Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Σε μετωπική σύγκρουση διοίκηση και εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ

Σε μετωπική σύγκρουση με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ οδηγούνται οι περίπου 260 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, οι οποίοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό και το ενδεχόμενο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους από την ερχόμενη εβδομάδα, με νέες απεργίες, εάν δεν αλλάξει κάτι στην τακτική της νέας ιδιοκτησίας.

Η απόφαση που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική ρήξη τις ήδη κακές σχέσεις των δύο πλευρών, λήφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου εργαζομένων και, όπως πληροφορείται η EgnatiaPost, ήταν ομόφωνη.
Οι λόγοι που ώθησαν το προσωπικό της επιχείρησης να περάσει χωρίς δεύτερη σκέψη στα χαρακώματα, έχοντας απέναντι τους Ρώσους τοποτηρητές του Ιβάν Σαββίδη, είναι τρεις κι όπως τονίζεται από τους συνδικαλιστές, αφορούν:
* τις συνεχιζόμενες απειλές που δέχονται εργαζόμενοι για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, γιατί αλλιώς θα απολυθούν,
* τη βλαπτική μεταβολή που υπέστησαν οι περίπου 20 συνάδελφοί τους, οι οποίοι επί σειρά ετών εργάζονταν στη ΣΕΚΑΠ, με τη μορφή δανεισμού από τη θυγατρική Bio ΑΕ, αλλά υποχρεώθηκαν από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις, μολονότι η Bio AE δεν έχει αντικείμενο εργασίας, ενώ στη ΣΕΚΑΠ επιτελούν σημαντικό έργο, καθώς είναι εξειδικευμένοι χειριστές τσιγαρομηχανών και πακεταριστές. Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, οι θιγόμενοι προχώρησαν και σε σχετική καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας.
* και, τέλος, επειδή αν και ακυρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ευθύνη της ίδιας της διοίκησης που το είχε εξαγγείλει, τώρα ζητείται από όσους είχαν δηλώσει συμμετοχή να αποδεχθούν να φύγουν με τα μισά χρήματα από ό,τι δικαιούνται.
«Οι κινητοποιήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε νέα γενική συνέλευση που θα συγκαλέσουμε», τονίζει ο πρόεδρος του ενός σωματείου των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ, Κ. Γαβριηλίδης, ο οποίος διερωτάται «κατά πόσο έχει καταλάβει ο Ιβάν Σαββίδης τι ακριβώς κάνουν εδώ τα άτομα που έχει τοποθετήσει για να διοικήσουν την καπνοβιομηχανία; Γιατί η κοινωνία είναι μικρή και νομίζω δεν θα ήθελε να υπάρχει η σύγκρουση με τους εργαζόμενους και το εργοστάσιο να παραμένει κλειστό».
Εν αναμονή της τριμερούς
Στο μεταξύ, το προσωπικό της επιχείρησης αναμένει από μέρα σε μέρα να υπάρξει και η πρόσκληση από το υπουργείο Εργασίας για τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης, μήπως και με την πολιτική πίεση που θα ασκηθεί, η διοίκηση βάλει νερό στο κρασί της και βρεθεί μια χρυσή τομή στο θέμα του καθεστώτος που θα ισχύσει στο κομμάτι της εργασίας. Πάντως, το σωματείο συνεχίζει να εκφράζει απορία γιατί η διοίκηση σηκώθηκε και έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης που είχε ξεκινήσει για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και πλέον διεκδικεί να αποσπάσει ατομικές συμβάσεις από το προσωπικό.

egnatiapost

1 σχόλιο:

  1. Πάλι τις ίδιες μαλακίες αρχίσατε! Α ι στο διάλο δουλέψτε και σταματήστε! Θα το κλείσουν και θα πάτε όλοι στο διάλο! Τενεκέδες! Ότι κάνετε στο Νεώριο και αλλού τα κάνετε κι εδώ! Ανόητοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή