Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Αθανάσιος Τσαυτάρης : Aπάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς κ. Θεόδωρου Παραστατίδη , σχετικά με τα Βιομηχανικά Σφαγεία Κιλκίς Α.Ε.


· Η δημοτική επιχείρηση, εφ’ όσον μπαίνει στη διαδικασία να κάνει μια Α.Ε., έχει άλλη διαδικασία και ποσοστά επιχορήγησης.
 ·  Οι οποιεσδήποτε παρατυπίες θα κάνουν μη επιλέξιμο όλο το μέτρο και τις προσπάθειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε τη μεταποίηση.
 ·  Οι εταιρείες έχουν πληρωθεί ήδη από το Κοινοτικό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Πώς γίνεται να τα πληρώσουμε κι εμείς;
 Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:



«Βρήκα το πρόβλημα να εκκρεμεί από το 2009, όπως και εσείς επισημαίνετε. Άρα, η όλη διαδικασία είχε προηγηθεί της ανάληψης των καθηκόντων μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρόνο ξοδεύω στο Υπουργείο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ειλικρινά σέβομαι την αγωνία σας ως ντόπιος Βουλευτής να θέλει να προχωρήσουν τα θέματα της περιφέρειάς του και σας συγχαίρω για αυτό. Αυτός είναι ο ρόλος του Βουλευτή, να γίνει δίαυλος επικοινωνίας για να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Θέλω να σας παρακαλέσω να σεβαστείτε και εσείς τη δική μου προσπάθεια. Κάνω πολύ μεγάλη προσπάθεια να λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα, για ευνόητους λόγους. Αυτό το πρόβλημα αφορά την κτηνοτροφία –και έχω δηλώσει ότι θα υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία- και ιδιαίτερα τα σφαγεία.

Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σφαγεία, με τα κινητά σφαγεία, με τα μικρά σφαγεία κλπ. Και να σας θυμίσω ότι το συζητήσαμε εδώ πρόσφατα με το νόμο που κάναμε για τα υποπροϊόντα και τα προβλήματα που χρειάζονται ειδική μεταχείριση, γιατί αυτή η μονάδα έρχεται να λύσει αυτά τα θέματα. Μια σειρά τυπικών λαθών από όλες τις πλευρές δημιούργησαν αυτά τα θέματα.

Για παράδειγμα, η επιχείρηση που ήρθε να το κάνει, είναι μια δημοτική επιχείρηση. Άρα, διέπεται από ξέχωρο καθεστώς μια δημοτική επιχείρηση Α.Ε που έρχεται να κάνει ένα έργο, από το καθεστώς που διέπει ένα ιδιώτη.

Κακώς το έργο εντάχθηκε εκεί, στο μέτρο που υπήρχαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και αφού ήταν δημοτικό. Έχει ξέχωρη διαδικασία και ποσοστά επιχορήγησης η δημοτική επιχείρηση, εφ’ όσον μπαίνει στη διαδικασία να κάνει μια Α.Ε. Αυτό είναι κάτι που ξέρετε πάρα πολύ καλά. Αυτό, λοιπόν, ήταν κάτι που δημιούργησε το πρώτο πρόβλημα.

Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά το εξής. Κάποιος για να κάνει μια επένδυση, λέει ότι θα βάλει το κράτος -τα ευρωπαϊκά προγράμματα, για παράδειγμα- το 75% και εσείς θα βάλετε το 25%, για να δείξει ότι και ο ντόπιος άνθρωπος πασχίζει και τον ενδιαφέρει αυτό βάζοντας τα δικά του 250.000 ευρώ, σε σχέση με το άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ που θα βάλει ο δημόσιος φορέας. Η Ευρώπη απαγορεύει ρητά αυτό που λέμε «ίδια συμμετοχή» να είναι ίδια συμμετοχή, αλλά να προέρχεται από ένα άλλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Είπε, δηλαδή, το δημόσιο ότι εγώ θα βάλω το δικό μου 75%, να βάλετε και εσείς το ιδιωτικό κομμάτι του Δήμου, δηλαδή το άλλο 25%.

Όταν όμως ήρθαν τα τιμολόγια, διαπιστώθηκε ότι ήδη είχαν πληρωθεί, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο είναι ένα άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Άρα, δεν είχαμε την ίδια συμμετοχή που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, τα τιμολόγια που έφερε η επιχείρηση να πληρωθούν –τα ονόματα των εταιρειών από τα οποία ζητήθηκαν να πληρωθούν είναι Οροϊλίδης και Χατζηιωαννίδης ΟΕ- πληρώθηκαν ήδη από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και ζητούν να τα πληρώσουμε εμείς, όταν τα ίδια τιμολόγια είναι εξοφλημένα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Γι’ αυτό σας λέω ότι είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Δεν μπορούμε να καλύψουμε εμείς αυτά τα τιμολόγια, διότι σας θυμίζω ότι οι οποιεσδήποτε παρατυπίες θα κάνουν μη επιλέξιμο όλο το μέτρο και τις προσπάθειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε τη μεταποίηση.

Ζητούμε, λοιπόν, από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με αυτήν την προσπάθεια, να έρθουμε σε μία συνεννόηση, έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα τμήματα αυτά, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν ούτως ή άλλως –δεδομένου ότι τα τιμολόγια είναι πληρωμένα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ- και να γίνει αντικατάσταση του μέτρου από το οποίο θα υποστηριχθεί, αφού δεν πρόκειται για ιδιώτη, αλλά πραγματικά για δημοτική επιχείρηση. Και όσον αφορά το υπόλοιπο, πιστέψτε με ότι δεν έχουμε πρόβλημα να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί».



Δευτερολογία



«Προσέξτε λίγο τη διατύπωση: Εγώ δεν αναιρώ τίποτε απ’ αυτά που είπα και τηρώ τις υποσχέσεις μου και βοηθώ να λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα με τους ανθρώπους. Σας επισημαίνω το εξής: Όταν ήλθε η αρχική πρόταση και έδειξε ότι την ίδια συμμετοχή θα τη βάλει ο ΘΗΣΕΑΣ, δηλαδή ένα άλλο κοινοτικό πρόγραμμα, οι υπηρεσίες  απάντησαν και το εξήγησαν αυτό στον προτείνοντα, γι’ αυτό και ήλθε ξεχωριστό έγγραφο από το Δήμο Κιλκίς, που λέει ότι μας δείχνει συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την ίδια συμμετοχή, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Κιλκίς ως κύριος μέτοχος έχει καταθέσει στην Αγροτική Τράπεζα. Μας έφερε βεβαίωση ότι αυτά τα λεφτά του δήμου θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή και μόνον έτσι οι υπηρεσίες μας έδωσαν την έγκριση και ενέταξαν το έργο για να προχωρήσει.

Έλα όμως που εκ των υστέρων, όταν τελείωσαν, πάλι ήλθαν τα δικαιολογητικά αυτά από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και όχι από την ίδια συμμετοχή της τράπεζας, όπως ο Δήμος είχε δηλώσει όταν οι υπηρεσίες μας πήραν απόφαση να εντάξουν το έργο. Υπάρχουν Επιτροπές που πηγαίνουν επί τόπου να κάνουν τους ελέγχους. Η αρμόδια τριμελής Επιτροπή πήγε επί τόπου και βλέπει πινακίδα στο έργο όπου αναγραφόταν: «Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το ΘΗΣΕΑΣ», δηλαδή ένα κοινοτικό πρόγραμμα. Μάλιστα στο δικό μας κανονισμό λέει επί λέξει: «Το ίδιο αντικείμενο επένδυσης δεν έχει υπαχθεί». Έκαναν υπεύθυνη δήλωση. Μέσα στην πρότασή τους το λένε αυτό. «Το ίδιο αντικείμενο επένδυσης δεν έχει υπαχθεί, ούτε έχει προταθεί για ενίσχυση ή επιχορήγηση σε άλλο πρόγραμμα». Η έγκριση δόθηκε όταν ήλθε η διαβεβαίωση ότι η ίδια συμμετοχή θα είναι από το λογαριασμό που έχει ο δήμος στην Αγροτική Τράπεζα, από δικά του λεφτά. Έτσι έδωσαν τη διαβεβαίωση οι υπηρεσίες μας και αυτό είναι το πρόβλημα τώρα.

Όταν κάνει κάποιος μία πρόταση, δηλώνει πού την εντάσσουμε, πώς την εντάσσουμε, πώς θα γίνει. Σας είπα ότι συζητάμε με τους ανθρώπους επανειλημμένα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να καλύψουμε το υπόλοιπο και θα το κάνουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε για τους λόγους που σας εξήγησα, όμως δεν είμαι διατεθειμένος να πάω ούτε εγώ φυλακή, ούτε οι υπάλληλοι να πάνε φυλακή και φαντάζομαι ότι δεν το θέλετε ούτε εσείς να πληρώσουμε δύο φορές εξοφλημένα τιμολόγια. Σας ανέφερα τα τιμολόγια αυτά των διακοσίων πενήντα χιλιάδων και σας λέω ποιες είναι και οι εταιρείες.

Είναι η ομόρρυθμος εταιρεία Οροϊλίδης και Χατζηιωαννίδης. Έχουν ξεπληρωθεί από το «ΘΗΣΕΑΣ». Πώς να τα πληρώσουμε κι εμείς!

Ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου