Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελικά την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε στη διάσκεψη των προέδρων την επίσπευση της συζήτησης. Ραντεβού σύντομα στη Βουλή
Πράγματι, ο κ. Τσίπρας, μετά από εντυπωσιακή καθυστέρηση και αμηχανία 45 ημερών, αναγκάστηκε να καταθέσει την πρόταση για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία και τώρα θα έρθει στη Βουλή ως απολογούμενος γιατί οφείλει να δώσει απαντήσεις στα σκληρά ερωτήματα που του έχω θέσει. Ήδη, μετά τα όσα άκουσε στη συζήτηση για την ατυχή πρόταση μομφής που υπέβαλε, αναγκάστηκε να
κάνει στροφή 180 μοιρών και να καταθέσει µια πρόταση που δεν στρέφεται εναντίον µου ή εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αλλά αφορά γενικά την υπόθεση των υποβρυχίων-ναυπηγείων. Και ιδίως τις περιόδους 2004-2009 και 2011-2013 και λιγότερο τη δική µου θητεία στο ΥΠΕΘΑ, την περίοδο 2010-2011, που καλύπτεται από νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή µε πρωτοφανείς εγγυήσεις διαφάνειας.
Όμως, η ίδια η πρόταση που υπογράφει πρώτος ο κ. Τσίπρας, συνιστά απροκάλυπτη ομολογία προνομιακών σχέσεων του ηγετικού κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ µε συγκεκριμένα καταγραφόμενα συμφέροντα. Αυτό πρέπει βεβαίως να συνδυαστεί µε την πρόσφατη αποκαλυπτική ιστορία των φαρμάκων, µε τη θλιβερή εικόνα του κ. Τσίπρα να προωθεί στη Βουλή την επένδυση της Deutsche Aeolian και να αναφέρεται σε… λάθος Ακερµαν, µε την πρόσφατη υπεράσπιση των τραπεζών που σύμφωνα µε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «έπεσαν θύματα του κουρέματος του χρέους» που επιτεύχθηκε επί των ημερών µου στο ΥΠΟΙΚ, κ.ο.κ.
Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι µια ευκαιρία όλη η κοινή γνώμη, αλλά πρωτίστως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ακούσουν και να κατανοήσουν πώς ενεργεί ο ηγετικός κύκλος περί τον κ. Τσίπρα. Η επιλογή τους να στοχοποιήσουν προσωπικά εμένα επειδή είμαι εκ των πραγμάτων ο εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης και της μοναδικής εθνικής στρατηγικής, τους οδήγησε σε αδιέξοδο. Αυτό θα φανεί πανηγυρικά στη Βουλή, παρά το «συμμάζεμα» που προσπάθησαν να κάνουν. Θα πληρώσουν τις συκοφαντίες που εκστόμισαν γιατί η συκοφαντία είναι βαριά άτιμη πράξη.

Ο κ. Τσίπρας επικαλείται «ηθικό πλεονέκτημα» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι είναι επί δεκαετίες στον βούρκο της διαπλοκής επειδή κυβερνούσαν. Τι του απαντάτε;
Φαινόμενα διαπλοκής και παρανομίας προφανώς υπήρχαν και έχουμε δυστυχώς καταβάλει και εξακολουθούμε να καταβάλλουμε μεγάλο πολιτικό και ηθικό κόστος για απαράδεκτες και εγκληματικές συμπεριφορές κάποιων στελεχών µας που καταχράστηκαν την εξουσία που τους εμπιστεύτηκε ο λαός. Αυτό αφορά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως κόμματα εξουσίας κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Το ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο ηγετικός του κύκλος, πριν καν ασκήσει κυβερνητική εξουσία, αισθανόμενος ξαφνικά ισχυρός, λόγω της συγκυριακής αύξησης της εκλογικής του δύναμης, εμφανίζει ήδη πολύ περίεργα φαινόμενα συνάφειας µε συμφέροντα και εξυπηρέτησής τους! Αρχή άνδρα δείκνυσι, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών που ασχολούνται µε την πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γερνάει ηθικά πολύ γρήγορα! Το εθνικό έγκλημα που διαπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσπαθεί να μετατρέψει τον πολιτικό αντίπαλο σε πολιτικό και προσωπικό εχθρό και να τον υπονομεύσει ηθικά µε τις χειρότερες σταλινικές μεθόδους που δεν τις σηκώνει όμως η εποχή µας. Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας µας έχει τη διαδρομή του που μπορεί εύκολα να συγκριθεί µε τη διαδρομή κάποιων άλλων, όχι µόνο παλαιότερων αλλά και νεότερων. Και σε ό,τι µε αφορά, επειδή σηκώνω εδώ και 4 χρόνια ένα τεράστιο βάρος για λόγους καθαρά εθνικούς, δεν θα ανεχθώ να συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και το «ναι» της κυρίας Τζάκρη… Εκτιμάτε ότι η «πρόσκληση αποστασίας» -όπως αναφέρατε- προς τους κυβερνητικούς βουλευτές θα συνεχιστεί;
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους δικαιούμαι να απαντήσω, έχουν σπάνια αίσθηση καθήκοντος και αξιοπρέπειας. Το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν επί 4 ολόκληρα χρόνια. Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας συνιστούν προσβολή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Είναι η επιτομή του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και αμοραλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στη συλλογική ιστορική συνείδηση της δημοκρατικής παράταξης, δεν νιώθει τι σημαίνει αποστασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας και νομίζει ότι ξαφνικά έγινε μεγάλος, ενώ είναι μικρομέγαλος και νεόπλουτος. Γι' αυτό τρέμει μήπως και τελειώσει η κρίση, μήπως και βγούμε από το Μνημόνιο, μήπως και δεν πάρουμε άλλα επώδυνα μέτρα! Παίζει µε τον πόνο και την αγωνία του ελληνικού λαού, επενδύοντας στην καταστροφή και υπονομεύοντας, όπου μπορεί και όπως μπορεί, τις προσπάθειες οριστικής εξόδου από την κρίση. Οι πολίτες όμως είναι πιο ευφυείς και πιο υπεύθυνοι απ’ όσο νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το αποδείξουν την κρίσιμη στιγμή. Κανείς δεν θα παίξει µε το μέλλον των παιδιών του για να αποκτήσουν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του τη δυνατότητα να «παίξουν» µε τη χώρα.

Έχετε δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε και σηκώνει το πολιτικό κόστος παλεύοντας για την έξοδο από την κρίση. Βλέπετε φως στο βάθος του τούνελ;
Προφανώς. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε για ένα μεγάλο διάστημα µόνο του το βάρος και τώρα ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον ότι µας έχει μείνει ένα μικρό μέρος της επίπονης διαδρομής. Δεν υπήρχε όμως ποτέ µια άλλη καλύτερη λύση μέσα στην Ευρώπη. Θα θέλαμε να υπήρχε µια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική. Αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε επιλογές που τώρα οι εταίροι µας αντιλαμβάνονται ότι ήταν λανθασμένες, αλλά µας τις επέβαλαν µε πάθος κι εμείς -όταν η διαπραγμάτευση έφτανε στο τέλος και δεν υπήρχε διέξοδος- τις αποδεχόμασταν για να αποφύγουμε τα τρισχειρότερα για τον λαό µας και την εθνική οικονομία. Ενώ την ίδια ώρα οι πρωταγωνιστές του ετερόκλητου αντιμνημονιακού μετώπου χόρευαν σαν καλικάντζαροι γύρω από την αγωνία του ελληνικού λαού και τα δικά µας ανυπόφορα διλήμματα. Διλήμματα εθνικής ευθύνης και όχι μικροκομματικής σκοπιμότητας.
Το ζητούμενο τώρα είναι τα όσα πετύχαμε στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού να λειτουργήσουν θετικά στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας και ιδίως της απασχόλησης. Γι' αυτό είναι ζωτικό να σταματήσει η εσφαλμένη συζήτηση περί βιωσιμότητας χρέους, δημοσιονομικού κενού, χρηματοδοτικού κενού κ.ο.κ. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας έχει καταλάβει πολύ καλά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε και προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία. Η ευκαιρία αυτή όμως ανήκει πρωτίστως στον ίδιο τον ελληνικό λαό και ιδίως στους νέους µας.

Εκτιμάτε ότι θα είναι αρραγές το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες (προϋπολογισμού, φόρου για τα ακίνητα, πλειστηριασμών κ.ά.);
Ναι, γιατί η θέση µας είναι καθαρή και σταθερή: Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα κανονικό κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη και σε µια αγορά που λειτουργεί µε διαφάνεια υπέρ του καταναλωτή. Ναι στα μέτρα προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ναι στη σταδιακή αποκατάσταση αδικιών µέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος που πετύχαμε.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κινούμενες στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, μετέχουν ενεργά στην επεξεργασία των σχετικών νομοθετημάτων κι έτσι ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση µε την τρόικα και τους πολιτικούς προϊσταμένους της, γιατί η κυβέρνηση βασίζεται στην εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας και τιμά την εμπιστοσύνη αυτή.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διαπραγμάτευση µε τους θεσμικούς εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους; Και εντός της ελληνικής προεδρίας;
Σύμφωνα µε την ισχύουσα απόφαση του Eurogroup, αυτό πρέπει να γίνει τον Απρίλιο, όταν θα έχουν επισημοποιηθεί τα δημοσιονομικά δεδομένα του προηγούμενου έτους και ιδίως το πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα, η κρίσιμη στιγμή συμπίπτει µε το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι τεχνικά εύκολο να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί, χωρίς αυτό να συνιστά πρόβλημα για καμία χώρα-µέλος της Ευρωζώνης, για κανέναν Ευρωπαίο πολίτη, για κανέναν θεσμικό µας εταίρο.

Τότε τι ήταν αυτό που εννοούσε η κυρία Τσίµερ, επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;
Γι’ αυτό να ρωτήσετε την ίδια ή τον κ. Τσίπρα. Αυτά που είπα εγώ έχουν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα και είναι αυτά που λέω πάντα στους ξένους συνομιλητές µου: κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος δεν έχει επιβαρυνθεί µε ένα ευρώ λόγω του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και του δανείου προς την Ελλάδα.

Έχετε ηγηθεί της προσπάθειας για την ενοποίηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και δεν αποφύγατε να στηρίξετε από την πρώτη στιγμή την Κίνηση των «58», που όμως αρκετοί και στο κόμμα σας αντιμετωπίζουν καχύποπτα. Υπάρχει προοπτική για κοινή κάθοδο των δυνάμεων στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές;
Επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ, ως µέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα μετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως όλα τα εθνικά κόμματα, που είναι µέλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων, προβάλλοντας την πλατφόρμα του ΕΣΚ.
Όλοι όσοι εκφράζονται -πρόσωπα και φορείς- μέσα από την πλατφόρμα αυτή θα συστρατευθούμε µε σεβασμό στην ισοτιμία όλων και µε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες προκειμένου να καταρτίσουμε το πιο αντιπροσωπευτικό και ελκυστικό ψηφοδέλτιο. Προκειμένου να διατυπώσουμε την ελληνική συμβολή στην προσπάθεια για µια άλλη ευρωπαϊκή αφήγηση, για µια Ευρώπη ξανά προοδευτική, ικανή να εμπνεύσει τους πολίτες της. Ικανή να πείσει ότι Ευρώπη δεν σημαίνει κρίση και λιτότητα, αλλά σημαίνει δημοκρατία, κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα, κοινωνικό κράτος, πολιτισμό, πολυφωνία, ανεκτικότητα, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, ασφάλεια και ευημερία.
Στις δημοτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ και όσοι πιστεύουν στις αντιλήψεις της Κεντροαριστεράς θα σεβαστούμε την αυτονομία και τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών και θα στηρίξουμε πρόσωπα ικανά να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και δυναμική στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς μικροκομματισμούς, χωρίς τις παλιές διαδικασίες περί χρισμάτων.
Κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι είναι «δεκανίκι» της ΝΔ του Αντ. Σαμαρά - και μάλιστα χωρίς να αποκλείουν εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων. Πώς το σχολιάζετε;
Πάλι τα ίδια; Αν κάποιος προσχώρησε στη στρατηγική του άλλου, αυτό δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεκανίκι, αλλά πυλώνας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανήκουν σε δύο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές οικογένειες, που αντιπαρατίθενται καθαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά συνεργάζονται πολύ συχνά στο επίπεδο των εθνικών κυβερνήσεων για διάφορους λόγους, από τους οποίους ο πιο σπουδαίος είναι η εθνική ανάγκη.
Γιατί αυτό που συνέβη στη Γερμανία µε τον μεγάλο συνασπισμό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά συζητάμε για αυτονόητες επιλογές ευθύνης στην Ελλάδα της κρίσης;
Γιατί ξεχνούν ορισμένοι το γεγονός πως είχα προτείνει, ήδη μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας µε τη συμμετοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ ή έστω ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά κάποιοι -όχι µόνο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ- προτίμησαν την τεχνητή πόλωση των επαναληπτικών εκλογών;
Γιατί ξεχνούν ορισμένοι ότι μετά τις τεχνητά πολωτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 που και πάλι δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη πλειοψηφία, πρότεινα και στον ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει στην κυβερνητική συνεργασία, αλλά αυτός διάλεξε τον εύκολο, λαϊκιστικό δρόμο της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, τη στρατηγική συνεργασίας µε τον κ. Καµµένο και τους ΑΝ.ΕΛ. (!) και την εξ αντικειμένου σύμπλευση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες µε τη Χρυσή Αυγή;
Η ιδεολογική και πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της δημοκρατικής παράταξης είναι κεκτημένο όλης της χώρας. Μπορεί τώρα όλοι εύκολα να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για τα πάντα, αλλά όλοι ξέρουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε η ίδια η χώρα.




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου