Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Tης Γεωργίας Σαδανά. : Πολιτική…αιθαλομίχλη στην Κεντρική Μακεδονία

.
Τζιτζικώστας versus Μπόλαρης και στο βάθος…ΣΥΡΙΖΑ.                           Η έλευση του νέου έτους θα σημάνει αυτόματα και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, τουλάχιστον για τα κόμματα του νέου διπολισμού. Λευκός καπνός από τη Λεωφόρο Συγγρού αναμένεται να βγει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, μολονότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα πράγματα είναι αρκετά καθαρά.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, γόνος πολιτικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει για πρώτη φορά στην κάλπη τον τίτλο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε τεθεί στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ανακόπτωντας την πορεία του Διονύση Ψωμιάδη και αντικαθιστώντας τελικά τον έκπτωτο Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά τις δικαστικές περιπέτειες του τελευταίου.
Αν και ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνδυάζει ένα καλό όνομα και μια καθαρή πολιτική διαδρομή, η κούρσα της εκλογής του δε φαντάζει περίπατος. Η προοπτική πενταετίας σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό κάνει τη θέση του Περιφερειάρχη περιζήτητη για το πολιτικό προσωπικό, με αρκετούς κοινοβουλευτικούς να θυσιάζουν ακόμη και τις έδρες τους μπροστά στο αξίωμα.
Η επικράτηση του κ. Τζιτζικώστα περνά μέσα και από πολιτικές συμμαχίες, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ενώ το υφιστάμενο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο χρίζει ανανέωσης. Οι χαρακτηρισμοί του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς το ΠΑΣΟΚ ανήμερα της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, του κόστισαν σε επίπεδο συμμαχιών, αν και πριν τη δύση του ήλιου ανασκευάστηκαν.
Στον αντίποδα, η παραίτηση του Δημάρχου Βόλβης, Δημήτρη Γαλαμάτη ανοίγει το δρόμο της αξιοποίησής του στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ζητούμενο για τον κ.Τζιτζικώστα είναι η σύνθεση μιας νέας, δυναμικής ομάδας, που πιθανότατα θα πλαισιωθεί με γνωστά ονόματα της πολιτικής και από τους γειτονικούς νομούς, αν κρίνει κανείς από τις συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής.
Μάρκος Μπόλαρης: ανεξάρτητος και αποφασισμένος.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης έχει λάβει από καιρό τις αποφάσεις του. Η διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς χρίσματα και κομματικές ενισχύσεις μέχρι στιγμής, έχει πυκνώσει τις επαφές του στη Βόρεια Ελλάδα.
Η πρόσφατη χειραψία του με τον Κώστα Καραμανλή στην ψηφοφορία για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και οι διάλογοι με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στα διαλείμματα των κοινοβουλευτικών εργασιών, εντείνουν τα πολιτικά φλερτ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Μπόλαρης δηλώνει αποφασισμένος να κατέλθει ως ανεξάρτητος διεκδικώντας το αξίωμα του Περιφερειάρχη και υπόσχεται εκπλήξεις, την ώρα που έχει διαρραγεί κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Η υποψηφιότητά του δε φρενάρει τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, που προετοιμάζει για την εκλογική αναμέτρηση γνωστό κομματικό στέλεχος σε τοπικό επίπεδο, μαζί με νέο συνδυασμό.
newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου