Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

H ΚIΝΗΣΗ ΑΠΟΚΤΑ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ Ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο στο μανιφέστο για την «ΕΛΙΑ»

Τον «Οδικό Χάρτη» για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, παρουσιάζοντας ένα νέο «αφήγημα» και καλώντας σε ενεργό δράση όλες τις δυνάμεις της παράταξης, φιλοδοξούν ότι θα αξιοποιήσουν ως αφετηρία διαλόγου με ορίζοντα τις ευρωεκλογές στελέχη του «πυρήνα» που έχουν στα χέρια τους τη «διακήρυξη» με τις 50 και πλέον υπογραφές.Την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, θα δημοσιοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση το κείμενο, ενώ οι «πρωταγωνιστές» που «αθόρυβα» συλλέγουν τις υπογραφές θα προαναγγείλουν και τα επόμενα βήματα.
Το κείμενο που στόχος είναι να λειτουργήσει ως αφετηρία συνάντησης, συνεννόησης και συνεργασίας όλων όσοι πιστεύουν στις συνέργειες της παράταξης σε αυτή την κρισιμότατη πολιτικά συγκυρία θα έχει τη «σφραγίδα», πανεπιστημιακών και ανθρώπων με ενεργό δράση στην ευρύτερη παράταξη και θα παραπέμπει σε διακριτές παρεμβάσεις με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.
Το στοίχημα για τον πυρήνα της πρωτοβουλίας είναι αφενός να αποτελέσει τον φορέα της πραγμάτωσης του Εθνικού Σχεδίου με προοδευτικό πρόσημο που έχει ανάγκη η χώρα για τη μετά το μνημόνιο εποχή και αφετέρου να καταδείξει τη δυνατότητα, το βήμα, το πεδίο για την προετοιμασία της νέας «εθνικής ηγεσίας», καλώντας τις νεότερες γενιές, από τους 40άρηδες ή τους 30άρηδες μέχρι τους 20άρηδες να συμβάλουν αποφασιστικά για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και στη σθεναρή μάχη ενάντια στην πόλωση που ως «δίπολο προωθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».
Ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο στο μανιφέστο για την «ΕΛΙΑ»
Eπαφές
Παρότι το κείμενο έχει πια «τελεία και παύλα», οι έντονες διεργασίες συνεχίζονται κυρίως στην κατεύθυνση να μη μείνει «ξεκρέμαστη» η παρουσίαση της πρωτοβουλίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο προγραμμάτιζαν σειρά επαφών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών με πρόσωπα που επιθυμούν να υπογράψουν σε πρώτη φάση τη «διακήρυξη».
Στο παρασκήνιο, πρόσωπα όπως ο πανεπιστημιακός Γιάννης Βούλγαρης, ο Χρήστος Δερβένης, ο Νίκος Μπίστης, ο Γ. Βερνίκος, ο Κ. Πιερρακάκης και αρκετοί άλλοι συνεχίζουν να συνδέουν την «αλυσίδα» προσωπικοτήτων, πολιτικών προταγμάτων και αναγκαίων κινήσεων, ώστε το κάλεσμα να έχει ευρύτερη απήχηση και το εγχείρημα συνέχεια. Αυτό που θέλουν... πάση θυσία είναι να μην αφήσουν περιθώρια για «καπελώματα», μικροκομματικές σκοπιμότητες ή για τη δημιουργία «πόλων» ή «πολίσκων».
Ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο στο μανιφέστο για την «ΕΛΙΑ»
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό (δεν υποκινεί απαραίτητα, αλλά στηρίζει την πρωτοβουλία), αλλά η Δημοκρατική Αριστερά «ανθίσταται» για τους δικούς της λόγους δεν προκαλεί αμφιθυμία ή αμφιταλαντεύσεις στους αθέατους πρωταγωνιστές.
Το μήνυμα του κειμένου είναι σαφές. «Δεν πρόκειται για κομμουνιστικό μανιφέστο, αλλά για ένα κάλεσμα της ευρύτερης παράταξης να ηγηθεί στη "συγγραφή" της νέας προοδευτικής σελίδας που έχει ανάγκη η χώρα - δεν μοιράζουμε ρόλους ή καρέκλες», λέει ένας εκ των πρωταγωνιστών επιλέγοντας να διατηρήσει την «ανωνυμία» του.
Ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο στο μανιφέστο για την «ΕΛΙΑ»
Η ελληνική «Ελιά» με βάση τις αρχές του κειμένου «αγκαλιάζει» προτάσεις για την αυτονομία των κομμάτων, των κινήσεων και των προσωπικοτήτων, υιοθετεί την πρόταση για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές (π.χ ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του οποίου το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος), τη στήριξη δημάρχων, νυν και υποψηφίων, με προοδευτικό πρόγραμμα υπέρ του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας, τη «μάχη» κατα του λαϊκισμού ένθεν κακείθεν και την ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας - ενώ στο κείμενο υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για την εκρίζωση του νεοναζισμού.
Οργανωτική δομή
Μέσα στα επόμενα 24­ωρα (προ της δημοσιοποίησης του κειμένου) θα ληφθούν αποφάσεις για την οργανωτική δομή της πρωτοβουλίας ανά νομό και την πολιτική «καμπάνια». Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η εκδήλωση για το βιβλίο του Τάσου Γιαννίτση, την προσεχή Πέμπτη, που θα παρουσιάσουν οι κ. Βούλγαρης, Πανταζόπουλος, Ράπανος και Σιακαντάρης, οι οποίοι ήταν άλλωστε εκ των ομιλητών στο πρόσφατο Συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ.
Ανοίγει το πρώτο κεφάλαιο στο μανιφέστο για την «ΕΛΙΑ»
Τη «διακήρυξη» θα υπογράφουν σε πρώτη φάση πανεπιστημιακοί και στελέχη με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ (Δερβένης, Πιερρακάκης, Πετράκης κ.ά.), ανένταχτοι στον ευρύτερο χώρο (π.χ. Βούλγαρης, Πανταζόπουλος, Ράπανος, Χωμενίδης, Διακουλάκης, Καλογήρου, Αννα Παπαδημητρίου) αλλά και εκτός απροόπτου από τη ΔΗΜΑΡ (όπως, οι κ. Λειβαδάς, Γεωργάτος, Αντωνίου).
Δεν θα υπογράφουν, αφού πιστεύουν στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου σχήματος και μέσω της αυτοδιάλυσης των υπαρχόντων, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Α. Λοβέρδος, που προαναγγέλλει τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.
Οι κ. Κουβέλης και Λοβέρδος θα μιλήσουν -λένε πληροφορίες- σε κοινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Νοέμβρη, όπου ουσιαστικά θα επισημοποιήσουν τον «αρραβώνα».
Με τη φράση «εμείς θα στηρίξουμε, θα εγγυηθούμε, θα προωθήσουμε κάθε εγχείρημα που υλοποιεί τις κατευθύνσεις μας», διαβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τον στόχο για τις προσεχείς ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές:
«Ολοι μαζί μπορούμε να προετοιμάσουμε την πλατφόρμα για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, μέσα από τα 'χρώματα' του ΕΣΚ αλλά και να συμβάλουμε για τη δημιουργία ευρύτερων συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μαζί φυσικά με τις τοπικές κοινωνίες».
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου