Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ολα τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών απο ΠΑΣΟΚ και 58

Ηταν θεμα χρόνου να διαραγούν οι σχεσεις αναμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους 58 μετα την σωστή απόφαση που έλαβε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για σταυρό προτίμησης στους υποψήφιους γις την ευρωβουλη. Την απόφασή του την έκανε γνωστή στους άμεσους συνεργάτες του τρεις τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας
οταν τους έστειλε μέιλ με το οποίο τους κοινοποιούσε την απόφαση του. Είχε προηγηθεί συναντηση με τον Αντώνη Σαμαρα για την απόφαση δηλαδη που έλαβαν απο κοινού.
Απο εκει και μετα, ηταν θεμα χρόνου να εκδηλωθούν ανησυχίες και προβληματισμοί κυρίως απο την ομαδα των 58 που δεν βλέπουν με καλο μάτι την αλλαγη του εκλογικού συστήματος και επειδη η υποθεση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα γινεται μια προσπάθεια να τα βρούνε οι δυο πλευρές μεταξυ τους και να συμφωνήσουν σε υποψήφιους που θα τρέξει το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει παίρνοντας στην πλάτη της η χαριλαου τρικουπη ορισμένους απο αυτούς. Η συνάντηση Βενιζέλου και της ομάδας των 58 μόλις προχθές τη πεμπτη εγινε για να καθησυχάσει ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ τις ανησυχίες των στελεχών αυτών και δεύτερο για να υπαρξει συμφωνια στα πρόσωπα που θα ζητήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους.
Επιχείρηση για κλειστά μέτωπα
Βεβαια ολα θα παιχτούν στην αναγνωρισομοτητα που διαθέτει ο καθένας υποψηφιος ξεχωριστά στις πολιτικές δυνάμεις που τον υποστηρίζουν καθώς επισης και στο μιντιακό συστημα που εξίσου παίζει μεγαλο ρόλο. Παράλληλα θα γινει μια προσπαθεια να μπούνε στελεχη απο διάφορους χώρους απο το ΠΑΣΟΚ εσωκομματικα , δηλαδη στελεχη που προέρχονται απο το στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου, τους εκσυγχρονιστές, τους βενιζελικούς και την εσωκομματική αντιπολίτευση, ετσι ωστε να περιοριστούν οσο γινεται καλυτερα , οι διαρροές απο τις πιεσεις που θα έρθουν απο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ουσία , η απόφαση του κ. Βενιζελου για σταυροδοτηση των υποψηφίων ευρωβουλευτών βγάζει απο τη δύσκολη θέση και το Σαμαρα αλλα βγαίνει και ο ίδιος εκτός, απο τις κατηγορίες πιθανόν στελεχών του για επιλογές προσώπων. Εμφανίζεται να ενδυναμώνει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών το πολιτικό όφελος όμως που κερδίζει ειναι τεράστιο. Οποιαδήποτε κριτικη είτε απο τους πολιτικους του αντιπάλους είτε απο τους 58 , είτε απο αλλου δεν στέλει μπροστα στο επιχείρημα της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Παρασκήνιο , και ονόματα
Στο πλαίσιο αυτο λοιπόν έχουν ξεκινήσει συζητησεις και επαφές με διάφορα στελεχη που βολιδοσκοπουνται απο διάφορους χώρους για να ειναι υποψηφιοι στις ευρωεκλογες. Ονόματα που είτε έχουν διαφοροποιηθεί απο την ηγεσια του ΠΑΣΟΚ και τωρα τα μέτωπα επιχειρείται να κλείσουν κατ´ αυτόν τον τροπο , είτε έφυγαν, είτε πολυ περισσότερο ασκούν εσωκομματική κριτικη στον κ. Βενιζέλο.
Το μηνυμα έφτασε ήδη στον Γ. Παπανδρέου. Πιέζουν τον πρωην πρωθυπουργό στην κατεύθυνση να εμφανιστεί το κομμα αδιαίρετο και να εκλείψουν οι εσωκομματικες έριδες. Τοποθετώντας στελεχη του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ εκτιμάτε πως όλες οι δυνάμεις θα ενισχύσουν τον προεκλογικό αγώνα περιορίζοντας τις διαρροές των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον Μιχάλη Καρχιμακη να ειναι υποψηφιος, ενώ γινεται συζητηση και για αλλα στελεχη του κ. Παπανδρέου που ηταν πρωην υπουργοί του: οι κύριοι Παυλος Γερουλανος και Γιώργος Πεταλωτης ενώ στο ιδιο κλίμα ειναι και η νυν ευρωβουλευτης η οποία όμως τάσσεται υπέρ της κεντροαριστερής σύγκλισης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η κ. Αννη Ποδηματά. Τα στελεχη αυτα βολιδοσκοπήθηκαν και αναμένεται να υπαρξει απαντησή τους σε πολυ σύντομο χρονικό διάστημα. Φαινεται πως απο τα μέχρι τωρα στοιχεία να μην αρνούνται να δώσουν τον εκλογικό του αγώνα για να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ με υψηλότερα ποσοστα απο εκείνα που εμφανίζουν σημερα οι δημοσκοπήσεις.
Οι προεδρικές γκρίνιες και η επόμενη ημέρα
Στο στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου διάφοροι ειναι εκείνοι που θα ήθελαν να ειναι υποψηφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερα δυο γυναικες οι οποίες ακουγοντουσαν απο παλιά. Οι κύριες Χριστινα Μανωλοπούλου και η νυν ευρωβουλευτης Συλβάνα Ραπτη. Απο εκει εκει πέρα σίγουρα παίζει ρόλο η αναγνωρισιμοτητα του κάθε υποψήφιου και γι αυτο η πιθανότητα να ειναι υποψήφια η Φωφη Γεννηματά, τρομάζει κάπως το πράσινο γυναικείο φύλο εξ αιτίας της υψηλής δημοφιλίας που διαθέτει η αναπληρωτής υπουργος αμυνας. Η ιδια φαινεται να μην εχει αποφασίσει ακόμη τι θα κανει. Υπάρχουν στελεχη της που της εισηγούνται να αποφύγει να εκτεθεί και να μπει στο κάδρο του κ. Βενιζέλου ως υποψήφια ευρωβουλευτης γιατι ετσι θα χαραμίσει για τον εαυτό της για την επόμενη ημέρα. Με αλλα λογια της λένε πως αν ειναι υποψήφια τότε πολυ δύσκολα θα μπορει να διεκδικήσει την ηγεσια οποτε προκύψει ανάλογο θέμα καθώς θα εχει ταυτιστεί πλήρως με τις επιλογές της ηγεσίας. Απο την αλλη πάλι , το κίνητρο ειναι ισχυρό , πέντε χρονια εκτός εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και παράλληλα δίχως κοστος σε επιλογές που πιθανόν τωρα να εχει, ειναι μετρήσιμο και υπό αυτη την έννοια η ιδια δεν εχει αποφασίσει ακόμη τι θα κανει.
Αλλα στελεχη που καλοβλέπουν την κεντρικη πλατεία των Βρυξελλών απο την ομαδα του κ. Βενιζέλου ειναι η Αφροδίτη Αλ Σαλεχ , η οποία εχει πει πως θα μεταναστεύει αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση και άρα αν ειναι υποψήφια και εκλεγεί τότε όντως θα κανει πραξη τη δέσμευση της, ο εκπροσωπος τύπου του κόμματος Οδυσέας Κωνσταντινοπουλος, καθώς και ο άμεσος συνεργάτης του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου Κυριάκος Πιερρακακης.
Τα ονόματα των υποψηφίων απο τους 58
Αν και εχει να γινει μεγάλη συζητηση ακόμη στην ομαδα των 58 για το ποιους θα επιλέξουν να μπούνε στο ευρωψηφοδέλτιο της ελιάς , τα ονόματα που ακούγονται ειναι συγκεκριμένα : Παγουλάτος, Μπιστης , Δρεττα , και ο κ. Βουλγαρης. Επισης ακούγεται και το ονομα του Ανδρέα Παπαδοπούλου που προέρχεται απο τη ΔΗΜΑΡ , φαινεται όμως πως μετα την αιφνηδια αλλαγη του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών το σκέφτεται σοβαρά για το τι θα κανει. Ο προβληματισμός του ειναι πως απο το ΠΑΣΟΚ δεν θα υποστηριχθεί λόγω των όσων εχει υποςτηριξει για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου που μάλιστα προκάλεσε και σχολια και ετσι δυσκολεύει η θέση του και η πιθανότητα εκλογής του και επομένως δεν έκλεισε το κεφάλαιο ακόμη ενώ απο το κομμα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου που είπε πως δεν θα ειναι ο ιδιος υποψηφιος ακούγεται πως υποψηφιος απο την συμφωνια για τη νέα ελλαδα θα ειναι ο γραμματεας του κόμματος Χρήστος Αηδόνης.
Αλλη μια εσωκομματική τάση που επιθυμεί η ηγεσια του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει έστω και εμμέσως την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ειναι τα στελεχη που στελεχώνουν και βρίσκονται κοντα στον κ. Κώστα Σκανδαλιδη. Ακούγεται λοιπόν πως για να κλείσουν τέτοιου είδους μέτωπα δεν αποκλείεται να τεθεί υποψηφιος ευρωβουλευτης ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Νικος Ανδρουλακης. Οι ίδιος λεει σε συνομιλητές του πως δεν τίθεται ανάλογο θεμα , φαινεται όμως πως τελικα όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά .

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου