Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: ο ιστορικός συμβιβασμός του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ θα φέρει θετικά αποτελέσματα

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με μια σφοδρή επιθεση εναντίον του κ. Τσίπρα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανισορροπία και πως με κενό λόγο επιχειρεί οπως υποςτηρίζει οχι να χτίσει αλλα να γκρεμίσει και φέρνει ως παράδειγμα την επιλογή του για την εξεταστικη επιτροπή για τα ναυπηγεια μιλώντας για συμφεροντα.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος μιλάει μεσα απο το “παρασκήνιο” για τη συνύπαρξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ κάνοντας λόγο για ιστορικό συμβιβασμό ενώ αναφέρεται και στο μελλον της κεντροαριστεράς οπως αυτη διαμορφώνεται μεσα απο τη πρωτοβουλια των 58 στελεχών.
Κύριε Κωνσταντινόπουλε, η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποσκοπεί κατά την άποψη σας, πολιτικά ποιος είναι ο στόχος πιστεύετε που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να απαξιώσει το κόμμα σας στα μάτια των ψηφοφόρων, να αντλήσει μέσα από το ΠΑΣΟΚ πολιτική δύναμη, ή να διαρρήξει το μέτωπο της συγκυβέρνησης με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά;
Μια καθολική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης είναι το τελευταίο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιακουμή. Μια ελεγχόμενη ανισορροπία επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά βλέπουμε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην θέλει και να μην μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Του αρκεί ο ρόλος του σχολιαστή, του διαρκώς και κατά πάντων διαμαρτυρόμενου, του καταγγέλλοντα, του υβριστή. Θέλει και χρειάζεται αυτά που προσπαθεί η κυβέρνηση να σταματήσει: τις επισκέψεις της τρόικας, το μνημόνιο και τα μέτρα. Χωρίς αυτά η πολιτική του είναι κενή και η επιχειρηματολογία του άδεια. Είχε πει κάποια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας, χρησιμοποιώντας έναν στίχο του Παλαμά ότι είναι «ο γκρεμιστής και ο χτίστης». Αναμφίβολα να γκρεμίζει μπορεί, το βλέπουμε καθημερινά. Για την ικανότητα του να χτίσει αμφιβάλλουν οι πολίτες.
Δείτε τα τελευταία γεγονότα με την καταψήφιση της Τροπολογίας για την μείωση τιμής των φαρμάκων.
Αναφέρει το ΠΑΣΟΚ πως κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία , θα μιλήσει με ονόματα και για συμφέροντα που εξυπηρετούνται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα κύριε εκπρόσωπε που κατά το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Κοιτάξτε η βουτιά στην «σκανδαλολογία» είναι μια γνωστή τακτική όσων κομμάτων θέλουν να κρύψουν τη φτώχεια των επιχειρημάτων τους πίσω από εντυπωσιακές «αποκαλύψεις». Καθώς στην «μετά Τέξας» εποχή τα επιχειρήματα της αντιμνημονιακής δεξαμενής άρχισαν να στερεύουν, ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στις εξεταστικές. Εδώ όμως υπάρχει το εξής παράδοξο: η σύμβαση που έχει υπογραφεί για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ακριβώς ίδια σύμβαση με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχει επιχειρηματίας και στα ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει επιχειρηματίας. Στα μεν ναυπηγεία Σκαραμαγκά φέρνει Εξεταστική Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ και την έχει καταψηφίσει, στα δε ναυπηγεία Ελευσίνας έχει ψηφίσει «παρών». Ρωτάω και ρωτάει ο κάθε Έλληνας πολίτης: γιατί για την ίδια σύμβαση συμπεριφέρθηκε στον έναν επιχειρηματία έτσι και με διαφορετικό τρόπο και στον άλλο;
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δείχνουν, ότι οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα. Το κόμμα σας, όπως και η ΝΔ τονίζει πως οριζόντια μέτρα δεν θα υπάρξουν, μειώσεις μισθών και συντάξεων για παράδειγμα. Οι απολύσεις εκεί που θα υπάρξουν σε ορισμένες περιπτώσεις στο δημόσιο δεν είναι μέτρο που δυσχεραίνει την μέση ελληνική οικογένεια όταν πλήττεται από την ανεργία; Δεν είναι μέτρο αυτό έστω και αν δεν αφορά μισθό και σύνταξη;
Τις κόκκινες γραμμές τις έχει βάλει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα της συγκρότησης της κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε, ούτε υπάρχει διάθεση για την παραμικρή υποχώρηση: όχι δημοσιονομικά μέτρα, όχι περικοπές μισθών και συντάξεων, κάτι που υλοποιήθηκε αφού δεν υπάρχουν νέα μέτρα στον προϋπολογισμό, προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ενιαίος φόρος ακινήτων όπως έχει αποφασιστεί από τις Κ.Ο. των δυο κομμάτων, όχι ομαδικές απολύσεις.
Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο συγκεκριμένα έχω να προσθέσω το εξής. Δεν μπορούμε να κραδαίνουμε τις απολύσεις ως μεταρρυθμιστικό εργαλείο. Μιλήσαμε από την αρχή για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο. Αν αποτύχουμε σε αυτά, θα αποτύχουμε σε ένα βασικό μας στόχο: τη δημιουργία ενός υγιούς και λειτουργικού δημόσιου Τομέα.
Πως κρίνεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης όταν πολλές φορές λέτε ως κόμμα ότι διαφωνείτε με το ένα ή το άλλο νομοσχέδιο όπως στο θέμα των ακινήτων και την ίδια ώρα Ψηφίζεται τα δυο κόμματα μαζί έστω μετά από αλλαγές νόμους του μνημονίου.
Την απάντηση την έχετε μέσα στην ερώτηση σας. Το ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργεί σαν αγέλη. Υπάρχουν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις, γίνεται συζήτηση στο εσωτερικό του, προτείνονται εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις που οδηγούν σε αλλαγές των νομοσχεδίων. Πίστευα και πιστεύω στις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα που πρέπει να σεβόμαστε όλοι. Μέσα στο πλαίσιο αυτό λειτούργησα και έτσι θα συνεχίσω.
Κύριε Κωνσταντινόπουλε από τι πάσχει κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση ; Τι χρειάζεται και σε ποιους τομείς για να είναι περισσότερο αποτελεσματική;
Η κυβέρνηση πάσχει από αυτό που πάσχει η ελληνική κοινωνία. Μια διάχυτη έλλειψη κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Σκεφτείτε μόνο ποια θα ήταν η εικόνα της Ελλάδας αν υπήρχε αίσθηση της κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε το 2009. Αν αποφασίζαμε όλα τα κόμματα να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι ένα αντιμνημονιακό μέτωπο εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων μας. Σκεφτείτε την εικόνα που θα είχε η Ελλάδα αν το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συναίσθηση του ρόλου και της αποστολής του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφορικά με την κυβέρνηση, ναι υπάρχουν δυσκολίες και δυσλειτουργίες. Πρέπει να μάθουμε να τις επιλύουμε όμως, γιατί όπως φαίνεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν προβλέπονται στο κοντινό μέλλον.
Πεποίθησή μου είναι ότι ο Ιστορικός πολιτικός συμβιβασμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα φέρει θετικά αποτελέσματα.
Το κόστος για το ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ αναμφίβολα υπάρχει. Η στήριξη σας προς τη ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης η θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα μπορούσε να είχατε κοινούς υποψήφιους σε δήμους ή περιφέρειες με τη ΝΔ ;
Εμείς στηρίζουμε την Κυβέρνηση γιατί συνεχίζει τις προσπάθειες που ξεκινήσαμε μόνοι μας το 2010. Στηρίζουμε την χώρα μας και την προοπτική εξόδου από την κρίση. Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές θέλουμε συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο.
Έχει μέλλον κ. Κωνσταντινόπουλε η κίνηση για την κεντροαριστερά η οποία θα μπορούσε να βασιστεί σε μια νέα αρχή ισότιμη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ .
Η προσπάθεια που ξεκίνησε από το Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ και η πρωτοβουλία των 58 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ώστε να δημιουργηθεί η Κεντροαριστερά της ευθύνης.
Η Κεντροαριστερά της ευθύνης είναι η ελπίδα για τη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης που έχει ανάγκη η χώρα πρώτα από όλα.
Η κεντροαριστερά συνολικά στη χώρα έχει περιθώριο να ανδρωθεί και με κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα που βρίσκονται εκτός του κόμματος σας;
Είναι μια από τις προϋποθέσεις για να έχει επιτυχία το εγχείρημα σε επίπεδο πολιτικής συμφωνίας και όχι προσωπικών διευθετήσεων.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου