Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα εντός κι εκτός από τη Διαμαντοπούλου

Με αυτή τη ρήση επιλέγει να τοποθετηθεί η Άννα Διαμαντοπούλου επί της επικαιροποιημένης μελέτης του Bruegel, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2030 αν συνυπάρξουν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, επίτευξη ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο, νέα χρηματοδότηση 40 δισ. επιπλέον, μείωση των επιτοκίων και μη πληρωμή των δανείων του EFSF μέχρι τότε.

«Όταν τον Μάιο του 2012 οι πολίτες προκάλεσαν με την ψήφο τους σεισμό στο πολιτικό σύστημα, ήταν η στιγμή για θεμελιώδεις αλλαγές συμπεριφοράς στις συνήθειες κομμάτων και πολιτικών», λέει αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην συνήθεια για προεκλογική ωραιοποίηση, μισή αλήθεια, συνεχείς υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, παντελή έλλειψη τεκμηρίωσης στον δημόσιο διάλογο. Και όμως, παρατηρεί ότι «οι πρακτικές αυτές συνεχίζονται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση σαν να μην άλλαξε τίποτα». Θυμίζοντας την πρότασή της για αξιοποίηση διεθνών ινστιτούτων και επιλεγμένων διεθνών οικονομολόγων από την ελληνική Προεδρία προκειμένου να παρουσιάσει μία ρεαλιστική και εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση, και τονίζοντας τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις όπως τίθενται από την επικαιροποιημένη μελέτη του Bruegel προκειμένου να βγει η Ελλάδα στις αγορές το …2030, η πρώην υπουργός κάνει λόγο για μία «εξαιρετικά ζοφερή» προοπτική.
«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία όλα θα δουλέψουν ρολόι», λέει, καλώντας πέραν από την όποια αξιοπιστία κάθε ερευνητή και κάθε μελέτης, «να παρουσιάσουμε μία πρόταση που θα την υλοποιήσουμε για την αλλαγή της εικόνας και της προοπτικής της χώρας».
Σύμφωνα με την κ.Διαμαντοπούλου, η πρόταση αφορά τρεις ενότητες:
α)Τι προτείνουμε για την διαχείριση του χρέους – εμείς όχι οι Γερμανοί κλπ.
β) Με ποιο χρονοδιάγραμμα προχωράμε σε ανατρεπτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στο φορολογικό, στη διοίκηση, στο ασφαλιστικό
γ) Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς ανάπτυξης της χώρας και με ποιο σχέδιο ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τις επενδύσεις.


matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου