Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Στον Βενιζέλο το βάρος για την ελληνική προεδρία

Σημαντική για την παρουσία της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα θα είναι η επιτυχής προώθηση της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.  Τα δύσκολα με την Τρόικα ( διαπραγματεύσεις για  δημοσιονομικό κενό και μεσοπρόθεσμο, εφαρμογή διαθεσιμότητας) είναι μπροστά. Ως εκ τούτου είναι μεγάλης σημασίας να υπάρξει μια  θετική ελληνική παρέμβαση στην άσκηση της ευρωπαϊκής πολίτικής.

 
Εκ των πραγμάτων την «αποστολή» θα κληθεί  να φέρει σε πέρας κατά κύριο λόγο το υπουργείο των εξωτερικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εξωτερικών Ε. Βενιζέλο να αναλαμβάνει τη βασική ευθύνη.
 
Η ελληνική ατζέντα περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης με ειδική μέριμνα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της ρευστότητας, πολιτική που αφορά ιδιαίτερα την χώρα μας, την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που έχουν αποφασιστεί για την τραπεζική ενοποίηση , την προώθηση των πολιτικών για την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης με την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης, καθώς και την πολιτική για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας που συνδέεται και με την μετανάστευση αλλά και με την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.
 
Η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει ήδη δηλώσει θα προωθήσει την ευρωατλαντική εμπορική συνεργασία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Παράλληλα θα διαχειριστεί την διεύρυνση της ΕΕ προς τις βαλκανικές χώρες, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία ενώ θα χειριστεί και την Ανατολική Εταιρική Σχέση που συναντά προβλήματα με την Ουκρανία ενώ υπάρχουν καλές προοπτικές με τις άλλες χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου