Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Εσωστρέφεια και διαφωνίες πληγώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ


«Ποτάμι» γκρίνιας και ανησυχίας έχει «κατακλύσει» την Κουμουνδούρου μετά την τελευταία δημοσκόπηση, που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά να μειώνεται η διαφορά λόγω των διαρροών του προς το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Στην ηγετική ομάδα, μόλις έγινε γνωστή η μέτρηση της Alco σήμανε συναγερμός. Οι διαρροές προς «το Ποτάμι» είναι σημαντικές και οι διπλές κάλπες της άνοιξης, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, πλησιάζουν «απειλητικά».
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι το νέο κόμμα θα «χτυπούσε» μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ διαψεύστηκαν καθώς στη μέτρηση μεγάλες απώλειες είχαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για λάθη, ούτε για χάσιμο» έλεγε στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που απέδιδε την εικόνα του κόμματος σε τρεις βασικούς λόγους:
-Θολό στίγμα για την οικονομία και την επόμενη μέρα.
-Εσωστρέφεια και δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση.
-Διαφωνίες μεταξύ των στελεχών σε σημαντικά ζητήματα.
Όσον αφορά το πρώτο, είναι φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμη για το σχέδιο που έχει και θέλει να εφαρμόσει εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες από την ηγεσία, ωστόσο δεν λείπουν οι ασάφειες ή οι δηλώσεις στελεχών που θολώνουν την εικόνα.
Και αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο σημείο. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο παράδειγμα με τις δηλώσεις Δούρου και Σταθάκη για το Μνημόνιο. Η υποψήφια περιφερειάρχης δήλωσε μεσοβδόμαδα ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει Μνημόνιο μόλις αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα χρειάζεται και η τρόικα, ενώ την ίδια μέρα ο Γιώργος Σταθάκης έλεγε πως θα ζητήσουν τριετή αναστολή από την τρόικα.
Και μπορεί να κατηγορούν συνέχεια την «μονταζιέρα της Συγγρού», ωστόσο αναγνωρίσουν στην Κουμουνδούρου ότι δίνεται τροφή από τις δηλώσεις στελεχών, γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να «σφίξουν τα λουριά» χωρίς μέχρι τώρα ιδιαίτερη επιτυχία.
Τρίτο σημείο που «πληγώνει» είναι οι σημαντικές διαφωνίες που παρατηρούνται σε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στους Προεδρικούς, στην Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και στους Πασοκογενείς.
Μέσα σε λίγες μόνο μέρες παρατηρήθηκαν έντονες συγκρούσεις τόσο για το Κυπριακό και τις συνομιλίες που γίνονται εκεί, όσο και για τη στάση του κόμματος στο θέμα της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα ο Αλέξης Μητρόπουλος προτίμησε να απέχει από τη συζήτηση, ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε πως θα ψηφίσει παρών για τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Μέσα σε αυτό το κλίμα προσπαθεί η ηγεσία να κλείσει και τα «ανοιχτά μέτωπα» με τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς να προκαλέσει νέο κύκλο εσωστρέφειας.

newsmail 

Του Γιάννη Τσακίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου