Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η Τουρκία στη δίνη του σκανδάλου διαφθοράς -Επεισόδια και χρήση χημικών στην Κωνσταντινούπολη


Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια πορείας που έκαναν διαδηλωτές για το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύπεται και στο οποίο συμμετέχουν γιοι υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό μέσω των οποίων καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, ενώ η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές χρησιμοποιώνας αντλίες νερού και δακρυγόνα

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, έχει καταγγείλει την έρευνα για διαφθορά ως έργο «σκοτεινών συμμαχιών» και έχει υποσχεθεί πως θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους.«Κατάσκοποι και προδότες δε μπορούν να κάνουν κουμάντο στην Τουρκία», φέρεται να έχει πει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός «έχει καρατομήσει» την αστυνομία αφού έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στη διοίκηση της και έχει ήδη απαλλάξει από τα καθήκοντά τους δεκάδες αστυνομικούς διοικητές.
Με βάση τουρκικά ΜΜΕ, η αιτία αυτού του πρωτοφανούς «ξηλώματος» είναι ότι η αστυνομία κατηγορείται πως απέκρυψε την επιχείρηση κατά της διαφθοράς από την κυβέρνηση.
Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τους 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισθέντων και οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, αλλά αφέθηκε ελέυθερος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει αθώος και για τον λόγο αυτό υπέβαλε την παραίτησή του στη διάθεση του Τούρκου πρωθυπουργού.
Παράλληλα, γίνεται λόγος και για τέταρτο εμπλεκόμενο υπουργό, με ορισμένους να σκιαγραφούν τον υπουργό επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, Εγκεμέν Μπαγίς.


iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου