Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη με τους κτηνοτρόφους της ορεινής Πελοποννήσου, στα Καλάβρυτα




Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία, όπως και τις επιμέρους δράσεις για τον κάθε τομέα του κλάδου ανέπτυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης σε περισσότερους από 300 κτηνοτρόφους της ορεινής Πελοποννήσου που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων (πρώην ΕΑΣ).
Τον Υπουργό συνόδευαν στην επίσκεψη και συμμετείχαν στη συζήτηση και στη διευκρίνιση συγκεκριμένων θεμάτων, που τέθηκαν από μεμονωμένους
κτηνοτρόφους, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος και ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρος Οφίδης.  Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζούρας και ο υπεύθυνος του αγροτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, πρώην Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παύλος Σατολιάς, υποδέχτηκε με ευχαριστίες τον Υπουργό, κ. Τσαυτάρη και έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της ορεινής Πελοποννήσου μεταξύ των οποίων, η στήριξη των επενδύσεων στον κτηνοτροφικό τομέα, η φορολογική πολιτική, τα βοσκοτόπια και η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, ο κ. Σατολιάς χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργού να «χωρίσει» την Ελλάδα σε 3 ζώνες, στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που υλοποιεί το Υπουργείο, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία και σε μικρότερους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, όπως η ΕΑΣ Καλαβρύτων που ανέλαβε τη διανομή του προϊόντος της φέτας.
Από την πλευρά του ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας στους κτηνοτρόφους, ανέπτυξε τις δράσεις του εθνικού σχεδίου για την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου.
«Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να είμαι ανάμεσά σας και να συζητήσουμε τους σχεδιασμούς και τις δράσεις  του ΥπΑΑΤ ειδικότερα στον κλάδο της κτηνοτροφίας και πιο ειδικά στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία της χώρας και της περιοχής. Να δούμε τον εθνικό μας προγραμματισμό» ανέφερε ο Υπουργός.
Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε πως «δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε γενικότερα για την κτηνοτροφία, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία κτηνοτροφία. Είναι άλλη η αιγοπροβατοτροφία, άλλη η ορνιθοτροφία, άλλη η βοοτροφία, η χοιροτροφία και άλλες μορφές κτηνοτροφίας όπως η μελισσοκομική κ.λ.π. Ακόμα και μέσα σε έναν κτηνοτροφικό κλάδο, είναι άλλη η εκτατική κτηνοτροφία, όπως είναι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σήμερα εδώ. Όπως είναι άλλη η εσταυλισμένη αιγοπροβατοτροφία  και όλη η εκτατική. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει μια ενιαία μαγική μεγάλη δράση που θα έδινε λύσεις σε όλους τους τομείς της κτηνοτροφίας, αλλά θα υπάρξουν πολλές επιμέρους δράσεις που θα ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας κατά περίπτωση ή θα άρουν διαρθρωτικές αδυναμίες».
Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου, ο οποίος, όπως ανέφερε, χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες και ανάλογα με τον κάθε κλάδο, αναπτύσσονται αντίστοιχες δράσεις και σε εθνικό επίπεδο για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά. Επιπλέον ανέλυσε τις προοπτικές που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ για τον κτηνοτροφικό τομέα, το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες των εφαρμοστικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ που είναι η ενίσχυση, η ανάπτυξη, η κοινή οργάνωση της αγοράς και η ασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Σύμφωνα με τον Υπουργό προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, είναι: η απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές, η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών και η ένταξη νέων ανθρώπων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα ένεκα της υψηλής ανεργίας. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, στη χώρα μας το ποσό που έχει προβλεφθεί να διατεθεί μέσω της νέας ΚΑΠ ανέρχεται σε περίπου 20 δις ευρώ, ωστόσο, όπως είπε, αναμένεται να αυξηθεί, επειδή η καταγραφή των στοιχείων που συνετέλεσαν στην κατανομή των πιστώσεων έγινε πριν από την κρίση.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στο θέμα των βοσκοτόπων που αποτελεί την πλέον σημαντική εισροή για την κτηνοτροφία μας και όπως τόνισε, η χώρα μας έδωσε πραγματική «μάχη» στην Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, για τον ορισμό της έννοιας των αξιοποιήσιμων εκτάσεων αποτρέποντας απώλεια σημαντικών κονδυλίων για την κτηνοτροφία. Όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου 2014 το μέγεθος των αξιοποιήσιμων εκτάσεων θα αυξηθεί σημαντικά καθώς εκτός των άλλων θα γίνουν και ενεργητικές παρεμβάσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαυτάρης άκουσε τις σκέψεις και τις προτάσεις που έκαναν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, καθώς και οι άνθρωποι της Ένωσης και του τυροκομείου ώστε να αξιοποιηθούν και να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία.
Μετά το πέρας των συσκέψεων, το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους επεξεργασίας των προϊόντων της Ένωσης, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τους ψυκτικούς θαλάμους, όπου ωριμάζει για περίπου 3 μήνες η φέτα  ΠΟΠ Καλαβρύτων. Μάλιστα ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε και στο χώρο όπου έχει συσκευαστεί η ποσότητα της φέτας που πρόκειται να αρχίσει να διανέμεται από τη Δευτέρα στο πλαίσιο του προγράμματος της δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη συνεταιριστική μονάδα παραγωγής κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρης εξήρε τη λειτουργία της ΕΑΣ, λέγοντας πως είναι μια από τις πιο σύγχρονες και συνεχώς εξελισσόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει εισάγει πολλές καινοτομίες με κυριότερη «τη σύμπραξη που ονειρευόμαστε όλοι» μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών παράγοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, με κορυφαίο τη βαρελίσια φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών του Υπουργού με κτηνοτρόφους, οι οποίες ξεκίνησαν από την Κρήτη και την Ήπειρο, χθες στην Πελοπόννησο και αλλού, αύριο Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο κ. Τσαυτάρης, θα έχει συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Καμπούρη, ενώ στις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου