Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

του Ιορδάνη Χασαπόπουλου : Η μυστική διπλωματία Σαμαρά – Βενιζέλου

Ένα παράλληλο παιχνίδι διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η συζήτηση του οποίου θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2014.                      Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν αναλάβει προσωπικά να κάνουν τις διαπραγματεύσεις και φαίνεται ότι έχουν μοιράσει μεταξύ τους και τους ρόλους για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, επενδύει πολύ στην προσωπική σχέση με την κ. Μέρκελ καθώς επίσης και στις επαφές του στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί την τακτική που είχε ακολουθήσει και στο περίφημο PSA, που οδήγησε στο πρώτο κούρεμα του χρέους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τους δυο ισχυρούς άνδρες του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος τους κύριους Γκαμπριελ και Σταινμαγερ, που ανέλαβαν τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών.
Μέχρι εδώ θα πει κανείς ότι είναι απολύτως φυσιολογικά οι δυο αρχηγοί να χρησιμοποιούν τις διεθνείς επαφές τους για να κερδίσουν την δύσκολη παρτίδα. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος όμως έχουν ετοιμάσει και μια εναλλακτική πρόταση, που δίνει βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς να χρειαστεί νέο μνημόνιο, αλλά και να έχει την στήριξη της ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις.
Ο κ. Βενιζέλος στην προσπάθεια του αυτή έχει κρατήσει ως σύμβουλο του (άμισθο το πιθανότερο) την εταιρεία LAZARD με τα στελέχη της οποίας είχε συνεργαστεί ως υπουργός Εξωτερικών για το PSA. Και όταν λέμε στελέχη της LAZARD εννοούμε τον διακεκριμένο οικονομολόγο Ντανιέλ Κοεν στέλεχος της εταιρείας, αλλά και σύμβουλο του Γάλλου προέδρου Ολάντ. Τον κ. Ι Κυνηγόπουλο οικονομολόγο, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την μεγάλη εταιρεία συμβουλών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων ελληνικών ΔΕΚΟ.
Εκτός από τους δυο οικονομολόγους υπάρχουν και δυο νομικοί σύμβουλοι με τους οποίους είχε συνεργαστεί ο κ. Βενιζέλος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Είναι ο κ. Γουοκερ και ο αμερικανός Λη Μπου Καιτ, ενώ φαίνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ανοιχτή γραμμή και με τον πρώην επικεφαλής του IIF Τσαρς Νταλάρα, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον οργανισμό γνωρίζει όμως πολύ καλά την περίπτωση του ελληνικού χρέους, αφού ήταν εκ των βασικών διαπραγματευτών στο πρώτο κούρεμα.
Σε ελληνικό επίπεδο ένας από τους ανθρώπους που είναι πολύ χρήσιμος στους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο είναι ο Γ. Ζανιας, πρόεδρος σήμερα της Εθνικής Τράπεζας, αλλά εκ των τεχνοκρατών που γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη της Τρόικας και στην Αθηνά και στις Βρυξέλλες, αφού μέχρι το 2012 ήταν ο άνθρωπος πίσω από κάθε διαπραγμάτευση.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος κρατούν τις περισσότερες επαφές και κινήσεις τους μυστικές από τα στελέχη των δυο κομμάτων και τους συνεργάτες τους. Γιαυτο άλλωστε και στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο οικονομικό επιτελείο συχνά πυκνά υπάρχει γκρίνια για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται για την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση των δυο αρχηγών σε διεθνές επίπεδο.
Πάντως οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος κάτι θα ξέρουν περισσότερο για το τι σημαίνει μυστική διπλωματία στην οικονομία για να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους.

newsmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου