Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σε 48 ώρες εκπνέει το τελεσίγραφο της Τρόικα

Περιθώριο 48 ωρών έχει η κυβέρνηση για να αποστείλει στην Τρόικα τις τελικές τις προτάσεις σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις που θα αποφασιστεί από το euro group. Συνεχείς είναι οι συσκέψεις για το θέμα τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο των οικονομικών.


Τρία είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό το οποίο υπολογίζεται από την Τρόικα σε 1,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τόμσεν στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναζητούνται στοχευμένα μη οριζόντια μέτρα τα οποία θα είναι ικανά να καλύψουν τη διαφορά.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της τύχης των Ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Η Τρόικα πάντως επιμένει να ζητά λουκέτο εδώ και τώρα.

Διαφωνίες συνεχίζουν να υπάρχουν και σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται άτεγκτοι απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση ζητά να διατηρηθεί η απαγόρευση για ένα χρόνο ακόμη, τουλάχιστον για πρώτες κατοικίες η αντικειμενική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 200.000.

Δεδομένου ότι η ανεύρεση τρόπου να καλυφθεί απόσταση μεταξύ της Τρόικα και της κυβέρνησης απαιτεί πολιτική απόφαση, η λύση αναμένεται να δοθεί από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Ήδη  Ο Α. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο με την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου