Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΤΡΕΝΤΣΙΟΣ ; «Μάνα εξ ουρανού» η ανακατασκευή των Κέντρων Υγείας του Νομού

Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή θωράκιση του Νοσοκομείου – Το πλαφόν συνταγογράφησης και η συνεργασία με το Νοσοκομείο Καβάλας στην ΩΡΛ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ανακατασκευή των 3 Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) του Νομού, για το πρόβλημα με το πλαφόν της συνταγογράφησης, για την ενεργειακή θωράκιση του Νοσοκομείου αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζουν Κλινικές, Φαρμακείο και ΜΕΘ, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κώστας Τρέντσιος
Πάνω απ’ όλα, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, όλα είναι θέμα χρημάτων,
θέμα χαμηλού προϋπολογισμού. Σαφώς και όταν υπάρχουν χρήματα να ξοδευτούν κυρίως στον τομέα της Υγείας, όλα είναι καλύτερα.
Ηλεκτρονική καταγραφή
Όπως μας λέει ο κ. Τρέντσιος, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κάνει ένα σύστημα ηλεκτρονικής μηχανογράφησης, όπου θα κρατείται ο φάκελος του ασθενούς. Για παράδειγμα, ο ασθενής που πηγαίνει στο Νοσοκομείο, κάνει εξετάσεις και νοσηλεύεται, όταν αποχωρεί, αντί να παίρνει ένα φάκελο γεμάτο χαρτιά, θα μπορεί να παίρνει ένα στικάκι (USB μνήμης), όπου μέσα θα είναι όλα καταγεγραμμένα. Έτσι, θα μπορεί ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς να υπάρχει στο Νοσοκομείο και ο επόμενος γιατρός να ενημερωθεί για τον ασθενή, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή με νέες εξετάσεις, παρά μόνο αν είναι απαραίτητες για να κάνει νέες συγκρίσεις στην εξέλιξη της ασθένειας.
Στη Δράμα, η Ορθοπεδική και η Χειρουργική Κλινική, είναι από τα καλύτερα τμήματα του Νοσοκομείου, επισημαίνει ο κ. Τρέντσιος.
Κέντρα Υγείας
Ως «μάνα εξ ουρανού», χαρακτηρίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας, το πρόγραμμα ανακατασκευής που έχει ήδη εγκριθεί, υπογραφεί και ξεκίνησε, για τα 3 Κ.Υ. της Δράμας. Όπως είναι γνωστό και όπως έχουμε δημοσιεύσει σε ανάλογο ρεπορτάζ πριν μερικές εβδομάδες, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ξεκίνησε η ανακατασκευή των 3 Κ.Υ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1.600.000 €.
Ο κ. Τρέντσιος επισημαίνει ότι η συμβολή της κας Νίκης Κεφαλίδου, περιφερειακής συμβούλου Δράμας αλλά και υπεύθυνης στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπήρξε καθοριστική. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μια χρηματοδότηση 280.000 €. Επειδή όμως κανένα άλλο Νοσοκομείο στην Περιφέρεια δεν υπέβαλε σχετική πρόταση, τελικά όλο το ποσό το πήρε η Δράμα.
«Και από εκεί που είχαμε χρήματα να κάνουμε μόνο μερικά σημεία για καλλωπισμό, τώρα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Καινούρια δάπεδα, χώρους υγιεινής, εξωτερικό ενεργειακό κέλυφος, ενεργειακά κουφώματα, ηλιακούς, για στέγες κ.α. Τα Κ.Υ. στην ολοκλήρωσή τους θα είναι εντελώς καινούρια για να δοθούν στους πολίτες», επισημαίνει ο κ. Τρέντσιος.
Όπως ενημερώνει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή ο εργολάβος που έχει το έργο, εγκαταστάθηκε ήδη στο Κ.Υ. Προσοτσάνης. Οι εργασίες θα γίνουν πρώτα στο μισό χώρο και αργότερα στον άλλο μισό χώρο, προκειμένου να κλείσει το Κ.Υ. για δυο-τρεις μήνες. Οι εργασίες στο Κ.Υ. Προσοτσάνης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Πάσχα. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες και στα άλλα δύο Κ.Υ., στο Κ. Νευροκόπι και στο Παρανέστι, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τέλος του έτους.
Κ.Υ. Παρανεστίου
Σε ερώτηση, πώς αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Παρανεστίου το ζήτημα με τους λαθρομετανάστες στο Κέντρο Κράτησης, ο κ. Τρέντσιος επισημαίνει την άριστη δουλειά που κάνει ο διευθυντής του Κ.Υ. κ. Στέλιος Ορφανίδης. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η προοπτική να αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα, καθώς οι έγκλειστοι αυλίζονται κανονικά πλην εξαιρέσεων» λέει, ενώ σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, «γίνονται εργασίες επέκτασης του Κέντρου Κράτησης, ενώ σύντομα θα υπάρχει και ιατρείο με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό εντός του Κέντρου. Τη δαπάνη αυτή θα την αναλάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων Εκτάκτων Αναγκών και όχι το Νοσοκομείο Δράμας».
Από το 2015 στην ΥΠΕ
Σε ερώτηση για το πώς θα περάσουν τα Κ.Υ. στη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών, ο κ. Τρέντσιος τονίζει ότι, «σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, τα Κέντρα Υγείας της Δράμας, θα περάσουν στη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ από 1 Ιανουαρίου 2015 και οι διαδικασίες γι’ αυτό θα αρχίσει από τον Ιούνιο του 2014.»
Το πλαφόν της συνταγογράφησης
Σημαντικό είναι το πρόβλημα με το πλαφόν της συνταγογράφησης που έχει τεθεί και ο διοικητής μας φέρνει ένα παράδειγμα: «Στο Κ.Υ. Προσοτσάνης, υπάρχουν γενικοί γιατροί, που έχει ο καθένας και από ένα αγροτικό ιατρείο, που το καθένα μπορεί να έχει τρία-τέσσερα χωριά στην ευθύνη του. Δύο γυναίκες γιατροί αυτή τη στιγμή, έχουν άδεια λόγω κύησης. Αυτές κάλυπταν από 3-4 χωριά η καθεμία. Τώρα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Κ.Υ. απέναντι στους ασφαλιζόμενους που θέλουν να γράψουν τα φάρμακά τους, ο γιατρός που έγραψε πέρυσι π.χ. 100 συνταγές στο ιατρείο που ήταν, τώρα λέμε ότι θα πρέπει να κάνει και το άλλο αγροτικό ιατρείο, υποχρεώνοντάς τον έτσι ώστε να γράψει άλλες 100 συνταγές. Έρχεται όμως το πλαφόν της συνταγογράφησης και τον αναγκάζει να γράψει, για παράδειγμα, μόνο 80 συνταγές. Του μειώνει συνταγές και από το αγροτικό ιατρείο που είχε και από αυτούς που καλείται τώρα να εξυπηρετήσει. Γιατί, τα χωριά εκείνα είναι καινούρια γι’ αυτόν αρμοδιότητα που δεν την είχε πέρυσι γιατί την κάλυπτε άλλος συνάδελφός του. Εγώ όμως ως διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν έχω έναν καινούριο γιατρό να στείλω εκεί και να ξεκινήσει από την αρχή την συνταγογράφηση. Αυτά είναι ζητήματα που έχουν τεθεί, και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα λυθούν, γιατί πρόκειται για ζωτικά ζητήματα ειδικά για την περιφέρεια.»
ΕΣΠΑ – Ενεργειακή θωράκιση
Σε ερώτηση αν το Νοσοκομείο έχει μελέτες για να εντάξει έργα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Τρέντσιος λέει ότι ήδη έχει ζητήσει από τις Κλινικές του Νοσοκομείου και το Τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας και Πληροφορικής, να ετοιμάσουν προτάσεις ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στα τμήματα. Έχουν καταγραφεί, έχουν αξιολογηθεί και έχουν σταλεί στην Περιφέρεια. Τώρα είμαστε σε μια φάση να τα εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο.
Επισημαίνει επίσης, ότι «ως βασική προτεραιότητα, είναι το ενεργειακό. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου συναντάμε χωράφια ολόκληρα που έπρεπε να παράγουν, να είναι γεμάτα φωτοβολταϊκά, δεν νοείται ένα Νοσοκομείο με την επιφάνεια που έχει, να μην έχει φωτοβολταϊκά και να κερδίσει την ηλεκτρική του ενέργεια.» Μία από τις προτάσεις, θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην επιφάνεια του κτηρίου του Νοσοκομείου, τα οποία θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησης ανεμοστροβίλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ώστε να παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπάρχει επίσης σχεδιασμός, να μελετηθεί η δυνατότητα αυτοτέλειας της ενέργειας μέσα στο κτήριο. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, τα υπόγεια δεν χρειάζονται ψύξη. Το χειμώνα δεν χρειάζεται να είναι παντού ίδια η κατανομή θερμοκρασίας. Κάπου χρειάζεται περισσότερη θέρμανση/ψύξη και αλλού λιγότερη. Να υπάρχει η δυνατότητα, μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος, που να δίνει την απαραίτητα θερμότητα ή ψύξη στις κλινικές και στους άλλους χώρους του Νοσοκομείου. Για παράδειγμα, όταν σχολάει το διοικητικό  προσωπικό, από το μεσημέρι και μετά, δεν χρειάζεται να υπάρχει θέρμανση/ψύξη στους χώρους αυτούς. Έτσι μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική εξοικονόμηση. Θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, είναι περίπου 1 εκατομμύριο € τον χρόνο. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να είναι λιγότερο και με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Κλείσιμο κλινικών;
Κληθείς να απαντήσει τι συμβαίνει με την Οφθαλμολογική Κλινική και την ΩΡΛ, ο κ. Τρέντσιος παραδέχεται: «Θα το πω όσο πιο ειλικρινά μπορώ. Ότι υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν. Η πρόθεση σε επίπεδο διοίκησης, είναι να μην κλείσει καμιά κλινική. Τίθεται εύλογα ένα ερώτημα, ότι έχουμε πρόβλημα για παράδειγμα, με τις εφημερίες. Ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύσει μάξιμουμ 10-11 μέρες το μήνα. Όταν δεν έχεις γιατρούς, πώς θα τον βάλεις να εφημερεύσει 15-20 μέρες όταν δεν μπορεί να του πληρώσεις το  υπόλοιπο;»
Αναφορά κάνει επίσης ο κ. Τρέντσιος, και για την συνεργασία της ΩΡΛ Κλινικής με την αντίστοιχη της Καβάλας και εξηγεί πώς «λύθηκε» το πρόβλημα προσωρινά
«Έχει παρατηρηθεί, ότι η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική, έχουν κάποια προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το ότι ολόκληρο το τόξο του μήνα δεν βγαίνει. Και αυτό άρχισε να συζητιέται, όταν παρατηρήθηκε ένα περιστατικό από την Καβάλα. Πήγε στην Καβάλα δεν βρήκε ΩΡΛ, ήρθε στη Δράμα δεν βρήκε ΩΡΛ και κατέληξε στις Σέρρες. Γι’ αυτό όταν τέθηκε και από την Καβάλα, μίλησα  με τον διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα και ακούγονται πάρα πολλά, του είπα ότι δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστούμε, αλλά το έγγραφο θα μου το κάνει το Νοσοκομείο Καβάλας. Οπότε έστειλε ένα έγγραφο ο διοικητής της Καβάλας σ’ εμάς και ζήτησε, αν  μπορούμε, το κενό των 10 ημερών που έχουμε εμείς και το κενό των 10 ημερών του δικού τους Νοσοκομείου, να καλύπτεται εναλλάξ, ώστε και λόγω της απόστασης, ένας από την Καβάλα να έρθει στη Δράμα και ένας από τη Δράμα να πάει στην Καβάλα, αντί να πρέπει να πάει στις Σέρρες ή Θεσσαλονίκη που είναι πιο μακριά.»
Τα προβλήματα καλύπτονται προς το παρόν με ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις, λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας: «Έχουμε στείλει στην Καβάλα παιδίατρο, καρδιολόγο στην Ξάνθη, έχουμε πάρει έναν εντατικολόγο από τις Σέρρες. Αυτά όμως δεν είναι μόνιμες καταστάσεις. Είναι για να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις κρίσεις των γιατρών από το 2011 και θα διοριστούν κάποιοι γιατροί. Εδώ μπαίνει όμως ένα άλλο ερωτηματικό. Ένας γιατρός που έχει κριθεί το 2011, πιθανόν στην πορεία να έχει βρει δουλειά ή να έχει φύγει στο εξωτερικό και να μην σου έρθουν τα άτομα που προσδοκάς να πάρεις. Υπάρχει και ένα σύστημα ιατροκεντρικό, που κάποιος γιατρός μπορεί να προηγείται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη σε όλες τις θέσεις, και να περιμένεις να επιλέξει πού θέλει να πάει και να παραιτηθεί μετά. Μπαίνουν πολλά διαδικαστικά ζητήματα.»
Φαρμακείο και ΜΕΘ
Σε ερώτηση για το Φαρμακείο και τη ΜΕΘ, ο κ. Τρέντσιος, επισημαίνει ότι «το Φαρμακείο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον πάει καλά, γιατί έχουμε δύο επικουρικούς φαρμακοποιούς. Εκεί για την ώρα δεν έχουμε πρόβλημα. Αναφορικά με τη ΜΕΘ ακόμα και σήμερα έχουμε πρόβλημα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εντατικολόγο ο οποίος έχει έρθει από τις Σέρρες όπως είπαμε, για να βοηθήσει την κατάσταση. Εμείς ζητάμε επιμόνως να στελεχωθεί η ΜΕΘ, με προοπτική να στελεχωθεί όσο το δυνατότητα μονιμότερα, για να πεις ότι είσαι άνετος. Γιατί έχουν γίνει τόσες προσπάθειες να υπάρξει ΜΕΘ στη Δράμα. Έκλεισε για ένα χρονικό διάστημα, ξανάνοιξε, τώρα τα Χριστούγεννα είχαμε πάλι ένα πρόβλημα ελέω γιατρών. Η ΜΕΘ για μας είναι πάντα την πρώτη γραμμή

Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου