Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τι ζητούν οι χρηματιστές από τον Στουρνάρα

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών έστειλε ο ΣΜΕΧΑ ζητώντας πλήρη εξαίρεση των συναλλαγών από τις πράξεις που θεωρούνται «επιχειρηματική συναλλαγή» (και κατά συνέπεια οδηγούν στην ανάγκη να κρατά ο επενδυτής βιβλία εσόδων-εξόδων). Όπως αναφέρει στην επιστολή «θεωρούµε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εξαίρεση των συναλλαγών που αφορούν
χρηµατοπιστωτικά µέσα του ν. 3606/07 και κινητές αξίες του ν. 3371/05, από τις πράξεις που θεωρούνται ‘επιχειρηµατική συναλλαγή’».
Επίσης, αναφέρει ότι αντίστοιχη έγγραφη πρόταση έχει κατατεθεί από τους δύο εποπτικούς φορείς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς επίσης αντίστοιχη άποψη έχουν εκφράσει και οι λοιποί φορείς της αγοράς.
Επίσης, και όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του φόρου υπεραξίας 15%, ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει ότι ο συμψηφισμός κερδών-ζημιών δεν θα πρέπει να γίνεται ανά κατηγορία τίτλων (asset class), αλλά ότι ο φόρος πρέπει να επιβάλλεται επί του αλγεβρικού αθροίσματος κερδών – ζημιών σε ετήσια βάση από την μεταβίβαση του συνόλου των τίτλων συνολικά (είτε πρόκειται για μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.τλ.), αφού αφαιρεθούν-προστεθούν έξοδα ή δαπάνες που αφορούν έκαστη συναλλαγή.
«Είναι προφανές, ότι η διαμόρφωση επενδυτικών αποφάσεων για τον κάθε επενδυτή, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο από επιμέρους προϊόντα και επενδυτικές στρατηγικές» υπογραμμίζει στην επιστολή του.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου