Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Οι διεργασίες και τα πρώτα ονόματα για τις ευρωεκλογές σε ΠΑΣΟΚ και «58»

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές άνοιξε την συζήτηση για τα ονόματα που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να προκρίνεται η άποψη ότι οι υποψήφιοι του κόμματος στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς θα πρέπει να συνδυάζουν την φρεσκάδα των νέων προσώπων με την εμπειρία στελεχών που θα σηματοδοτούν την ενότητα και την συνέχεια της παρουσίας του
Κινήματος στο ευρωκοινοβούλιο με στόχο την ευρύτερη συσπείρωση των απογοητευμένων φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Στα πρώτα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό της Φώφης Γεννηματά
Στα πρώτα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αυτό της Φώφης Γεννηματά. Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να συσπειρώσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων του Κινήματος που είναι αποστασιοποιημένοι λόγω του ιστορικού ονόματος που «κουβαλάει» αλλά και της πορείας που έχει διανύσει τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση.
Η διαχείριση της υπόθεσης που αφορούσε την ανασυγκρότηση των ΕΑΣ όπου τελικώς συμφωνήθηκε με την τρόικα να μην πραγματοποιηθούν μαζικές απολύσεις με την παράλληλη εξυγίανση της εταιρείας αποτελούν δείγμα γραφής για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και στην Χαριλάου Τρικούπη ήδη μιλούν για τη νέα αποστολή που θα κληθεί να υπηρετήσει η Φώφη Γεννηματά ως υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Το TheTOC.gr επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας η οποία δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα συζητήσει επίσημα με το ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς της, ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τις εισηγούνται να δώσει το «παρών» στην μάχη των ευρωεκλογών.
«Δεν έχουμε συζητήσει επίσημα στο κόμμα την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και δεν έχω καμία επίσημη πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο. Πρέπει να μιλήσω πρώτα με τον Πρόεδρο προκειμένου να πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.
Οι υποψηφιότητες από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα έχουν έντονο «άρωμα γυναίκας» αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος Συλβάνα Ράπτη.
Νέα πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει ρητή εντολή στα στελέχη του κόμματος να μην μπουν στο παιχνίδι της ονοματολογίας πριν συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και ολοκληρωθούν οι επαφές με τις κινήσεις της Ελιάς για την διοργάνωση της Συνδιάσκεψης όπου και θα «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες.
Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, το κόμμα θα επιμείνει στην συνταγή των νέων προσώπων
Οι υποψήφιοι που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τους 21 από τους 42 ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, το κόμμα θα επιμείνει στην συνταγή των νέων προσώπων κυρίως από την περιφέρεια τα οποία έχουν αναφορές στην τοπική κοινωνία και σε συνδικαλιστικούς φορείς και επιμελητήρια προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των μελών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων είναι αυτά των Κυριάκου Πιερρακάκη, του Προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου Συκεών Αντώνη Σαουλίδη ο οποίος στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά διατηρεί και ισχυρούς δεσμούς με τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ δεν απουσιάζουν προτάσεις για την ενεργοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα όπως αυτό του πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Χρήστου Πάχτα. Στο παρασκήνιο ακούγεται και το όνομα της Κατερίνας Μπατζελή που έχει διατελέσει στο παρελθόν ευρωβουλευτής και στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι υποψήφιοι των «58» και των άλλων κινήσεων
Το βαρύ κλίμα που επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση των «58» έχει δημιουργήσει ρήγματα στις σχέσεις των στελεχών καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες- η τελευταία συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές έφερε στα όρια της παραίτησης των Γιάννη Βούλγαρη μετά από μία έντονη συζήτηση στο συντονιστικό της Πρωτοβουλίας.
Στους «58» φαίνεται να προκρίνονται οι υποψηφιότητες του Νίκου Μπίστη και του Γιώργου Παγουλάτου
Πρωτοβουλίες για την αλλαγή του κλίματος στο εσωτερικό της Πρωτοβουλίας ανέλαβε ο Ηλίας Μόσιαλος. Στους «58» φαίνεται να προκρίνονται οι υποψηφιότητες του Νίκου Μπίστη και του Γιώργου Παγουλάτου ενώ ως υποψήφια από την Πρωτοβουλία θέλει να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο και η Αθηνά Δρέττα. Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται να έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος Χρήστου Αηδόνη.
Εκπροσώπηση από τις περιφέρειες
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται προτάσεις προκειμένου να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση των περιφερειών στην εκλογή των ευρωβουλευτών μέσω της ψήφισης ρυθμίσεων στον νόμο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην βουλή για την θεσμοθέτηση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος σε δηλώσεις στην Δημόσια Τηλεόραση πρότεινε την «περιφερειακότητα» στην εκλογή των ευρωβουλευτών δηλαδή να εκλέγονται ευρωβουλευτές ανά περιφέρεια στα όρια των 13 αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων και να μην αντιμετωπιστεί η χώρα ως μία εκλογική περιφέρεια.

THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου