Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, η Χρυσή Αυγή ή τουλάχιστον τα ηγετικά της κλιμάκια και οι φίλοι τους, αυτή η ιδιότυπη συμμορία με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και τοπική λαϊκή απήχηση που πρέπει να το δούμε αυτό και με ψήφους στις εκλογές, παίρνει το δρόμο για τη φυλακή, πήρε το δρόμο για τη φυλακή. Τελειώνουν, τελειώσαμε, θα τελειώσουν; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που αρχίζει πλέον και τίθεται τώρα που αποκαλύπτεται πλήρως η εγκληματική της δραστηριότητα.

                        Αυτό το ερώτημα θα συζητήσουμε απόψε με καλεσμένους το Δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Καμίνη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μάκη Βορίδη, το Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό, το Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, τον καλλιτέχνη, μουσικό, ηθοποιό, πώς να το πω, όλα αυτά μαζί, τον κ. Δημήτρη Πουλικάκο και τον Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών τον κ. Παναγή Παναγιωτόπουλο.

Θα συνδεθούμε επίσης στη διάρκεια της εκπομπής με τον κ. Πέτρο Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι Μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και επίσης θα συνδεθούμε με τον κ. Αντώνη Λιακόπουλο ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής για να μας πει επιτέλους για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία, που ακόμα-ακόμα και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταγράφει στο πόρισμά του και τον κ. Νικήτα Κλιντ ο οποίος είναι Μουσικός, Μέλος του συγκροτήματος Ρόδες United και φίλος εδώ και πολλά χρόνια του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

Λοιπόν κύριοι, η ερώτηση είναι αυτονόητη, δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω παραπάνω, η ερώτηση είναι αν τελειώσανε. Και πριν πάμε στο αν τελειώσαμε, που θα είναι νομίζω και το γενικό κλίμα της εκπομπής, θέλω να μου πείτε εάν από όσα αποκαλύφθηκαν σας ξενίζει κάτι, ισχύει για σας αυτό που λένε μερικοί "τι λες βρε παιδί μου, τα ξέραμε όλα αυτά";

(…)

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, ρωτήσατε αν ξέραμε ή όχι κατ΄ αρχάς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν τελειώνουμε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είπατε αν ξέραμε όλα αυτά ή όχι, αν η κοινή γνώμη γνώριζε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν μας αιφνιδίασε, όχι η γνώμη, εσείς.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμένα δε με αιφνιδίασε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα ξέρατε όλα αυτά;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι γνωρίζαμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική οργάνωση. Οι ιδέες μιας τέτοιας οργάνωση με οποιαδήποτε δομή είναι τέτοιες που είτε είναι στο κεφάλι του Κασιδιάρη, είτε ενός γείτονά σας, τον οδηγούν αργά ή γρήγορα σε ατομικά ή συλλογικά εγκλήματα.

                        Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά μια εγκληματική οργάνωση δέκα ανθρώπων, οι οποίοι έκλεβαν, δολοφονούσαν, εκβίαζαν. Είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα. Κι αν τώρα δεν το καταλάβουμε αυτό και να χειριστούμε με αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο, ενοχοποιώντας στο συλλογικό υποσυνείδητο του ελληνικού λαού τις νεοναζιστικές ιδέες, φοβάμαι πάρα πολύ ότι το φαινόμενο θα παραμείνει. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να κοπούν πέντε δέκα κεφάλια από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο κ. Ανδρουλάκης έχει διαφορετική απόχρωση από όλους τους άλλους που μιλήσανε, λέει ότι είναι νεοναζιστικό κυρίως κι όχι εγκληματικό φαινόμενο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ πάντως έχω την αίσθηση και ακούγοντας και τον κ. Ανδρουλάκη, έχω την αίσθηση και το επισημαίνω αυτό για 15 μέρες τουλάχιστον που τρέχει αυτή η ιστορία, ότι ο ναζισμός τελικά ήταν το πρόσχημα ή το περίβλημα.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Γι΄ αυτό είπα προβιά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι προπροβιά. Βασικά η δράση τους ήταν συμφωνώ μαζί σου, μαφία, καμόρα, υπόκοσμος, που δεν μπορούσαν να μαζέψουν ψήφους ως μαφία και λέγανε κάτι τις.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Και μπράβοι, νυχτομπράβοι, εκβιαστές, νταβατζήδες.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τα υπόλοιπα νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη νομίζετε ότι έχουν διαφορετικές δράσεις, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία ή στην Ουγγαρία;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής, δε γνωρίζω.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Έχουν ακριβώς ίδιες δράσεις, μαχαιρώνουν μετανάστες, σκοτώνουν ανθρώπους, εκβιάζουν ομοφυλόφιλους, αυτές είναι οι δράσεις τέτοιων των κομμάτων. Ο νεοναζισμός και οι ιδέες του οδηγούν μαθηματικά όποιον τις πιστέψει, σε ατομικά ή συλλογικά εγκλήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα, είναι μια άποψη αυτή.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Πουθενά όμως δεν είχαν 7%, 8% ή 10%, έτσι;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η τραγικότητα για το πολιτικό σύστημα είναι ότι όλα αυτά τα συζητάμε μετά από το θάνατο ενός αθώου ανθρώπου, ενώ γνώριζαν πάρα πολύ καλά τόσο η δικαιοσύνη όσο και η Αστυνομία τι σημαίνει Χρυσή Αυγή. Εμείς εδώ κι ενάμισυ χρόνο κάναμε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η δικαιοσύνη και οι δομές και η Αστυνομία ξέρανε και είμαι βέβαιος ότι ξέρανε, δεν είμαι βέβαιος αν η κοινωνία ήξερε. Ο άδικος χαμός αυτού του νέου ανθρώπου λειτούργησε σαν ένα τεράστιο..

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Που δεν ήταν και ο πρώτος, ήταν ο πρώτος Έλληνας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, ναι αλλά λέω ήταν Έλληνας, λειτούργησε σαν κάτι τεράστιο εκκωφαντικό, σαν μία καμπάνα τεράστια.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Λειτούργησε ως καταλύτης. Λειτούργησε ως καταλύτης και επιτάχυνε εξελίξεις.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, εάν υπήρχε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δε θα είχε 32 φακέλους σήμερα η δικαιοσύνη στα χέρια της, θα είχε 1032. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(…)

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ούτε στην Αυστρία γιατί ακόμα κι εκεί δεν είναι αυτού του χαρακτήρα.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Το 21,3% συν το 4%;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν είναι αυτού του χαρακτήρα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήδη το 21% κρύβει και νεοναζιστές μέσα εκεί.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Μπορεί να κρύβει..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όπως έκρυβε κι εδώ η Ακροδεξιά. Και οι ψηφοφόροι της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα κάπου κρυβόταν τόσα χρόνια, κάτι ψήφιζαν, έτσι;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Κανείς, πρέπει να δείτε την ιδιαιτερότητα για να την αντιμετωπίσετε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κάτι ψήφιζαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα είκοσι χρόνια.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Κανείς δεν έχει πει ανοιχτά ποτέ ότι υμνεί τον Χίτλερ, κανείς δεν έχει πει ανοιχτά ποτέ, ακόμα χειρότερα, ότι πράττει εγκληματικές ενέργειες δημοσίως, τις οποίες εν συνεχεία υποστηρίζει. Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά, αυτά υπήρξαν εδώ κι επομένως με το να ισοπεδώνουμε το φαινόμενο δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μία τελεία να πάω σε διαφημίσεις, γιατί έχει φουντώσει η συζήτηση, μικρό διαφημιστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε.

 (…)

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε στο 0,6% που μεγάλωσε. Όμως, πριν τη μεταπολίτευση είχαμε χούντα και μετά τη χούντα κάποιοι ντρεπόταν να πούνε ότι είναι χουντικοί. Έπειτα, ήρθε η μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και ο Αντρέας Παπανδρέου, κάποιοι μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μετά από την κρίση ξαναεμφανίστηκαν κι απενοχοποιήθηκαν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, μη πείτε ότι το 2013 βγήκε αυτούς τους χουντικούς τους προ 40 ετών..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όλοι αυτοί οι στρατιωτικοί που βγαίνουν και καταγγέλλουν το Δημοκρατικό Πολίτευμα, που ήταν κρυμμένοι; Ήταν κρυμμένοι πίσω από τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο Κασιδιάρης δεν είχε γεννηθεί και οι περισσότεροι δεν είχαν γεννηθεί καν.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, οι πάτρωνες του Κασιδιάρη όμως; Η ρίζα τους εκεί ακριβώς βρίσκεται.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Με ποια διδάγματα όμως;

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Στην Αθήνα, επειδή το είδαμε το φαινόμενο αμέσως, ήδη από το 2010 βλέπαμε κατ΄ αρχάς πράγματα που δεν έβλεπαν άλλοι…

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε εδώ κ. Πρετεντέρη υπάρχει και μια υπόθεση εργασίας η οποία δεν επιβεβαιώνεται..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και η αίσθηση ατιμωρησίας βοήθησε πάρα πολύ.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, στην ανάλυσή σας υπάρχει, εγώ έχω μεγάλη αντίρρηση εδώ είναι εσφαλμένη, αλλά υπάρχει κι ένα πραγματικό το οποίο δε λαμβάνετε υπόψη σας, 40%

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αν είναι δυνατόν. Να αρχίσει κριτική από όλα τα μέτωπα στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80, που συνέβαλε να μην υπάρχουν όλα αυτά τα σταγονίδια;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Μάλιστα, μα γι΄ αυτό λέω ότι είναι λάθος η ανάλυσή σας, 40%..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τι άλλο θα ακούσουμε. Ότι  ενσωμάτωσε και τα σταγονίδια της χούντας;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη δε με ακούτε και αυτό θα βοήθαγε. 40% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Ποια σταγονίδια λέτε τώρα; Περίπου το μισό..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτοί δηλαδή που μαχαίρωναν μετανάστες, αυτοί που χαράκωναν πρόσωπα, προέρχονται από την Κεντροαριστερά;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Αναφέρεστε στη δομή; Η δομή είναι αυτό που σας είπε ο κ. Δήμαρχος.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα ποια δομή; Στο Μελιγαλά υπήρχαν χίλια άτομα με κοντάρια κ. Βορίδη, τα οποία δεν ήταν από την Κεντροαριστερά. Πρόκειται για  νεοναζί. Να το αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο; Να ποινικοποιήσουμε τις ιδέες αυτές; Ναι ή όχι;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Νεοναζί είναι, φυσικά.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Προέρχονται από την Κεντροαριστερά αυτοί;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Φυσικά, Οι ψηφοφόροι, γιατί δε θέλετε να το ακούσετε, γιατί αυτό είναι που θα μας επιτρέψει, οι ψηφοφόροι..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η κρίση συνέβαλε.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ακούστε κάτι..

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Κύριε Βορίδη συγνώμη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής κρύβονταν σε όλα τα κόμματα.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Εντάξει, λοιπόν; Μην το λέμε τώρα έτσι.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Το λένε οι μετρήσεις αυτό. Αλλού ήταν 5%, αλλού 8%, αλλού 11%, ήταν παντού.





Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η κρίση συνέβαλε όπως και η ατιμωρησία όπως και η  αίσθηση ότι δεν υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία. Ας μην ξεπλύνουμε όμως το φαινόμενο.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Να του δώσουμε όμως τη σωστή του διάσταση.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Η απάνω πλατεία βοήθησε, η Αμαλίας.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όμως κατά βάση όλο αυτό το δυναμικό, το οποίο εκβίαζε, εγκληματούσε, απέναντι σε μετανάστες και Έλληνες, είναι στελέχη της Ακροδεξιάς που πιστεύουν σε νεοναζιστικές ιδέες.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μα προφανώς, προφανώς.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δηλαδή μην τα ξεπλένουμε όλα..

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μα δεν ξεπλένει κανένας τίποτα, δε διαφωνούμε σε αυτό, προφανώς.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι είναι παραπλανητική αυτή η συζήτηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο, αλλά να πω γιατί..

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Να κάνω μία μικρή παρένθεση για μισό λεπτάκι, η μεγαλύτερη ομάδα ποσοστών νεοναζί στη Γερμανία ήταν στην Ανατολική, έτσι; Εγώ όταν το έμαθα αυτό, κουφάθηκα.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό είναι κομμουνιστικό καθεστώς..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό τι σημαίνει; Και στην Ουγγαρία υπάρχει μεγάλο ποσοστό και στη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερο.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Άρα εσείς επιχειρείτε να κάνετε μία ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τη Δεξιά και σας λέω λοιπόν ότι για λόγους ιδεολογικούς δεν υπάρχει αυτή η ταύτιση.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Με την Ακροδεξιά.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι κ. Βορίδη.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει. Όπως την αρνείστε και θεμιτά..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δηλαδή αυτή η θεωρία των δύο άκρων είναι απίστευτη.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Μα καθίστε να με ακούσετε.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μα κι εσύ λες για την Αριστερά συνέχεια. Τμήμα της Ακροδεξιάς.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι, εγώ λέω ότι έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει κανείς να τα δει, αυτά ριζώνουν μέσα σε συνθήκες θεσμικής κρίσης, βρίσκουν αντανάκλαση σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα στα οποία με συγχωρείτε πολύ για πάρα πολύ χρονικό διάστημα κανείς δεν παρενέβη και τα άφησαν και γιγαντώθηκαν και οξύνθηκαν, η εγκατάλειψη στις γειτονιές είναι ένα από αυτό το ζήτημα και από κει και πέρα όποιος πάει να πει ότι αυτό παραδείγματος χάρη αφορά τη Δεξιά σας λέω ότι η Δεξιά δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πως, η άκρα Δεξιά δεν έχει σχέση με την Αριστερά.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε ένας-ένας. Κύριε Ανδρουλάκη και κ. Βορίδη, εδώ νομίζω ότι κάνουμε μία σύγχυση στην κουβέντα μας. Είναι άλλο πράγμα τι είναι το κόμμα αυτό που λέγεται Χρυσή Αυγή, αυτοί όλοι που συλλαμβάνουν, που προφανώς είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα και μία συμμορία..

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Η οργάνωση, η δομή του.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η οργάνωση, άκρα Δεξιά, νεοναζιστικό, τελεία.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Και άλλο οι ψηφοφόροι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και άλλο οι 325 χιλιάδες ψηφοφόροι, όπου εγώ δεν δέχομαι ότι στην Ελλάδα έχουμε 325 χιλιάδες νεοναζί ψηφοφόρους, ούτε 325 χιλιάδες καμόρα.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, κανείς δεν το δέχεται αυτό. Μην αποσυνδέουμε όμως τις ιδέες από την οργάνωση.  Δηλαδή εδώ τι κάνουμε; Λέμε ότι δεν υπήρχαν ιδέες. Ότι είναι εγκληματίες χωρίς ιδέες.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχουν ιδέες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είπα αυτό, υπάρχουν ιδέες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη θέλω να πω δυο κουβέντες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι κ. Ανδρουλάκη. Νομίζω ότι ο άνθρωπος με αυτά που είπε σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Μίλησε για την αίσθηση της ενότητας και να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Εξαιρετικός και προσυπογράφω κάθε λέξη του.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το μήνυμα του φίλου του Παύλου είναι το μήνυμα κάθε λογικού δημοκράτη Έλληνα πολίτη που μας ακούει. Ποιο είναι το μήνυμα αυτό; Μπορείτε να τσακώνεστε για τα μνημόνια, για την παιδεία, για την υγεία, αλλά για ένα τέτοιο φαινόμενο δεν είναι δυνατόν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, αυτές που πιστεύουν ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το κοινωνικό κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς, να μη στέκονται συνολικά απέναντι και να μην κάνουν κάποιες κοινές δράσεις.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Υπάρχει ένα σχήμα οξύμωρο κ. Ανδρουλάκη.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να ολοκληρώσω και θα σας ακούσω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και θα απαντήσει και ο κ. Πουλικάκος μετά.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με κάποιο άλλο τρόπο πρέπει τα κόμματα να κάτσουν σε ένα τραπέζι να συζητήσουν και να βρουν ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιο θέμα να συζητήσετε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν πιστεύω ότι έχουμε 400 χιλιάδες νεοναζί στην Ελλάδα. Αλλά αν νομίζουμε ότι ξεμπερδέψαμε με το φαινόμενο επειδή συλλάβανε 10-15 από αυτούς, είμαστε βαθειά νυχτωμένοι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, δεν ξεμπερδέψαμε, συμφωνώ μαζί σας.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εάν δεν ενοχοποιηθεί αυτό το φαινόμενο συλλογικά στον ελληνικό λαό, με ενημέρωση, κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση, δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλα αυτά είναι ωραία, μπορεί να βοηθήσει αν μαζευτούν τα πέντε κόμματα μαζί γύρω από ένα τραπέζι, αυτό καταλαβαίνω.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Τα πέντε κόμματα μαζί, κοινωνικοί φορείς, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί να πάνε στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και να ενημερώσουν τους νέους ανθρώπους.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη, συγνώμη που σας το λέω, αλλά για έναν νέο άνθρωπο είναι λίγο παλιομοδίτικη αυτή η αντιμετώπιση. Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να μαζέψουν 3 χιλιάδες ανθρώπους σε διαδήλωση και με το ζόρι μαζεύουν 2,5 χιλιάδες, πως θα απευθυνθούν στην ελληνική κοινωνία;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κι όμως κ. Πρετεντέρη οι μόνοι που πήραν πρωτοβουλία και έκαναν μία δράση στο Σύνταγμα και μαζεύτηκαν πολλές χιλιάδες κόσμος, ήταν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, την ώρα που τα κόμματα δεν μπορούσαν να βρουν ένα κοινό πλαίσιο να συζητήσουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μπράβο τους, απλώς δεν ξέρω αν η Χρυσή Αυγή εμπίπτει σε αυτό το πλαίσιο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Διότι υπάρχει μία ανωριμότητα και η ανωριμότητα έχει τρεις φάσεις.

                        Η πρώτη φάση της ανωριμότητας είναι να ζητούν κάποιοι εκλογές ενώ δεν συντρέχει κανένας λόγος να γίνουν πρόωρα αυτές. Η δεύτερη φάση είναι κάποιοι να ισχυρίζονται ότι κάποια κόμματα δεν είναι εντός του συνταγματικού τόξου διότι έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και η τρίτη είναι κάποιοι άλλοι να χρησιμοποιούν τη θεωρία των δύο άκρων.

                        Οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά μαζί με κοινή στρατηγιική, όπως έγινε με το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Τότε που η τρομοκρατία αν θυμάστε απαξιώθηκε στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού, όταν είδε όλα τα κόμματα μετά το θάνατο του Μπακογιάννη και του Αξαρλιάν να στέκονται απέναντι στο φαινόμενο. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα, κ. Πουλικάκο πριν τι ρωτάγατε;

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Κάτι είπατε στην αρχή που με ξένισε λιγάκι, "όλοι μαζί" και λοιπά. Όλοι μαζί δε φτάσαμε μέχρι εδώ, δε φτάσαμε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Δηλαδή ποιος κατέστρεψε την Ελλάδα ας πούμε; Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η σύγκρουση μνημόνιο-αντιμνημόνιο τι πολιτικό κρύβει;

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Δε λέω για μνημόνιο ή για αντιμνημόνιο, λέω για τα ελληνικά κόμματα, αφήστε τα μνημόνια, δεν είμαι υπέρ του μνημονίου ή του αντιμνημονίου, δε με αφορά δηλαδή τόσο πολύ αυτό το θέμα. Δηλαδή το θέμα δεν είναι τα ευρώπουλα, το θέμα είναι ο πολιτισμός ο ίδιος, σε τι είδους πολιτισμό έχουμε καταλήξει;

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Έχουμε έναν πολιτισμό συνεχών εμφυλίων, εδώ και 180 χρόνια.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Δεν είναι ακριβώς συνεχών εμφυλίων..

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν είναι η μοναδική ρητορική του μίσους, υπάρχει άλλη ρητορική του μίσους, η ρητορική εκείνη που τους βάζει όλους όσοι είναι διαφορετικοί από μία ιδεατή πλειοψηφία και μια ιδεατή έτσι ελληνικότητα στην μπάντα, είτε είναι οι ομοφυλόφιλοι, είτε είναι κάποιοι μετανάστες, είτε είναι οι Εβραίοι, αυτό το πράγμα είναι..

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε και ποιος το κάνει αυτό; Αυτό το κάνει η Χρυσή Αυγή.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Όχι, από κάπου το βρήκε κ. Βορίδη και το τράβηξε και το πήγε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μην εξομοιώνουμε το ταξικό μίσος με το φυλετικό μίσος. Υπάρχουν χαοτικές διαφορές.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Μα και Χριστιανούς Μητροπολίτες δεν έχετε ακούσει να μιλάνε έτσι στο ποίμνιο;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Βορίδη, μην εξομοιώνετε όμως όπως έκαναν κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το ταξικό μίσος με το φυλετικό μίσος. Άλλο είναι κάποιος να μισεί το γείτονά του γιατί είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, κι άλλο σε κάποιο άνθρωπο να αναπαράγεται μίσος διότι το παιδί του είναι νηστικό και αυτός άνεργος.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Προφανώς είναι άλλο, αλλά το αποτέλεσμα..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η διαφορά είναι χαοτική. Μην τα εξισώνουμε αυτά.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Αλλά το μεγάλο ερώτημα εδώ κι αυτό είναι ένα ερώτημα κοινοβουλευτισμού, είναι ένα ερώτημα δημοκρατίας, το μεγάλο ερώτημα είναι: Έχουμε βρει κανέναν τρόπο να λύσουμε τις διαφορές μας; Εγώ με τον Ψαριανό έχω διαφορές και με σας έχω διαφορές, έχω διαφορετική εκτίμηση για πάρα πολλά πράγματα.

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ο τρόπος είναι η Δημοκρατία.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μόνο η Δημοκρατία.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ερώτημα: Έχουμε συμφωνήσει ως προς τη μεθοδολογία; Γιατί αυτό που αμφισβητείται είναι η μεθοδολογία.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Ποια Δημοκρατία κύριοι;

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Η Δημοκρατία είναι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία που έχουμε κ. Πουλικάκο.

(…)

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Όταν υπάρχει κόμμα, το οποίο λέει όταν διενεργούνται ανακριτικές πράξεις για τη διακρίβωση ανθρωποκτονιών βγαίνει με τον εκπρόσωπό του μέσα στη Βουλή και καταγγέλλει την Αστυνομία για τις ανακριτικές πράξεις αυτές, με συγχωρείτε πολύ, πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε την ευθύνη.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δε διαφωνεί κανείς με αυτό που λέτε.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω, αν ήταν εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαφωνούσε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ συμφωνώ με αυτό που λέτε, αλλά κι εσείς φέρτε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για να στείλουμε ένα μήνυμα. 

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Όχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ θα διαφωνούσαν.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Ήταν η εισηγήτριά του Γρηγόρη εκεί. Αλλά λέω το εξής, αυτό λοιπόν κάποια στιγμή..

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μην κρύβεστε πίσω από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Δυο λεπτά, πρέπει να το βάλουμε μέσα στην κουβέντα, γιατί εξανιστάμεθα για την περίφημη θεωρία των δύο άκρων αλλά..

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Και όχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και όχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, σωστά.

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Αλλά αναρωτιόμαστε τι είδους συνέπειες παράγονται από αυτή τη ρητορική; Αν έχουν δίκιο αυτοί που εγκαλούν τον Εισαγγελέα…

(…)

Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Όταν ο Δήμαρχος πέρσι πήρε πρωτοβουλίες για τη Χρυσή Αυγή και για τη δράση των χρυσαυγιτών στην Αθήνα ακόμα και αριστεροί φίλοι μου τον έλεγαν "γραφικό και τι μας κάνει τώρα ο Καμίνης", εντάξει; Πρέπει να το θυμηθούμε αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν κ. Ανδρουλάκη πείτε μια φράση.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το φυλετικό μίσος αντιμετωπίζεται με παιδεία και καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, ενώ το ταξικό μίσος με κοινωνικό κράτος για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές ανισότητες. Κι αυτό πρέπει να είναι ένα μήνυμα όχι μόνο προς την Κυβέρνηση αλλά κυρίως προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.  Διότι έρχεται η τρόικα συνεχώς και μας κουνάει το δάχτυλο χωρίς να καταλαβαίνει ότι με τις πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, οδηγούνται οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στα βράχια.

Δ. ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ: Κάτι ξέρουν οι συνάδελφοί σας που σας εκκολάπτουν.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, είστε πολύ ευγενής. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου