Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ο Εορτασμός της “Ημέρας της Ιδιωτικής Ασφάλισης” στη Θεσσαλονίκη

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) αποφάσισε να εορτάσει φέτος την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας οργάνωσε μαζί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) την εκδήλωση με θέμα «Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης» στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές-μέλη των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της χώρας, ανώτατα στελέχη και εργαζόμενοι ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας μας.

PapaconstantinouΤην έναρξη των εργασιών της «Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης» κήρυξε ο προεδρεύων και συντονιστής της εκδήλωσης Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών, ο οποίος έκανε μια σύντομη επισκόπηση της ευρωπαϊκής και ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Καταλήγοντας, τόνισε ότι έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι και ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά -παρόλα τα προβλήματά της- βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καλύψει το κενό του σχεδόν καταρρέοντος κοινωνικού κράτους, πλησιάζοντας τον πελάτη με εξωστρέφεια και διαφάνεια, με σύγχρονα προϊόντα προσαρμοσμένα στην οικονομική πραγματικότητα και με καλά εκπαιδευμένους αξιόπιστους ασφαλιστές.
Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο κ. Χάρρυ Παπαπανάγος, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Μιχάλης Τζόλλας, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Καθηγητής & Αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΠΙ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Φωκίων Μπράβος, Μέλος του Προεδρείου του Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ).
PanelΟ πρώτος ομιλητής κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο των Διαμεσολαβούντων». Αναφέρθηκε στις νέες κανονιστικές αποφάσεις της εποπτικής αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος), στη νέα λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς και στο ρόλο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών την επόμενη ημέρα μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά μας.
Γέννημα θρέμμα ING η επόμενη ομιλίτρια κα Σοφία Ρατσιάτου, Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων ING Ελλάδος, μίλησε για «το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
«Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου έχει αλλάξει ραγδαία από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Διανύουμε μια νέα εποχή. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια είναι καταιγιστικές. Το έλλειμμα στα Δημόσια Ταμεία έχει δώσει νέα σημασία στις υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης. Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία, είναι μονόδρομος. Κι όλα αυτά υπό το βλέμμα μιας νέας εποπτικής αρχής και ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλει αυστηρούς όρους και ελέγχους προς όφελος του πελάτη. Στα νέα δεδομένα, ο ρόλος που καλείται να παίξει ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι σύνθετος. Εκείνος έχει την ευθύνη να οδηγήσει τις εξελίξεις, να αναδείξει τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης και να σταθεί δίπλα στον πελάτη, διαχειριζόμενος τους φόβους και τις ανασφάλειές τους για την προστασία της υγείας τους, τη μελλοντική τους εξασφάλιση, το μέλλον των παιδιών τους. Πρέπει να είναι πλήρως καταρτισμένος στον τομέα του, εξειδικευμένος και πιστοποιημένος και να αναζητά συνεχώς νέες γνώσεις και ευκαιρίες για εκπαίδευση. Να ενημερώνεται για τις νέες τεχνολογίες και να τις ενσωματώνει στην επαγγελματική του καθημερινότητά. Κι αυτό το κάτι παραπάνω είναι αυτό που λέμε Customer Experience, μια ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρεται στον πελάτη όχι μόνο στην πώληση ή την αποζημίωση αλλά σε κάθε του βήμα. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει, να προλάβει, να αναγνωρίσει και να απαντήσει στις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών του πριν ακόμα και από τους ίδιους. Αυτή είναι λοιπόν η νέα εποχή με την οποία πρέπει να συμβαδίσει ο ασφαλιστικός σύμβουλος του σήμερα. Στοχεύουμε και πρέπει να κάνουμε την ασφάλιση μια ξεχωριστή εμπειρία για τον κάθε πελάτη μας που είναι μοναδικός».
Ο επόμενος ομιλητής κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης της Ασφαλιστικής Αγοράς: Συμπράξεις Ιδιωτικού & Δημόσιου Τομέα». Μίλησε αναλυτικά για τους πέντε τομείς ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών (Ασφαλίσεις Φυσικών Καταστροφών, Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων, Αγροτικές Ασφαλίσεις, Ασφαλίσεις Υγείας, Ασφαλίσεις Συντάξεων) και αναφέρθηκε στις πέντε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Σημείωσε ότι η ανάπτυξή της προϋποθέτει καταρχήν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, σε δεύτερη φάση, η ασφαλιστική αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της οικονομικής ανάπτυξης. Τόνισε ότι στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στη χώρα, το κέντρο βάρους θα μετακινηθεί από το «δημόσιο» στο «ιδιωτικό». Στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ζημιογόνα ενδεχόμενα με ίδια μέσα και όχι να βασίζονται στο κράτος, στην έκταση που αυτό συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτή είναι μια τάση που θα επικρατήσει σε όλη την αναπτυγμένη Δύση. Το νέο ισοζύγιο στη διαχείριση των κινδύνων δεν συνεπάγεται την αντικατάσταση του ρόλου του κράτους από τις ασφαλιστικές αγορές. Αυτό που θα συμβεί είναι η δημιουργία συμπληρωματικών ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με τα δημόσια συστήματα.
Τέλος, ο κ. Κυριάκος Μερελής, Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Eπιτροπής Ασφαλιστικών & Τραπεζικών Υποθέσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, έκανε μια σύντομη τοποθέτηση αναφερόμενος στη θέση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον αλλά και στον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων συνεργασίας τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Insurance Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου