Φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ προσωπικά την καθεμιά και τον καθένα από εσάς, για τις απόψεις σας, την αγωνία σας, την αντοχή σας και πρωτίστως για τη συμμετοχή σας στη συλλογική μας προσπάθεια, στον συλλογικό μας αγώνα. Φίλες και φίλοι, θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τον Γιάννη Δριβελέγγα, την Έφη Χαλάτση και τον Δημήτρη για τον κόπο που κατέβαλαν διευθύνοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Σήμερα και με την εισήγηση, αλλά και με τις παρεμβάσεις, όλες ανεξαιρέτως, αναδείξαμε τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας. Τώρα που πραγματικά έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και από την κρίση.
Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο αυτό και θα τον πετύχουμε. Άλλοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα απογίνουν χωρίς τους βαρβάρους.
Αναδείξαμε τα προτάγματα της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Γιατί κανείς μα κανείς εδώ μέσα, αλλά και κανείς μέσα στην κοινωνία, στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ξεκινάει από το τέλος της δεξιάς και φτάνει μέχρι το όριο της κομμουνιστικής αριστεράς. Αυτή πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να εκφραστεί. Σε αυτή δεν ανήκουν οι συγκυριακοί λαϊκιστές και δημαγωγοί. Σε αυτή μπορεί να ανήκει ένα κόμμα που στηρίζει μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. Τη στηρίζει όμως επί τη βάσει εθνικών προγραμματικών επιλογών που στον πυρήνα τους είναι βαθιά προοδευτικές, γιατί δίνουν ξανά την ευκαιρία στη χώρα αυτή να ορθοποδήσει, να ξαναγίνει ανεξάρτητη και κυρίαρχη, γιατί αυτό που έχει θιγεί είναι η εθνική κυριαρχία και η θεσμική ισοτιμία της χώρας.
Δυστυχώς όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς το δημόσιο χρέος σου, όσο μεγάλη δύναμη κι αν είσαι πολιτικά και στρατιωτικά, δεν είσαι μια χώρα με ακεραιότητα κυριαρχίας. Αυτό είναι που έχει πάθει σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ευρώπη, αυτό δυστυχώς έπαθε και η Ελλάδα.
Μπορεί να μην μας έχει θέσει κανείς ζήτημα συνδεόμενο με την εξωτερική πολιτική και την εθνική μας ασφάλεια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω όλα αυτά τα χρόνια που διετέλεσα διαδοχικά Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών, πως δεν ετέθη παρόμοιο θέμα. Αλλά η οικονομική ισχύς, η δημοσιονομική ανεξαρτησία, η ανάπτυξη, είναι θεμελιώδεις παράγοντες εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας.
Αναδείξαμε επίσης σήμερα το πρόταγμα μιας άλλης Ευρώπης. Την Ευρώπη που θέλουμε να διατυπώσει ως ολοκληρωμένη πρόταση και αφήγηση το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλά που προσέξτε, δεν μπορεί να την οικοδομήσει μόνο του το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρέπει να την οικοδομήσει μέσα από συνεργασίες πανευρωπαϊκού επιπέδου, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο επίπεδο του Συμβουλίου και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Φαντάζεστε ότι την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαϊου, όποιο κι αν είναι πρώτο κόμμα και θέλουμε να είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες χωρίς συναινέσεις και χωρίς συνεργασίες; Χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τους σταθερούς διακρατικούς συσχετισμούς; Χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τη γνώμη των άλλων κομμάτων και ιδίως των άλλων μεγάλων κομμάτων, όπως είναι το Λαϊκό Κόμμα, ή το Φιλελεύθερο Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Εάν κάποιος το πιστεύει αυτό δεν έχει συνείδηση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Δεν έχει συνείδηση του τι συμβαίνει στον ευρωατλαντικό χώρο, στους παγκόσμιους συσχετισμούς, πώς παίζεται το παιχνίδι τώρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τι γίνεται στην περιοχή μας, που δεν είναι μια περιοχή γεωπολιτική, αλλά και μια περιοχή ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.
Πήραμε σήμερα συντρόφισσες και σύντροφοι, πολύ συγκεκριμένες και πρακτικές αποφάσεις για το πώς θα πορευτούμε προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τους αυθεντικούς εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και χαιρετίζω την τελευταία παρέμβαση που άκουσα του Σίμου Δανιηλίδη, γιατί πράγματι έχουμε τεράστιο ιστορικό και θεσμικό πλεονέκτημα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι εδώ και ο Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Έχουμε στο στελεχικό μας δυναμικό τεράστιες προσωπικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταξιωμένους ανθρώπους και από πίσω υπάρχουν νέοι άνθρωποι έτοιμοι να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή.
Δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει κράτος αλληλεγγύης, κοινωνικό κράτος χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει ανάσχεση της ανεργίας χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει καταπολέμηση της απόλυτης φτώχιας.
Κανείς δεν δικαιούται να αναπτύσσει την δήθεν φιλανθρωπία του. Δεν ζητάει ο κόσμος ελεημοσύνη. Ζητάει αξιοπρέπεια, ζητάει να ασκεί τα δικαιώματά του για ένα οργανωμένο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που ξεπερνά τη δημογραφική και δημοσιονομική του κρίση. Κρίση πολύ παλαιότερη της κρίσης που βιώνει η Ευρώπη από το 2008 και μετά και η Ελλάδα από το 2009 και μετά, γιατί δεν είχε επίγνωση ότι βρίσκεται σε κρίση και άργησε να ξυπνήσει και να αντιληφθεί ότι είναι σε κρίση και νομίζει ότι κρίση είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και όχι τα αίτια της κρίσης. Επειδή το έθνος, δυστυχώς, δεν είχε ενημερωθεί.
Λάβαμε πολύ σημαντικές αποφάσεις σήμερα επίσης για το πώς προτείνουμε να οργανωθεί η μεγάλη συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές που θα εκφράζει το σύνολο της κεντροαριστεράς, το σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Δηλαδή όλους εκείνους που αποδέχονται την πλατφόρμα και τη λογική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία επίσης μέσα από τη Συνδιάσκεψη αυτή να διαμορφωθεί ο τρόπος ανάδειξης του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών, που θέλω να είναι υποδειγματικός, διαφανής, δημοκρατικός, αξιοκρατικός. Να δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφραστούν.
Δεν έχουμε λαμπρές σελίδες ιστορίας στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών. Και πρέπει να κάνουμε μια τομή τώρα και είναι υποχρέωσή μου, απέναντι όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην παράταξη και τους δημοκρατικούς θεσμούς να εγγυηθώ πως θα αλλάξει αυτή η παλαιά, παλαιοκομματική πρακτική που είχε ακολουθηθεί.
Πήραμε πολύ σοβαρές αποφάσεις για την οργανωτική ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Στους τομείς, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο, το ΙΣΤΑΜΕ, τη Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και βεβαίως σε τοπικό επίπεδο στις περιφέρειες και τους νομούς, με αυτές τις επιτροπές δράσης που θέλουμε να γίνουν όργανα για την τοπική ανάπτυξη, για την Αυτοδιοίκηση, για την ευρωπαϊκή προοπτική σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Και θα προχωρήσουμε αμέσως στη συγκρότηση των Επιτροπών αυτών. Έχω καταγράψει όλες τις θέσεις και όλες τις αποχρώσεις αυτών που λέχθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δημοκρατική προοδευτική παράταξη στο σύνολό της. Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και εθνική στρατηγική τώρα και στο μέλλον και παρακαλώ αυτό να μην ακουστεί εγωιστικά.
Δεν έχουμε κανένα παραταξιακό εγωισμό, ούτε καμία δυσκολία να είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά ούτως ή άλλως χωρίς τη δική μας θεσμική συμμετοχή, δεν διασφαλίζεται η εθνική ενότητα, δεν διασφαλίζεται η σταθερή και ολοκληρωμένη πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση και διαφύλαξη της παρακαταθήκης που δημιουργεί με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός.
Γιατί δεν αρκεί να βγούμε από την κρίση, πρέπει και να μην ξανακυλήσουμε στην κρίση. Υπάρχουν χώρες που έζησαν την ψευδαίσθηση της εξόδου από την κρίση και ξανακύλησαν με ταπεινωτικούς όρους στην κρίση και ξαναπήγαν στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χώρες ευρωπαϊκές, που μετέχουν στην Ευρώπη των 28 πολύ πρόσφατα.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής έδειξε ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός, απροκατάληπτος, καλόπιστος και συμβάλλει αποφασιστικά στην ενότητα και τη δυναμική του Κόμματος, της Παράταξης, όλου αυτού του χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την καλύτερη, την πιο ευτυχισμένη περίοδο της χώρας. Με την περίοδο της μεταπολίτευσης, που είναι ιστορικά η καλύτερη περίοδος της χώρας, παρά τα ελαττώματά της και παρά την εγγενή αμεριμνησία της που βρίσκεται στο πυρήνα της κρίσης.
Δεν περιμέναμε πως θα μας τύχουν τα δύσκολα, αλλά έτσι γράφεται η ιστορία. Μας έτυχαν τα δύσκολα και δίνουμε τον πόλεμο της δικής μας γενιάς. Τον δίνουμε και τον κερδίζουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι τον πόλεμο αυτό, με απώλειες δυστυχώς μεγάλες. Αλλά τις μικρότερες δυνατές.
Έχω πει πολλές φορές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις στον άνεργο, στον φτωχό, σε αυτόν που θεωρεί ότι είναι εγκαταλελειμμένο και αβοήθητο θύμα της κρίσης πως «εάν δεν είχε ακολουθηθεί αυτή η δύσκολη πολιτική, σε συνεργασία με μια πολύ δύσκολη Δεξιά Ευρώπη, αυτό που θα ζούσαμε είναι τρισχειρότερο, ανυπολόγιστα και απερίγραπτα χειρότερο». Θα μετρούσαμε τις απώλειες αντίστροφα. Δεν θα είχαμε χάσει το 35% του εισοδήματος, ή το 25% του ΑΕΠ, αλλά θα ήταν αμφίβολο αν θα είχαμε διατηρήσει το 25% και θα είχαμε χάσει το 75%. Δεν θα μιλούσαμε για 27% ανεργία, αλλά για 27% απασχόληση σε μια κατεστραμμένη οικονομία και πραγματική και χρηματοοικονομική.
Δεν μπορείς να τον πείσεις τον κόσμο γι’ αυτό. Το υποπτεύεται όμως ο κόσμος και γι’ αυτό αναπτύσσει αντοχές και γι’ αυτό δεν θέλει να αποκλίνει η χώρα από την εθνική στρατηγική πορεία που έχει διαγραφεί. Γι’ αυτό στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει εκλογές και η αποδοχή της Κυβέρνησης, παρά την αμφισβήτηση, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να υποθέσει κανείς δια γυμνού οφθαλμού.
Οι ευρωεκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για όλους και για την αντιπολίτευση τεράστια δοκιμασία και ιδίως για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές, γιατί θα φανεί αυτό που είπα στην ομιλία μου το πρωί, ποιος είναι συγκυριακό όχημα έκφρασης της δυσαρέσκειας του κόσμου και ποιος είναι Παράταξη, με δεσμούς ιστορικούς, με τις κοινωνίες, με τους χώρους δουλειάς. Και βεβαίως θα φανεί το όριο της μέγιστης απήχησης κάθε χώρου.
Κλείνουμε νομίζω με ένα οργανωμένο και σοβαρό τρόπο το 2013. Το 1ο εξάμηνο του 2014 το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας είναι κοινοβουλευτικά βραχύ, γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαλύεται τον Απρίλιο ενόψει των εκλογών, αλλά είναι πολιτικά εξαιρετικά έντονο σε εθνικό επίπεδο, γιατί με την Προεδρία πρέπει να δείξουμε το πρόσωπο μιας χώρας θεσμικά ισότιμης, κανονικής που διευθύνει τις εργασίες της Ένωσης και την εκφράζει.
Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο της επισημοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και της διανομής του, με όρους δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι με όρους πλιάτσικου ή φιλοδωρημάτων σε κοινωνικές ομάδες.
Γιατί το εξάμηνο αυτό θα είναι το εξάμηνο της έναρξης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του Δημοσίου χρέους.
Γιατί το εξάμηνο αυτό θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Γιατί το εξάμηνο αυτό θα αντιστραφεί η λειτουργία των Τραπεζών οι οποίες έχοντας διασφαλίσει την υπόστασή τους θα ξαναμπούν στο γήπεδο της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.
Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο στο οποίο μπορούμε να πάρουμε σημαντικές διεθνοπολιτικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, για την περιοχή, για την Ευρώπη.
Γιατί το εξάμηνο αυτό η Προεδρία μας συμπίπτει με μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται εκ των πραγμάτων με αντίπαλο τον ακροδεξιό και ακρολαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό για το ποια πρέπει να είναι η Ευρώπη που θέλουμε.
Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο στο οποίο θα δοκιμαστούμε στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές και πρέπει να δοκιμαστούμε με επιτυχία.
Είναι λοιπόν μεγάλη η πρόκληση και πολύ μεγάλη ευκαιρία γιατί πυκνώνει εντυπωσιακά ο ιστορικός και πολιτικός χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γιορτές για να ανακτήσουμε δυνάμεις, για να δούμε το ανθρώπινο και προσωπικό μέτρο, για να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με κανονικούς ανθρώπους μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει κανονικά ανθρώπινα μέτρα και όχι αφηρημένα, πολιτικά, θεσμικά, ευρωπαϊκά, με ξύλινα λόγια, αλλά εκεί που χτυπάει η καρδιά του ελληνικού λαού, της παράδοσής μας, της κοινωνίας μας.
Και σας παρακαλώ να το κάνετε αυτό. Γιατί εσείς, εμείς, πρέπει να πιστέψουμε όλες και όλοι σε απλά και θεμελιώδη ζητήματα γιατί ό,τι και να λέμε ο άλλος καταλαβαίνει αν τα πιστεύουμε ή όχι. Πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει νόημα. Όποιος κουβαλάει ένα αίσθημα ενοχής γι’ αυτό που κάνει, δεν πείθει ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο. Εάν πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι κακό για τον τόπο, κακώς το κάνουμε και κακώς το στηρίζουμε.
Το μήνυμά μας είναι αυτό, το πρώτο μήνυμα η πρώτη θεμελιώδης, υπαρξιακή, ψυχολογική, αξιακή, ιδεολογική πολιτική προϋπόθεση. Αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική. Αλίμονο όμως αν δεν υπάρχει προοπτική για το χώρο αυτό. Γιατί έτσι δεν υπάρχει προοπτική για την ενότητα του έθνους και της κοινωνίας και δεν υπάρχει προοπτική για την πατρίδα μας. Αυτό πρέπει να πιστέψουμε και αυτό το μήνυμα να εκπέμψουμε όλες και όλοι μαζί.
Καλές γιορτές.
Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο αυτό και θα τον πετύχουμε. Άλλοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα απογίνουν χωρίς τους βαρβάρους.
Αναδείξαμε τα προτάγματα της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Γιατί κανείς μα κανείς εδώ μέσα, αλλά και κανείς μέσα στην κοινωνία, στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που ξεκινάει από το τέλος της δεξιάς και φτάνει μέχρι το όριο της κομμουνιστικής αριστεράς. Αυτή πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να εκφραστεί. Σε αυτή δεν ανήκουν οι συγκυριακοί λαϊκιστές και δημαγωγοί. Σε αυτή μπορεί να ανήκει ένα κόμμα που στηρίζει μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. Τη στηρίζει όμως επί τη βάσει εθνικών προγραμματικών επιλογών που στον πυρήνα τους είναι βαθιά προοδευτικές, γιατί δίνουν ξανά την ευκαιρία στη χώρα αυτή να ορθοποδήσει, να ξαναγίνει ανεξάρτητη και κυρίαρχη, γιατί αυτό που έχει θιγεί είναι η εθνική κυριαρχία και η θεσμική ισοτιμία της χώρας.
Δυστυχώς όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς το δημόσιο χρέος σου, όσο μεγάλη δύναμη κι αν είσαι πολιτικά και στρατιωτικά, δεν είσαι μια χώρα με ακεραιότητα κυριαρχίας. Αυτό είναι που έχει πάθει σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ευρώπη, αυτό δυστυχώς έπαθε και η Ελλάδα.
Μπορεί να μην μας έχει θέσει κανείς ζήτημα συνδεόμενο με την εξωτερική πολιτική και την εθνική μας ασφάλεια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω όλα αυτά τα χρόνια που διετέλεσα διαδοχικά Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών, πως δεν ετέθη παρόμοιο θέμα. Αλλά η οικονομική ισχύς, η δημοσιονομική ανεξαρτησία, η ανάπτυξη, είναι θεμελιώδεις παράγοντες εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας.
Αναδείξαμε επίσης σήμερα το πρόταγμα μιας άλλης Ευρώπης. Την Ευρώπη που θέλουμε να διατυπώσει ως ολοκληρωμένη πρόταση και αφήγηση το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αλλά που προσέξτε, δεν μπορεί να την οικοδομήσει μόνο του το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρέπει να την οικοδομήσει μέσα από συνεργασίες πανευρωπαϊκού επιπέδου, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο επίπεδο του Συμβουλίου και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Φαντάζεστε ότι την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαϊου, όποιο κι αν είναι πρώτο κόμμα και θέλουμε να είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες χωρίς συναινέσεις και χωρίς συνεργασίες; Χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τους σταθερούς διακρατικούς συσχετισμούς; Χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τη γνώμη των άλλων κομμάτων και ιδίως των άλλων μεγάλων κομμάτων, όπως είναι το Λαϊκό Κόμμα, ή το Φιλελεύθερο Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Εάν κάποιος το πιστεύει αυτό δεν έχει συνείδηση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Δεν έχει συνείδηση του τι συμβαίνει στον ευρωατλαντικό χώρο, στους παγκόσμιους συσχετισμούς, πώς παίζεται το παιχνίδι τώρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τι γίνεται στην περιοχή μας, που δεν είναι μια περιοχή γεωπολιτική, αλλά και μια περιοχή ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.
Πήραμε σήμερα συντρόφισσες και σύντροφοι, πολύ συγκεκριμένες και πρακτικές αποφάσεις για το πώς θα πορευτούμε προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τους αυθεντικούς εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και χαιρετίζω την τελευταία παρέμβαση που άκουσα του Σίμου Δανιηλίδη, γιατί πράγματι έχουμε τεράστιο ιστορικό και θεσμικό πλεονέκτημα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι εδώ και ο Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Έχουμε στο στελεχικό μας δυναμικό τεράστιες προσωπικότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταξιωμένους ανθρώπους και από πίσω υπάρχουν νέοι άνθρωποι έτοιμοι να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή.
Δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει κράτος αλληλεγγύης, κοινωνικό κράτος χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει ανάσχεση της ανεργίας χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχει καταπολέμηση της απόλυτης φτώχιας.
Κανείς δεν δικαιούται να αναπτύσσει την δήθεν φιλανθρωπία του. Δεν ζητάει ο κόσμος ελεημοσύνη. Ζητάει αξιοπρέπεια, ζητάει να ασκεί τα δικαιώματά του για ένα οργανωμένο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που ξεπερνά τη δημογραφική και δημοσιονομική του κρίση. Κρίση πολύ παλαιότερη της κρίσης που βιώνει η Ευρώπη από το 2008 και μετά και η Ελλάδα από το 2009 και μετά, γιατί δεν είχε επίγνωση ότι βρίσκεται σε κρίση και άργησε να ξυπνήσει και να αντιληφθεί ότι είναι σε κρίση και νομίζει ότι κρίση είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και όχι τα αίτια της κρίσης. Επειδή το έθνος, δυστυχώς, δεν είχε ενημερωθεί.
Λάβαμε πολύ σημαντικές αποφάσεις σήμερα επίσης για το πώς προτείνουμε να οργανωθεί η μεγάλη συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές που θα εκφράζει το σύνολο της κεντροαριστεράς, το σύνολο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Δηλαδή όλους εκείνους που αποδέχονται την πλατφόρμα και τη λογική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία επίσης μέσα από τη Συνδιάσκεψη αυτή να διαμορφωθεί ο τρόπος ανάδειξης του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών, που θέλω να είναι υποδειγματικός, διαφανής, δημοκρατικός, αξιοκρατικός. Να δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφραστούν.
Δεν έχουμε λαμπρές σελίδες ιστορίας στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων των ευρωεκλογών. Και πρέπει να κάνουμε μια τομή τώρα και είναι υποχρέωσή μου, απέναντι όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στην παράταξη και τους δημοκρατικούς θεσμούς να εγγυηθώ πως θα αλλάξει αυτή η παλαιά, παλαιοκομματική πρακτική που είχε ακολουθηθεί.
Πήραμε πολύ σοβαρές αποφάσεις για την οργανωτική ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Στους τομείς, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο, το ΙΣΤΑΜΕ, τη Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και βεβαίως σε τοπικό επίπεδο στις περιφέρειες και τους νομούς, με αυτές τις επιτροπές δράσης που θέλουμε να γίνουν όργανα για την τοπική ανάπτυξη, για την Αυτοδιοίκηση, για την ευρωπαϊκή προοπτική σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Και θα προχωρήσουμε αμέσως στη συγκρότηση των Επιτροπών αυτών. Έχω καταγράψει όλες τις θέσεις και όλες τις αποχρώσεις αυτών που λέχθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δημοκρατική προοδευτική παράταξη στο σύνολό της. Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και εθνική στρατηγική τώρα και στο μέλλον και παρακαλώ αυτό να μην ακουστεί εγωιστικά.
Δεν έχουμε κανένα παραταξιακό εγωισμό, ούτε καμία δυσκολία να είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά ούτως ή άλλως χωρίς τη δική μας θεσμική συμμετοχή, δεν διασφαλίζεται η εθνική ενότητα, δεν διασφαλίζεται η σταθερή και ολοκληρωμένη πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση και διαφύλαξη της παρακαταθήκης που δημιουργεί με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός.
Γιατί δεν αρκεί να βγούμε από την κρίση, πρέπει και να μην ξανακυλήσουμε στην κρίση. Υπάρχουν χώρες που έζησαν την ψευδαίσθηση της εξόδου από την κρίση και ξανακύλησαν με ταπεινωτικούς όρους στην κρίση και ξαναπήγαν στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χώρες ευρωπαϊκές, που μετέχουν στην Ευρώπη των 28 πολύ πρόσφατα.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής έδειξε ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός, απροκατάληπτος, καλόπιστος και συμβάλλει αποφασιστικά στην ενότητα και τη δυναμική του Κόμματος, της Παράταξης, όλου αυτού του χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με την καλύτερη, την πιο ευτυχισμένη περίοδο της χώρας. Με την περίοδο της μεταπολίτευσης, που είναι ιστορικά η καλύτερη περίοδος της χώρας, παρά τα ελαττώματά της και παρά την εγγενή αμεριμνησία της που βρίσκεται στο πυρήνα της κρίσης.
Δεν περιμέναμε πως θα μας τύχουν τα δύσκολα, αλλά έτσι γράφεται η ιστορία. Μας έτυχαν τα δύσκολα και δίνουμε τον πόλεμο της δικής μας γενιάς. Τον δίνουμε και τον κερδίζουμε, συντρόφισσες και σύντροφοι τον πόλεμο αυτό, με απώλειες δυστυχώς μεγάλες. Αλλά τις μικρότερες δυνατές.
Έχω πει πολλές φορές ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις στον άνεργο, στον φτωχό, σε αυτόν που θεωρεί ότι είναι εγκαταλελειμμένο και αβοήθητο θύμα της κρίσης πως «εάν δεν είχε ακολουθηθεί αυτή η δύσκολη πολιτική, σε συνεργασία με μια πολύ δύσκολη Δεξιά Ευρώπη, αυτό που θα ζούσαμε είναι τρισχειρότερο, ανυπολόγιστα και απερίγραπτα χειρότερο». Θα μετρούσαμε τις απώλειες αντίστροφα. Δεν θα είχαμε χάσει το 35% του εισοδήματος, ή το 25% του ΑΕΠ, αλλά θα ήταν αμφίβολο αν θα είχαμε διατηρήσει το 25% και θα είχαμε χάσει το 75%. Δεν θα μιλούσαμε για 27% ανεργία, αλλά για 27% απασχόληση σε μια κατεστραμμένη οικονομία και πραγματική και χρηματοοικονομική.
Δεν μπορείς να τον πείσεις τον κόσμο γι’ αυτό. Το υποπτεύεται όμως ο κόσμος και γι’ αυτό αναπτύσσει αντοχές και γι’ αυτό δεν θέλει να αποκλίνει η χώρα από την εθνική στρατηγική πορεία που έχει διαγραφεί. Γι’ αυτό στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει εκλογές και η αποδοχή της Κυβέρνησης, παρά την αμφισβήτηση, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να υποθέσει κανείς δια γυμνού οφθαλμού.
Οι ευρωεκλογές είναι μεγάλη δοκιμασία για όλους και για την αντιπολίτευση τεράστια δοκιμασία και ιδίως για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές, γιατί θα φανεί αυτό που είπα στην ομιλία μου το πρωί, ποιος είναι συγκυριακό όχημα έκφρασης της δυσαρέσκειας του κόσμου και ποιος είναι Παράταξη, με δεσμούς ιστορικούς, με τις κοινωνίες, με τους χώρους δουλειάς. Και βεβαίως θα φανεί το όριο της μέγιστης απήχησης κάθε χώρου.
Κλείνουμε νομίζω με ένα οργανωμένο και σοβαρό τρόπο το 2013. Το 1ο εξάμηνο του 2014 το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας είναι κοινοβουλευτικά βραχύ, γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαλύεται τον Απρίλιο ενόψει των εκλογών, αλλά είναι πολιτικά εξαιρετικά έντονο σε εθνικό επίπεδο, γιατί με την Προεδρία πρέπει να δείξουμε το πρόσωπο μιας χώρας θεσμικά ισότιμης, κανονικής που διευθύνει τις εργασίες της Ένωσης και την εκφράζει.
Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο της επισημοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος και της διανομής του, με όρους δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι με όρους πλιάτσικου ή φιλοδωρημάτων σε κοινωνικές ομάδες.
Γιατί το εξάμηνο αυτό θα είναι το εξάμηνο της έναρξης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του Δημοσίου χρέους.
Γιατί το εξάμηνο αυτό θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Γιατί το εξάμηνο αυτό θα αντιστραφεί η λειτουργία των Τραπεζών οι οποίες έχοντας διασφαλίσει την υπόστασή τους θα ξαναμπούν στο γήπεδο της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.
Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο στο οποίο μπορούμε να πάρουμε σημαντικές διεθνοπολιτικές πρωτοβουλίες για τη χώρα, για την περιοχή, για την Ευρώπη.
Γιατί το εξάμηνο αυτό η Προεδρία μας συμπίπτει με μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται εκ των πραγμάτων με αντίπαλο τον ακροδεξιό και ακρολαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό για το ποια πρέπει να είναι η Ευρώπη που θέλουμε.
Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο στο οποίο θα δοκιμαστούμε στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές και πρέπει να δοκιμαστούμε με επιτυχία.
Είναι λοιπόν μεγάλη η πρόκληση και πολύ μεγάλη ευκαιρία γιατί πυκνώνει εντυπωσιακά ο ιστορικός και πολιτικός χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γιορτές για να ανακτήσουμε δυνάμεις, για να δούμε το ανθρώπινο και προσωπικό μέτρο, για να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με κανονικούς ανθρώπους μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει κανονικά ανθρώπινα μέτρα και όχι αφηρημένα, πολιτικά, θεσμικά, ευρωπαϊκά, με ξύλινα λόγια, αλλά εκεί που χτυπάει η καρδιά του ελληνικού λαού, της παράδοσής μας, της κοινωνίας μας.
Και σας παρακαλώ να το κάνετε αυτό. Γιατί εσείς, εμείς, πρέπει να πιστέψουμε όλες και όλοι σε απλά και θεμελιώδη ζητήματα γιατί ό,τι και να λέμε ο άλλος καταλαβαίνει αν τα πιστεύουμε ή όχι. Πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει νόημα. Όποιος κουβαλάει ένα αίσθημα ενοχής γι’ αυτό που κάνει, δεν πείθει ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο. Εάν πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι κακό για τον τόπο, κακώς το κάνουμε και κακώς το στηρίζουμε.
Το μήνυμά μας είναι αυτό, το πρώτο μήνυμα η πρώτη θεμελιώδης, υπαρξιακή, ψυχολογική, αξιακή, ιδεολογική πολιτική προϋπόθεση. Αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική. Αλίμονο όμως αν δεν υπάρχει προοπτική για το χώρο αυτό. Γιατί έτσι δεν υπάρχει προοπτική για την ενότητα του έθνους και της κοινωνίας και δεν υπάρχει προοπτική για την πατρίδα μας. Αυτό πρέπει να πιστέψουμε και αυτό το μήνυμα να εκπέμψουμε όλες και όλοι μαζί.
Καλές γιορτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου