Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η συγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστεράς

Στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ο ίδιος, έδωσε την εντύπωση ότι οι εξελίξεις για την ενιαία Κεντροαριστερά θα προχωρήσουν γρήγορα. Έκτοτε, φαίνεται ότι η συζήτηση έχει «παγώσει» καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία. Άλλαξαν τα σχέδια;  
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Καθόλου δεν έχει παγώσει. Το μήνυμα που δόθηκε στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ και αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάγκη για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. 
Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος δίνει καθημερινά τη δική του μάχη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, υλοποίησης και εφαρμογής των προτάσεών του. Και δίνει μια άνιση και πολυμέτωπη μάχη για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Αυτό έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ, αυτό κάνει και τώρα. Αυτό άρχισε το 2009 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Συνεχίζουμε τη δύσκολη διαδρομή χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
Εμείς μιλάμε για ενιαία Κεντροαριστερά της ευθύνης, όχι των ανέξοδων υποσχέσεων, ούτε της διόγκωσης των προσδοκιών που θα καταπέσουν σαν χάρτινος πύργος με την πρώτη ευκαιρία. Έχουμε άλλωστε νωπά τα παραδείγματα του ανύπαρκτου σχεδίου Β’ και των θαυματουργών αλλά φαντασιακών ισοδύναμων.  Είμαστε λοιπόν πιο έτοιμοι από ποτέ να συνομιλήσουμε και να στρατευτούμε με κινήσεις και πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονται και εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς της ευθύνης και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Η ΔΗΜΑΡ όπως και η «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα» του Α. Λοβέρδου, δείχνουν πως θέλουν να προχωρήσουν στην συγκρότηση του Τρίτου Πόλου χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζετε ή μπορείτε να εκτιμήσετε το γιατί; 
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Σε μια Ευρώπη που αυτή τη στιγμή η συνεργασία των συντηρητικών και των κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατών θεωρείται αυτονόητη και αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο, προτεραιότητα όλων όσοι βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το χώρο πρέπει να  είναι η συνεργασία, με όρους σεβασμού και ισοτιμίας,  ώστε να δώσουμε καθαρό προοδευτικό τόνο στην όποια διακυβέρνηση, στην όποια κυβέρνηση συνεργασίας, να οδηγήσουμε προς μια κατεύθυνση κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, ανάπτυξης και απασχόλησης.
Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες είναι οι προθέσεις και οι στοχεύσεις του κ. Κουβέλη. Είμαι σίγουρος όμως ότι η πλειοψηφία των μελών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ επιθυμούν τη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να προβάλουμε το «εμείς» και να αφήσουμε πίσω το «εγώ».
Παραμένει προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η συγκρότηση της ενιαίας Kεντροαριστεράς και πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι αποτελεί προϋπόθεση για διάλογο η αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ;    
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Τα δυο-τρία γνωστά στελέχη που μιλούν για αυτοδιάλυση των κομμάτων δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και την Κεντροαριστερά, λειτουργούν προσχηματικά. Ας αφήσουμε τη γκρίνια, η Κεντροαριστερά χρειάζεται ενότητα. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε  βαθύτατη αίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο για την πορεία της χώρας, με απόλυτο σεβασμό και διάθεση για ισότιμη συνομιλία, το ίδιο απαιτούμε και από τους συνομιλητές μας.
Οι πολίτες που πιστεύουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα μας κρίνουν όλους από τις πράξεις μας.


karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου