Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στη τρόικα και τις υπέρογκες απαιτήσεις της

Επίθεση στην Τρόικα και το ΔΝΤ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του σε συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

«Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα είναι μία ευκαιρία για επενδύσεις, για ανάπτυξη και αυτή την αντιμετώπιση που έχουμε από το διεθνή ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να την κατανοήσουν και οι θεσμικοί μας εταίροι. Δεν θέλουμε χάρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Συμπλήρωσε πως ως χώρα έχουμε να παρουσιάσουμε δημόσιο χρέος μειωμένο κατά 65 μονάδες του ΑΕΠ, ριζικά αναδιαρθρωμένο, ένα χρέος που σε πολύ μεγάλο μέρος του αποτυπώνεται σε ομόλογα με μηδενικά κουπόνια, ένα χρέος που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην βιωσιμότητα η οποία αυτό που χρειάζεται είναι μικρές τεχνικές παρεμβάσεις και πολιτική βούληση.
Αναρωτήθηκε αν υπάρχει ένα πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα εμείς.
Τόνισε πως δεν μπορεί στην περίπτωση της Ελλάδας να λειτουργούν οι λεγόμενοι παιδαγωγικοί ρόλοι, γι’ αυτό ο ελληνικός λαός σχεδόν αδιαμαρτύρητα έχει πετύχει ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίτευγμα..
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε να γίνει κατανοητό ότι είναι παντελώς επικίνδυνη η οποιαδήποτε συζήτηση για επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που κανιβαλίζουν τους μακροοικονομιούς στόχους.
Επίσης σημείωσε πως ως; χώρα θέλουμε σοβαρή θεσμική συζήτηση με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμμάτος πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή για την επιβεβαιώση της βιωσιμότητας του χρέους και χωρίς επιβάρυνση κανενός φορολογούμενου πολίτη.
Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών είπε πως το λιγότερο που θέλουμε, είναι όχι αδικαιολόγητες προκλήσεις ως προς τις αντοχές της κοινωνίας, της δημοκρατίας μας και της ίδιας της οικονομίας της χώρας. Αναρωτήθηκε πόσο κρίσιμο ζήτημα τους πλειστηρισμούς του μεσαίου και του φτωχού, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα., για την κουλτούρα συμμόρφωσης, για την έξοδο από την κρίση. Απάντησε πως το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια των φτωχών και των μεσαίων.
Στο θέμα της απελευθέρωσης των απολύσεωνς έθεσε το ερώτημα πόσο σημαντικό θέμα είναι η άρση των ομαδικών απολύσεων οι οποίες ήδη προβλέπονται όταν κάπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης μιας επιχείρησης, Μια τέτοια συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, είπε.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου