Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ της περιουσίας της «Αγνό»


Στο «σφυρί» αρχίζουν να βγάζουν πιστωτές της Αγνό περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης με σκοπό να ικανοποιήσουν απαιτήσεις τους, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η τελευταία έχει μείνει πλέον απροστάτευτη μετά την ανεπιτυχή της απόπειρα να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Η αρχή γίνεται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου -αν η διοίκηση της
γαλακτοβιομηχανίας δεν τα καταφέρει να τον μεταθέσει χρονικά- με τον πλειστηριασμό ενός ακινήτου της «Αγνό» στο Καλοχώρι, επιφάνειας 1 στρέμματος με αποθήκη 110 τ. μ. και τιμή εκκίνησης τα 97.000 ευρώ για απαίτηση της τάξης των 8.000 ευρώ. Τη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, την έχει εκκινήσει ιδιώτης πιστωτής, αλλά όπως τονίστηκε στην EgnatiaPost, είναι ζήτημα -αν βρεθεί αγοραστής- να προλάβει να πάρει κάτι, από τη στιγμή που υπάρχουν απαιτήσεις και από το δημόσιο, το ΙΚΑ κ.λπ.
Για την άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία, ωστόσο, φαίνεται πως θα αποτελέσει τη θηλιά από την οποία θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, καθώς εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ανάλογες κινήσεις και από άλλους πιστωτές. Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πως πριν λίγο καιρό ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, στην οποία είναι τα δάνεια της Αγνό, έκανε πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης της τελευταίας, ώστε να υπάρχει μια εικόνα για το τι υπάρχει και τι αξίζει το καθένα από αυτά.
Ούτως ή άλλως, πάντως, η κατάσταση δείχνει πολύ δύσκολη, αν όχι μη αναστρέψιμη, αφού και η ΔΕΗ έχει διακόψει την παροχή ρεύματος στο εργοστάσιο εδώ και σχεδόν ένα μήνα και δεν ιδρώνει το αφτί κανενός για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
Το «φως στο τούνελ», εν τω μεταξύ, η ύπαρξη δηλαδή στρατηγικού επενδυτή, όλο και πιο πολύ μοιάζει με τα φώτα από φορτηγό που έρχεται από απέναντι, παρά η διέξοδος από το αδιέξοδο της γαλακτοβιομηχανίας. Και αυτό γιατί και ο Ιβάν Σαββίδης που φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Αγνό, μετά την περιπέτεια της ΣΕΚΑΠ, απαιτεί πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα δάνεια της εταιρείας και κατόπιν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επένδυση, αν είναι να κάνει κάτι τέτοιο.
Κόλαφος η απόφαση του Εφετείου
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε σαν κερασάκι σε μια... μπίτερ τούρτα η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, επί της έφεσης που είχε ασκήσει η Αγνό για την απόρριψη του Πρωτοδικείου στο αίτημά της για υπαγωγή της στο άρθρο 99, η οποία είναι κόλαφος για τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας.
Οι δικαστές επισημαίνουν ότι μολονότι η ΑΓΝΟ εξαγοράστηκε, «απαλλαγμένη χρεών το 2003, από την Κολιός Α.Ε. η οποία διατηρεί το 99,99% του μετοχικού κεφαλαίου και παρά τα εχέγγυα που διέθετε, όπως απουσία χρεών και βαρών, συμπαράσταση εργαζομένων και υποστήριξη του καταναλωτικού κοινού ιδίως της περιοχής της Μακεδονίας, η οικονομική κατάσταση αυτής [...] διέψευσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής».

Περαιτέρω η δικαστική απόφαση καταλογίζει στην Αγνό ότι αν και ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις της, δεν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, προχωρώντας σε επιλεκτική εξόφληση χρεών. Αναφορά γίνεται επίσης στην αξίωση της Κολιός από την Αγνό, ποσού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ και στη μεταβίβαση -στις αρχές Δεκεμβρίου και πριν από την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99- προς την Κολιός του στόλου των φορτηγών διανομής της κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι η Αγνό οφείλει περίπου 50 εκατ. ευρώ, με το Δημόσιο, το ΙΚΑ και την ΑΤΕ ως ενέγγυα πιστώτρια τράπεζα (17,3 εκατ. ευρώ) να είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της, ενώ σημαντικά ποσά οφείλονται και στους αγελαδοτρόφους και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Η EgnatiaPost προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία και με τη διοίκηση της Αγνό, για να καταγραφούν και οι δικές της απόψεις, αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό.


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ
lliamis@egnatiapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου