Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι Νέοι Μεταρρυθμιστές για την "πρωτοβουλία των 58"

Ανακοίνωση έβγαλε και η κίνηση «Νέοι Μεταρρυθμιστές», με αφορμή την πρωτοβουλία των 58 που εκδηλώθηκε πριν λίγες ημέρες. Οι Νέοι Μεταρρυθμιστές θεωρούν ότι το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι μια βάση συζήτησης, ενώ τονίζουν ότι το εγχείρημα, για να έχει επιτυχία, θα πρέπει να μην ελπίζει απλά στο άθροισμα των δυνάμεων των κομμάτων που το εκφράζουν αυτή τη χρονική στιγμή, ούτε να εναποθέσει την εκπροσώπησή του σε στελέχη που
έρχονται από το παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στελεχών της κίνησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Αμπελόκηπους, τους Νέους Μεταρρυθμιστές εκπροσώπησε ο Χάλαρης Μιχάλης, πρώην ειδικός γραμματέας επιθεώρησης εργασίας.

Ολόκληρο το κείμενο των Νέων Μεταρρυθμιστών αναφέρει:

Κάθε πρωτοβουλία που συντείνει στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι ασφαλώς θετική.

Ως Νέοι Μεταρρυθμιστές έχουμε ανοίξει, εδώ και δύο χρόνια, τον κοινωνικόπολιτικό διάλογο για την ανάγκη ανασυγκρότησης των δημοκρατικών δυνάμεων και της ανασύστασης του κεντροαριστερού χώρου. Ήδη, πριν τις εκλογές του Μαΐου 2012, είχαμε μιλήσει για την ανάγκη σύμπραξης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ώστε να δομηθεί μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον τότε επελαύνοντα λαϊκισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, τον Νοέμβριο του 2012, οργανώσαμε, σε συντονισμό με άλλες κινήσεις, εκδήλωση με θέμα την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, όπου όλοι οι εκπρόσωποι των κινήσεων, αλλά και των κομμάτων, συμφώνησαν στην ανάγκη κοινής έκφρασης του χώρου. Σε συνέχεια αυτών των πρωτοβουλιών εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συζητούσαν τη συμπόρευση και την κοινή κάθοδο στις εκλογές, συζήτηση από την οποία, δυστυχώς, η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε.

Έχοντας διανύσει, με τις πρωτοβουλίες μας, μια διαδρομή – καλεσμα, αντιλαμβανόμαστε την κίνηση των 58 ως συνέχεια των πρωτοβουλιών αυτών και, προφανώς, τη χαιρετίζουμε.

Θεωρούμε το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ως βάση συζήτησης και ως την ελάχιστη αρχική συμφωνία, που προσπαθεί να απαντήσει στο πρόβλημα πώς θα γεννηθεί το νέο στο χώρο της κεντροαριστεράς χωρίς, εν τω μεταξύ, να καταστραφεί η χώρα βυθιζόμενη στην ακυβερνησία και την ανεξέλεγκτη πόλωση.

Η παράταξη της κεντροαριστεράς, όταν ήταν συγκροτημένη, όπως και αν ονομαζόταν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της πατρίδας μας, ενώ η διάλυσή της, οδήγησε στις περισσότερες περιπτώσεις σε εθνικές καταστροφές. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της παράταξης και στην κατάθεση του δικού της διαφορετικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα σε μια άλλη Ευρώπη, μακριά από αριστερούς και δεξιούς καιροσκόπους.

Το εγχείρημα, ωστόσο, για να έχει επιτυχία, θα πρέπει να μην ελπίζει απλά στο άθροισμα των δυνάμεων των κομμάτων που το εκφράζουν αυτή τη χρονική στιγμή, ούτε να εναποθέσει την εκπροσώπησή του σε στελέχη που έρχονται από το παρελθόν. Άλλωστε, μόνο τα χρήσιμα υλικά ανακυκλώνονται. Η νέα κεντροαριστερά θα πρέπει με όραμα, τόλμη και αυτοπεποίθηση να καταθέσει το δικό της σχέδιο για την οριστική έξοδο από την κρίση στην εποχή μετά τα μνημόνια. Το σχέδιο, όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση προσωπικοτήτων. Πρέπει να γίνει υπόθεση πολλών και ειδικά των νέων, που τους ζητείται να πληρώσουν το κόστος των λανθασμένων πολιτικών όλων των προηγούμενων ετών


politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου