Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ανέκρουσε πρύμναν ο Μητσοτάκης μπροστά στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ: Απέσυρε το άρθρο για την κατάργηση του Ινστιτούτου Εργασίας

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και το σοβαρό ενδεχόμενο να καταψηφιστεί τελικά η σχετική διάταξη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποχρεώθηκε να αποσύρει το αρθρο 8 του νομοσχεδίου για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, που αφορούσε  το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου στην Ολομέλεια της Βουλής διαπιστώνοντας πως δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί.
Η επίμαχη διάταξη είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά  των κοινωνικών φορέων (εργοδοσίας και εργαζομένων), τις οποίες είχαν εκφράσει και κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Χρυσής Αυγής) και περιλαμβανόταν ανάμεσα στα άρθρα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Κατά της κατάργησης του ΕΙΕΑΔ τάχθηκε στην Ολομέλεια και το ΠΑΣΟΚ, δια του εισηγητή  Γιώργου Ντόλιου και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Πάρι Κουκουλόπουλου, υποβάλλοντας μάλιστα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, συνεπικουρούμενο και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο.
Μετά από όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αποσύρει το επίμαχο άρθρο, «με τη δέσμευση πως θα υπάρξει επαναξιολόγηση του ΕΙΑΕΔ στο πλαίσιο της αξιολόγησης του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να επανακατατεθεί σχετική διάταξη το συντομότερο δυνατόν, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί άλλη μία εργασία αξιολόγησης για ένα Ινστιτούτο, που επιτελεί έναν ρόλο που κάλλιστα μπορεί να καλυφθεί απ' τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και απ' τον ΟΕΑΔ».
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής: «Γιατί θέλουμε να καταργήσουμε το Ινστιτούτο; Γιατί επιτελεί έργο που επιτελούν και βασικές δομές του υπουργείου Εργασίας. Ένα επιχείρημα που μπορώ να δεχτώ είναι ότι η απότομη κατάργηση θα μπορούσε να προκαλέσει – που δε το δέχομαι – καθυστέρηση στο έργο που επιτελεί, που όμως έχει ήδη καθυστερήσει. Είναι προφανές δε πως το Ινστ. δεν απέτρεψε την ανεργία να ανέλθει στο 28%. Δέχομαι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ως τον Σεπτέμβρη, 6 μήνες, να ολοκληρώσει την αποστολή του».
Το ΠΑΣΟΚ όμως επέμεινε στην απόσυρση του άρθρου, λέγοντας ναι στη αξιολογηση αλλά όχι στην κατάργηση του Ινστιτούτου.
«Να αποσυρθεί τιο άρθρο 8. Δεν έχει να κάνει με δικά μας παιδιά και φίλους. Δεν δίνουμε μάχη χαρακωμάτων. Θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία» διεμήνυσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και λίγο αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση της απόσυρσης του άρθρου 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου