Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση από τις τράπεζες για όλα τα δάνεια

Λεπτομερή ενημέρωση από τις τράπεζες, με αναλυτική καταγραφή όλων των δανείων, ενήμερων, καθυστερούμενων και ρυθμισμένων, όπως και για το προφίλ των πελατών, ζητούν με οδηγία τους η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες εφεξής, στις οικονομικές τους καταστάσεις στο τέλος κάθε έτους να απεικονίζουν αναλυτικά τις

κατηγορίες των «κόκκινων» δανείων, καθώς και τις προβλέψεις που έχουν λάβει.
Στόχος της οδηγίας είναι να διαπιστωθεί η ακριβής έκθεση των τραπεζών στον πιστωτικό κίνδυνο, ώστε να είναι απολύτως ενημερωμένο το επενδυτικό κοινό. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρούν ότι έτσι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Ταυτόχρονα, η αναλυτική καταγραφή θα βοηθήσει να αναληφθούν δράσεις για να μπει «φρένο» στα κόκκινα δάνεια, ώστε μέσα από κατάλληλα πακέτα ρυθμίσεων, τα καθυστερούμενα να επανέλθουν σε ορθή πορεία, να καταστούν δηλαδή ενήμερα.

Η οδηγία είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις ελεγκτικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται από το δεύτερο μνημόνιο του Δεκεμβρίου 2012, καθώς στο πλαίσιο των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, πρέπει να υπάρχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με τις γνωστοποιήσεις που οφείλουν να παρέχουν οι τράπεζες στις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις για τα δάνεια και τις απαιτήσεις από πελάτες.

Ειδικότερα, οι οδηγίες αφορούν την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού, τα ρυθμισμένα δάνεια, τις προβλέψεις απομείωσης και την αναγνώριση των εσόδων από δάνεια και απαιτήσεις, καθώς και τον τρόπο παρουσίασής τους.

Συγκεκριμένα στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει σε ξεχωριστό παράρτημα οι τράπεζες να αναφέρουν αναλυτικά όχι μόνο το ύψος των προβληματικών δανείων αλλά και τις κατηγορίες των δανείων (π.χ. 15% στεγαστικά, 25% καταναλωτικά, 30% επιχειρηματικά). Επίσης ανά κατηγορία θα πρέπει να αναφέρουν και το ύψος των προβλέψεων που έχουν λάβει. Επιπλέον θα πρέπει να σημειώνουν πόσα δάνεια έχουν πάει σε ρύθμιση, λόγω αδυναμίας του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το δάνειο, Και ακόμα θα πρέπει να αναφέρονται τα δάνεια για τα οποία έχει γίνει επαναδιαπραγμάτευση των αρχικών όρων της σύμβασης, όχι όμως λόγω οικονομικών δυσχερειών του δανειολήπτη και τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως αναδιαρθρωμένα και όχι ως ρυθμισμένα.


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου