Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ για να σπάσουν το ρόδι της νέας χρονιάς και η ημερομηνία λήξης συνεργασίας με τη ΝΔ

Η νέα χρονια έρχεται γεμάτο προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελεχη του πιστεύουν οτι θα σπάσουν φέτος το ρόδι και το κομμα τους θα δει καλύτερες ημέρες. Δημοσκοπικά , πολιτικά και κοινωνικά, αφου τα χειρότερα οπως λένε του μνημονίου περάσανε. Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ακράδαντα οτι το ΠΑΣΟΚ θα ανεβεί μαζι με τη χωρα ένα, ένα τα σκαλιά στην εκτίμηση του κόσμου. Ευχές που θα φανούν στην ολοκλήρωση ενός νέου κύκλου που αρχίζει σε λίγες ημέρες αν θα πιάσουν τόπο.

Ωστόσο, η ατζέντα που αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ στη νέα χρονιά ειναι σαφώς ορόσημο για την πολιτική του επιβίωση. Ευρωεκλογες και εκλογες για τη τοπική αυτοδιοίκηση. Απο τις δυο κάλπες που θα επιλέξουν οι πολιτες τι θα ψηφίσουν, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η μελλοντική του παρουσία αλλα και η πολιτκη του επιβίωση συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργή παρουσία της δημοκρατικής παράταξης.
Ο κ. Βενιζέλος εχει βάλλει ένα στοίχημα έναντι της παράταξης και της χώρας του. Να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος γενικά και ειδικά να μπορέσει ο ιδιος να αναδείξει τις δικές του προτεραιότητες και κατευθυντήριες γραμμές μεσα στο νεο χρονο.
Αναμφισβήτητα , οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις που εχει το ΠΑΣΟΚ μπροστα του, ειναι κομβικής σημασίας γιατι απο το αποτέλεσμα τους θα κριθεί το κατα ποσο θα συνεχίσει να υφίσταται ΠΑΣΟΚ η θα αλλαξει σε κατι άλλο. Πολυ χειρότερα για τον προεδρό του, αν απορροφηθεί μεγάλη μερίδα του απο τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια εξαερωθει σε ένα μικρό σχήμα που μόνο το όνομα “ΠΑΣΟΚ”θα έχει απομείνει. Ο κ. Βενιζέλος το χρεος που διαισθάνεται πως εχει έναντι της χώρας και έναντι της βαριάς πολιτικής κληρονομιάς που εχει, ειναι να διασώσει και το ΠΑΣΟΚ , και τη κυβέρνηση που μετέχει γιατι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορει να υφίσταται κυβέρνηςη και κατ´ επέκταση και το δικό του πολιτικό μελλον γιατι ολα αυτα δεν γίνονται απο τον ίδιο χωρίς προσωπικό , πολιτικό κοστος.
Οσα στελεχη άκουσαν τον κ. Βενιζέλο στην ομιλια του στην κεντρική επιτροπή, κατάλαβαν που θα ρίξει το βάρος του το επόμενο διάστημα. Με αλλα λογια , ερμηνεύοντας την ομιλια του κορυφαία στελεχη οπως ο κ. Σκανδαλιδης, εκτίμησε οτι ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κλείσει τα κενα που υπάρχουν με τη πολιτκη ιστορια: δεν συνομιλεί μαζι μας, συνομιλεί ως μέρος της ιστορίας των τελευταίων πέντε ετών και θέλει με αυτόν το τροπο οπως υποςτηριζει ο κ. Σκανδαλίδης και αλλα στελέχη, να εμφανιστεί συνεπής ως προς αυτη κλείνοντας το μεγαλο κύκλο της εσωστρέφειας, της μιζέρια και τις συκοφαντίας που αλήθεια ειναι πως δέχθηκε απο πολλούς το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν αλλα στελέχη.
Το συμπέρασμα το βγάζουν τα στελέχη που συμφωνούν με τον κ. Σκανδαλιδη οτι ο κ. Βενιζέλος κλείνει τους λογαριασμούς του με την ιστορια οταν αναφέρθηκε στον προσωπικό του ρόλο οταν επεσήμανε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης.
«Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».
Ένα δεύτερο μέλημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και προσωπικα του προέδρου του, ειναι η μάχη των ευρωεκλογών να εχει το λιγότερο δυνατές απώλειες και ανώδυνο για το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα όσο δεν γινεται. Πως θα γινει αυτο; Μεσα απο επιτροπές τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος για το παρακολούθημα της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα , με βάση συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος θα κατέλθει στις ευρωεκλογες μεσα απο τον συνδυασμό που του δίνει τη δυνατότητα το ευρωπαϊκό , σοσιαλιστικό κομμα. Στο ψηφοδελτιο θα ειναι αναγραμμένη η λεξη “ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα-ΠΑΣΟΚ” η ένας άλλος συνδυασμός που θα ειναι μεταξυ του πρώτου ονόματος και του “ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις της κεντροαριστεράς”. Με αυτόν τον τροπο και θα διαφύγει την πιθανή αποτυχία το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ απο μόνο του, αλλα και απο την αλλη θα ανοίξει η πόρτα ετσι ωστε να ξεκινήσει η συνεργασια με κομματα ή κινησεις κεντροαριστερών δυνάμεων που μελλοντικά θα μπορούν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο εθνικών εκλογών.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου , ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε ταυτόχρονα και ένα δεύτερο μήνυμα σε εκείνους που αμφισβητούν την πολιτκη του: θα μείνει μέχρι τις εθνικές εκλογες προεδρος του ΠΑΣΟΚ όποτε αυτές και αν γίνουν έλεγαν και ” και γι αυτο μέχρι τότε απαιτεί το σεβασμό όλων μας” .
Το ξεκαθάρισμα που θα ήθελε να κανει ο κ. Βενιζέλος εντός του κόμματος του σίγουρα θα εχει τριγμούς και επώδυνες εξελίξεις , δίχως αυτές όμως το ΠΑΣΟΚ ποτε δεν θα ειναι σε θέση που να μπορει να υποςτηριξει οτι πέρασε απο την κάθαρση και ειναι έτοιμο και παλι.
Γι αυτο και υπεραμύνεται την επιλογή του για τη συγκυβερνηση αρχικά με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ και τωρα μόνο με τη δεξιά παραταξη. Η πολιτική του κ. Βενιζέλου τονίζουν συνεργάτες του, είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία αποδέχθηκε η ΝΔ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών.
Ένα επίσης μέτωπο που καλείται να κλείσει ο κ. Βενιζέλος ειναι και αυτο απέναντι στον κ. Παπανδρέου. Γι αυτο και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει το εξης ερώτημα στους συνομιλητές του οταν τον κατηγορούν οτι το ΠΑΣΟΚ συγκρίνει με τη ΝΔ :
«πότε συνέβη αυτό, τώρα που το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μόνο του τη Νέα Δημοκρατία; Οταν στήριζε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, ή όταν στήριζε την κυβέρνηση Παπαδήμου;»
Γι αυτο και επιμένει να υποςτηριζει οτι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καταδικασμένο σε μόνιμη συνεργασία με τη ΝΔ υπενθυμίζοντας και ο ιδιος στην ομιλια του στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ ότι ο ίδιος, όταν είχε κάνει, τον Μάϊο του 2010, την πρόταση να τεθεί το μνημόνιο σε ψήφιση με 180 ψήφους, ένας από τους στόχους ήταν η διάσπαση της ΝΔ.
Σπάνε λοιπόν το ρόδι στο ΠΑΣΟΚ ελπίζοντας η νέα χρονια να ειναι γούρικη γι αυτούς και σίγουρα οχι όπως τα προηγούμενα χρονια που πέρασαν τα στελεχη του απο το 2009 μέχρι σήμερα.
Πηγή: παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου