Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Καρύδης: «ο λαός να έχει τον τελικό λόγο»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης στο ρ/φ Alpha. Απαντώντας σχετικά με το σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές, «ο λαός να έχει τον τελικό λόγο» συνέστησε ο κ. Καρύδης, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο».
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Καρύδη:

Ερ. Αυτός ο νόμος για τις ευρωεκλογές ,ρώτησα πριν τον κ. Σταθάκη, του ΣΥΡΙΖΑ και του είπα γιατί διαφωνείτε να γίνονται με σταυρό ,καθ” ην στιγμήν πηγαίνει στο λαό η επιλογή των προσώπων και όχι στον αρχηγό που ήταν ως τώρα ,με διάφορα παρατράγουδα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και στο δικό σας κόμμα …
Ερ …Και μου απαντάει ,ότι ναι εντάξει αλλά γιατί να γίνει τρεις μήνες πριν τις εκλογές.
Καρύδης: Θα μείνω στην ουσία του θέματος . Θα σας απαντήσω και γι΄ αυτό που λέτε . Όταν προσφεύγεις στο λαό και ζητάς την ετυμηγορία του να εκλεγεί κάποιος εκπρόσωπός του ,σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό, όπως είναι το ευρωκοινοβούλιο,όλα τα άλλα λόγια είναι φτώχεια. Νοιώθω πολύ δυσάρεστη έκπληξη , όταν η Αριστερά , αντί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για να συμμετέχει ο λαός με την ψήφο του, ο λαός να έχει τον τελικό λόγο, να διαφωνεί με αστεία επιχειρήματα ,με ανοησίες. Πραγματικά αναρωτιέται κανείς που πάμε. Ήταν μία κίνηση που παρότι κάποιους αιφνιδίασε είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση…
Ερ. Και σεις θα έπρεπε να το κάνατε λίγο νωρίτερα. Λέω ότι είναι θετική αλλά…
Καρύδης: Κοιτάξετε ο <Καλλικράτης >που έφερε πολύ μεγαλύτερες αλλαγές σε όλο το σύστημα της αυτοδιοίκησης , στις περιφέρειες ,στους δήμους , άλλαξε όρια Δήμων και ήταν πραγματικά μεγάλη αλλαγή – είχε έρθει τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές , τότε ψηφίσθηκε από τη Βουλή . Και το δυσάρεστο είναι ότι τότε αυτοί που έβαζαν ως κεντρικό θέμα, την αλλαγή που πρέπει να υπάρξει στις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση τώρα οι ίδιοι βγαίνουν – πρώην Υπουργοί – και κατηγορούν μια κίνηση που δίνει το δικαίωμα στο λαό να έχει άμεση γνώμη για τους εκπροσώπους του.
Στην Ευρωβουλή πάντα ο λαός τη ψήφο του την έβλεπε ως μια ψήφο δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση, στο εσωτερικό μέτωπο και ποτέ δεν έδινε σημασία στους συσχετισμούς που πρέπει να υπάρχουν , όλα τα προηγούμενα χρόνια . Γιατί η Ευρώπη ήταν στον αυτόματο πιλότο και θεωρούνταν η ψήφος στις ευρωεκλογές ως μιά χαλαρή ψήφος. Τώρα ξέρουμε πολύ καλά ,με όλη αυτή την κρίση …
Ερ. …Ότι είναι βαθειά πολιτική …έχετε δίκιο.
Καρύδης :Και ότι η Ευρώπη πλέον και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν εκεί , έχουν πολύ μεγάλη σημασία …
Ερ . …Μας ενδιαφέρει πολύ.
Καρύδης: Και ειδικά (οι συσχετισμοί) του Νότου ,τα επόμενα χρόνια . Ας δώσουμε λοιπόν τη δυνατότητα στους ίδιους τους ψηφοφόρους να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους και να μη γίνεται αυτό από κάποια κομματικά επιτελεία ή από κάποιους αρχηγούς.Και ας κρατήσουμε αυτό το θετικό γεγονός που υπάρχει και εξελίσσεται. Να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους για τις ευρωεκλογές. Όποιος το αρνείται αυτό, δείχνει ότι είναι φοβικός ,ότι δεν θέλει να ξεφύγει από τις παλιές νοοτροπίες …
Ερ . Πείτε μου κάτι επί της ουσίας . Πως αλλάζει αυτό για τα κόμματα , το χάρτη των υποψηφίων .Λένε όλοι σήμερα ότι θα μπουν μεγάλα ονόματα που θα μπορούν να εκλεγούν κιόλας . Γιατί από τη μια είναι όπως το λέτε ,συμμετέχει ο κόσμος από την άλλη ,ο κόσμος ,μια και καλείται να επιλέξει ,θα επιλέξει αυτούς που γνωρίζει ,που ήταν παρόντες …
Καρύδης: Η αυτούς που θεωρεί ικανούς ,αυτούς που εκπροσωπούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες …
Ερ. … Σωστό …
Καρύδης: Να σας θυμίσω κάτι. 0 Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων ,πριν μερικές μέρες έστειλε επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας ότι ενώ είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι έμποροι και οι επαγγελματίες - κανένα κόμμα δεν βάζει εκπροσώπους τους για το ευρωκοινοβούλιο την στιγμή που οι αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη τους αφορούν άμεσα. Γι αυτό ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν πολιτική οργάνωση για να κατεβούν αυτόνομα στις εκλογές.Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα εκτός από αμιγώς πολιτικά στελέχη ,να δούμε στελέχη που εκπροσωπούν και είναι σεβαστά στις περιφέρειές τους που είναι σεβαστά σε μεγάλες οργανώσεις εργαζομένων ή επαγγελματιών ή επιμελητηρίων να τους δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπήσουν όλο αυτόν τον κόσμο και να πάρουν τη στήριξή του, αλλά και νέους ανθρώπους και νέους επιστήμονες …
Ερ . Με ποιο πολιτικό σχηματισμό ,θα κατεβεί το ΠΑΣΟΚ;
Καρύδης: Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Γίνεται η προσπάθεια της δημιουργίας της Ελιάς που πάει πολύ καλά και βλέπετε ότι και στις δημοσκοπήσεις έχει ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο και εμείς αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να κάνουμε τον κόσμο να μας εμπιστευθεί.
Θα φτιαχτεί μια κοινή οργανωτική επιτροπή , τις επόμενες ημέρες. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ , εκπρόσωποι των “58”, απο τον κ. Λοβέρδο …
Ερ. Ποιοι άλλοι ;
Καρύδης: Και του κ. Μόσιαλου η κίνηση και άλλες κινήσεις που συμμετέχουν. Θα πάμε σε μια συνδιάσκεψη αρχές του Μαρτίου όπου θα είναι και ο κ . Σουλτς.
Εκεί θα βγουν και οι θέσεις για το πως βλέπουμε την Ευρώπη ,τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν για να έχουμε μια Ευρώπη της ανάπτυξης ,μια κοινωνική Ευρώπη .Από κει και πέρα θα οριστούν και οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων, οι οποίοι θα είναι σε ένα κοινό ευρωψηφοδέλτιο και εκεί εκτός από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που θα είναι στην προμετωπίδα ,θα υπάρχουν και τα ονόματα όλων όσων συμμετέχουν, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ των “ 58” ,του κόμματος του κ. Λοβέρδου που είναι η “ Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα” ,του κ. Μόσιαλου που είναι η “ Δυναμική Ελλάδα “ κλπ .Οι ψηφοφόροι θα ξέρουν ότι με αυτόν τον συνασπισμό κομμάτων θα δώσουν την μάχη πολιτικά και ιδεολογικά, για μια διαφορετική Ευρώπη.
Ερ. Για τις αυτοδιοικητικές ,θα δώσετε χρίσματα;
Καρύδης: Εμείς έχουμε πει ευθύς εξαρχής ότι , για την αυτοδιοίκηση δεν θέλουμε να δώσουμε χρίσματα. Η εποχή των κομματικών σημαιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί . Θέλουμε να μπουν μπροστά ανεξάρτητοι άνθρωποι οι οποίοι να μπορούν να συνενώνουν ευρύτερες δυνάμεις . Θέλουμε αυτό το κίνημα της κεντροαριστεράς να απλωθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση και από κει και πέρα όπου κληθούμε θα δώσουμε τη στήριξή μας.
Ερ. Πως βλέπετε την αντίδραση του κ. Παπανδρέου για το θέμα της ψήφου των μεταναστών;
Καρύδης: Στη σωστή κατεύθυνση ,όπως αντιδράσαμε και μείς. Προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν αντιπαλότητα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου. Δεν υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα,το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που στηρίξαμε να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες, διαφωνήσαμε με την απόφαση του ΣτΕ πριν ένα χρόνο , είπαμε πως είναι μια συντηρητική και οπισθοδρομική απόφαση που δεν προάγει την κοινωνική πρόοδο.
Από κει και πέρα βέβαια έχουμε ένα δεδομένο και σεις ως αρμόδια ρεπόρτερ το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μια τελεσίδικη απόφαση. Ζητήσαμε από την ΚΕΔΕ γιατί αφορά κυρίως την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να τοποθετηθεί επί του θέματος γιατί πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος των εκλογών και πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές. Ζητήσαμε επίσης να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση για να αποφασίσουμε . Το είπε καθαρά χθες ο κ. Βενιζέλος σε μια δήλωσή του στις Βρυξέλλες, ότι πολιτικά η βούλησή μας είναι αυτή να συνεχίσουμε έτσι όπως είναι τα πράγματα . Αρκεί να σας πω ότι στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν με δικαίωμα ψήφου , εκλέγειν και εκλέγεσθαι περίπου 12.500 μετανάστες και ομογενείς . Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι 10.800 ,κάποιοι διεγράφησαν από τους καταλόγους …
Και να ξέρετε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί περίπου 70.000 -80.000 ιθαγένειες σε ανθρώπους που το δικαιούνταν. Εμείς αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε και πιστεύουμε ότι η συζήτηση και η διαβούλευση που θα γίνει θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και δεύτερον αυτό που για μας έχει σημασία είναι στη συνταγματική αναθεώρηση να λήξει οριστικά αυτό το θέμα και να υπάρξει διάταξη που να το ξεκαθαρίζει πλήρως• Θα προχωρήσουμε επίσης το νόμο για την ιθαγένεια έτσι ώστε να διευρυνθούν τα δικαιώματα αυτών που ζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια και να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν ιθαγένεια.

ΕΚΔΟΧΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου