Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Κερδοφόρος κατά 15 εκατομμύρια ευρώ ο ισολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2012

Κερδοφόρος κατά 15 εκατομμύρια ευρώ και με βασικά χαρακτηριστικά του τη μείωση των δημοτικών φόρων και το συμμάζεμα των υποχρεώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης έκλεισε ο ισολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις 2012 που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Νοιαζόμαστε για τους αριθμούς επειδή νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους. Στόχος μας είναι από την οικονομική χρήση να
προκύπτει το θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα μέσα από τη δυνατότητα αυξημένων επενδύσεων ή δαπανών για βελτίωση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους μη έχοντες» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η σωστή διαχείριση και απεικόνιση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν τη βάση για τη σύνταξη και αυτού του ισολογισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε στους παρακάτω άξονες:
μείωση φόρων,
μείωση διαθέσιμων πόρων,
συμμάζεμα υποχρεώσεων,
σωστή απεικόνιση όλων των μεγεθών του Δήμου Θεσσαλονίκης,
ανάπτυξη θετικού οικονομικού αποτελέσματος με σκοπό την απόσβεση ζημιών προηγούμενων χρήσεων.
Κατά την εισήγησή του ο Χασδάι Καπόν ανέφερε ότι ο ισολογισμός χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια, σαφήνεια και συνέπεια και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να καλύψει τη μείωση των εσόδων με μεγαλύτερη μείωση των εξόδων, δημιουργώντας έτσι πλεόνασμα.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της χρήσης για το Δήμο Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται θετικό και καθορίζεται σε 14,75 εκατ. €. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη μείωση των εξόδων σε δυο χρόνια, η οποία καλύπτει τη μικρή μείωση των εσόδων που παρατηρείται και ότι τα έσοδα για το 2012 ανέρχονται στα περίπου 245 εκατ. €, ενώ τα έξοδα στα 230 εκατ. €.
Επίσης στην απογραφή του 2010 καταγράφονται ως έσοδα οι ανείσπραχτες απαιτήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης από Χρηματικούς Καταλόγους που δεν είχαν βεβαιωθεί συνολικού ύψους 40,7 εκατ. €, ποσό το οποίο, όπως τόνισε, με την πολιτική της διοίκησης μειώθηκε -σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές- σε 3,2 εκ € το 2011 και 2,6 εκ € το 2012.
Επιπλέον, σημείωσε πως ο ισολογισμός συμπληρώθηκε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του κεντρικού Δήμου και όχι από ξένο συνεργάτη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι εξοικονομήθηκε για το Δήμο Θεσσαλονίκης ποσό περίπου 150.000 € που δινόταν ως αμοιβή για τους εξωτερικούς συνεργάτες που αναλάμβαναν την ευθύνη της σύνταξης του.

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου