Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στο εδώλιο ο Ψωμιάδης την Τρίτη για την Κορώνεια

Στο Εφετείο δικάζεται την Τρίτη ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης για παράβαση καθήκοντος και απιστία σχετικά με την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, κυρίως για τη μείωση των προστίμων όσων έχουν ρυπάνει τη λίμνη Κορώνεια. Η δίκη του κ. Ψωμιάδη είναι η πρώτη από αυτές που σχετίζονται με την Κορώνεια.

Τον Μάρτιο είχε επιβληθεί στον κ. Ψωμιάδη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή είχε καταδικάσει επίσης τους Μ. Γραικού, Αρ. Διαπούλη και Ν. Μπουρνή.
Η καταδίκη βασίστηκε στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην πληθώρα στοιχείων που έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007. 
Κανένα πρόστιμο
Όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Διεύθυνση Ανάπτυξης - Διεύθυνση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ειδικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Ειδικά ο κ. Ψωμιάδης, κρίθηκε ότι δεν είχε συγκροτήσει τα προβλεπόμενα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις. Ξεκίνησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια με καθυστέρηση 18 μηνών, σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης της λίμνης από επικίνδυνες ουσίες. Επίσης, καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες την επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα, και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου