Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών




Την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών στο Αίγιο επισκέφθηκε χθες,  Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρο Οφίδη.
Το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ,  παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κ. Γιώργου Αγγελόπουλου και του υπεύθυνου του αγροτικού τομέα
του ΠΑΣΟΚ και πρώην Βουλευτή Αχαΐας κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, συμμετείχαν σε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της  Ένωσης, με τη συμμετοχή του Προέδρου  της Ένωσης κ. Αθανάσιου Σωτηρόπουλου και μελών της συνεταιριστικής οργάνωσης,  όπου τέθηκαν διάφορα αγροτικά ζητήματα.



Συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα, όπως είναι: α) η ακαρπία των δενδροκαλλιεργειών, πρόβλημα που εμφανίζεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και για την αντιμετώπισή της, με απόφαση του Υπουργού, συστάθηκε πρόσφατα Επιστημονική Ομάδα Εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα, β) η καταβολή της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 1 δις ευρώ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, γ) η ενίσχυση των εξαγωγών της Ένωσης, δ) η παραγωγή και η επαναφορά επιδότησης βιολογικής σταφίδας και δ) τα επενδυτικά σχέδια της Ένωσης για την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Επισημαίνεται ότι η Παναιγιάλειος Ένωση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρία εξαγωγής Κορινθιακής σταφίδας, καθώς συσκευάζει και εξάγει περίπου το 60% της συνολικής ετήσιας εγχώριας παραγωγής, ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις της τυποποιείται σημαντική ποσότητα ελαιολάδου της Αιγιάλειας. Η Ένωση αποτελεί πρωτοπόρο στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ύστερα από ενέργειες της Παναιγιαλείου, η Κορινθιακή Σταφίδα «Βοστίτσα» αναγνωρίστηκε το 1998 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). H σταφίδα υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων ένα προϊόν ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας. Η σταφίδα υπήρξε πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας (είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 19ου αιώνα οι εξαγωγές σταφίδας αποτελούσαν ως και το 75% του συνόλου των εξαγωγών). Επίσης, η σταφίδα ως προϊόν αποτελεί συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας, βιταμινών, μετάλλων με σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η κύρια δραστηριότητα της νέας Οργάνωσης είναι η συγκέντρωση και η εμπορία της σταφίδας των παραγωγών - μελών της. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στο σύγχρονο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει τρία σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας σταφίδας (Κορινθιακής και Σουλτανίνας), ελαιολάδου και εσπεριδοειδών βιολογικής καλλιέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του κ. Τσαυτάρη η Παναιγιάλειος Ένωση  Συνεταιρισμών, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΥπΑΑΤ στην 78η ΔΕΘ, βραβεύτηκε για την παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση με σύγχρονες μεθόδους της Κορινθιακής σταφίδας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης συμμετείχε πρόσφατα  και στην τιμητική εκδήλωση των βραβευθέντων από το ΥπΑΑΤ  στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου  της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ,  στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, ξεναγήθηκαν από το προεδρείο της Ένωσης στο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει εργοστάσια επεξεργασίας σταφίδας, ελαιόλαδου και εσπεριδοειδών, όπως και ερευνητικά εργαστήρια.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης: «είμαι πολύ ευχαριστημένος που επισκέπτομαι τις εγκαταστάσεις της Παναιγιάλειου Ένωσης. Πρόσφατα το Υπουργείο μας την είχε τιμήσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και μετά την τίμησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις καινοτόμες προσπάθειές της, για την παραγωγή ενός εξαιρετικής ποιότητας και μάλιστα σχεδόν 60% εξαγώγιμου προϊόντος. Ήθελα με την παρουσία μου εδώ να συγχαρώ τους ανθρώπους και τους τόνισα ότι εμείς ως Υπουργείο θα σταθούμε δίπλα στις προσπάθειες που καταβάλλουν, σε όλα τα βήματα. Είτε αυτά αφορούν στον πρωτογενή τομέα, είτε στην προσπάθεια μεταποίησης. Ήδη συζητήσαμε για μια μεγάλη επένδυση που έχει γίνει  στο πλαίσιο των προγραμμάτων μεταποίησης, που προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Χαίρομαι επίσης που βλέπω να γίνεται μια μεθοδική προσπάθεια υποστήριξης των παραγόμενων προϊόντων με ερευνητικά και τεχνολογικά  αποτελέσματα γιατί κάθε μέρα που περνάει δείχνουν  τη βαθύτερη αξία των συστατικών της σταφίδας στην προστασία της υγείας των καταναλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου