Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Δεν θα συνιστούσα τη δικονομική οδό»

Επιφυλακτικός με την επάρκεια του πορίσματος που του παρέδωσε ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τις γερμανικές αποζημιώσεις εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος. Ενημερώνοντας χθες τα μέλη των Επιτροπών Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος της Βουλής, ζήτησε από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να
τοποθετηθεί επί του πορίσματος και να συνεργαστεί για το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εξωτερικών. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, «το πόρισμα έχει ανάγκη προφανούς συμπλήρωσης σε σχέση με τα τεχνικά και τα μαθηματικά του στοιχεία γιατί αυτά δεν κρίνονται επαρκή».
«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και οικονομικό και πρέπει να μας πει το ΝΣΚ αν έχουμε ενεργές αξιώσεις, αν αυτές προσδιορίζονται και στη συνέχεια να δούμε αν έχουμε το δικονομικό πλαίσιο, δηλαδή το αρμόδιο δικαστήριο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν συνδέονται με τους πολιτικούς χειρισμούς αφού «σε πολιτικό επίπεδο θέτουμε συνεχώς το θέμα των αποζημιώσεων». Ο ίδιος άλλωστε εκτίμησε πως αν επιλεγεί η δικονομική οδός που προτείνει το πόρισμα της ομάδας εργασίας, δεν θα υπάρξει επιτυχής έκβαση για την ελληνική πλευρά. «Η δική μου πρόγνωση, πολιτικά και νομικά, δεν είναι πρόγνωση που θα συνιστούσα να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει γνωμοδότηση της Ολομέλειας και συνεργασία των Εισηγητών του Νομικού Συμβουλίου με την Τράπεζα της Ελλάδος και με το υπουργείο Οικονομικών, «εάν θέλουμε να υπερασπιζόμαστε συμφέροντα που τεκμηριώνουμε εθνικά και όχι να καλλιεργούμε μια εσωτερικής κατανάλωσης συζήτηση, η οποία δεν οδηγεί πουθενά».
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ. Από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι το ύψος των επανορθώσεων είναι προσδιορισμένο από τη διασυμμαχική Επιτροπή των Παρισίων, τον Φεβρουάριο 1946. «Το προσδιορισμένο ποσό είναι 7 δισεκατομμύρια 100 εκατομμύρια δολάρια, μεταφρασμένο σε ευρώ σημαίνει 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους» ανέφερε. Ζήτησε επίσης να κληθούν προς ενημέρωση και τα κόμματα, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να αξιώσουμε το δίκαιό μας καθώς έχουμε ηθικά δικαιώματα που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών τού απάντησε ότι έχει γνώση των ποσών που ακούγονται κατά καιρούς για τις γερμανικές επανορθώσεις προς την Ελλάδα, ωστόσο «το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορείς να τα προσδιορίσεις και να τα διεκδικήσεις». «Για να τα διεκδικήσεις θέλεις να έχεις δικαστήριο» είπε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα, αλλά η γερμανική κυβέρνηση το απορρίπτει.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου