υπόλοιπους ανθέλληνες όπως την ρεπούση που την μισώ βαθύτατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή