Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Το πολιτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωπαϊκών, περιφερειακών και δημοτικών εκλογών

Με ένα πολιτικό πλαίσιο που εξέδωσε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί μια αποτίμηση των παραγόντων που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση, υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπερασπίζεται τις πολιτικές του κινήσεις και το παρελθόν του, επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί τους στόχους και τις
θέσεις της Ελιάς.
Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ στο «μανιφέστο» του υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση εκδηλώθηκε ως απόρροια της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και της εσωτερικής κυβερνητικής διαχείρισης της ΝΔ (2004-2009) που εκτίναξε το χρέος και πολλαπλασίασε το έλλειμμα.
Στη συνέχεια, τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το τεράστιο βάρος μιας επιλογής που ήταν μονόδρομος για τη χώρα με όλες ανεξαίρετα τις πολιτικές δυνάμεις απέναντί του, μια επιλογή πατριωτικής ευθύνης».
«Εκ των υστέρων πολλά μπορούν να ειπωθούν ή να καταλογιστούν. Ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα στάθηκε όρθια με τη δική μας πολιτική και τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού», προσθέτει.
«Όλοι σήμερα αναγνωρίζουν διεθνώς τα πρωτόγνωρα δημοσιονομικά επιτεύγματα (με κορυφαίο την τεράστια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος) και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος» σημειώνεται στο μανιφέστο.
«Η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των μνημονίων», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι «τα ευνοϊκά επιτόκια αφορούν το ευρωπαϊκό σκέλος του δανείου και είναι αποτέλεσμα τη δικής μας διαπραγμάτευσης του 2012. Το δάνειο του ΔΝΤ είναι σχετικά μικρής διαρκείας και επιτοκίου συγκρίσιμου με αυτό που πετύχαμε τώρα στις αγορές για το πενταετές ομόλογο!».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς την «για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων και τυχοδιωκτική». Στη συνέχεια, δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι «τη στιγμή της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης για να ολοκληρώσουμε το τόσο σημαντικό βήμα για οριστική έξοδο από την κρίση παραμένει σε καταγγελτικό λόγο» και ότι «η στάση της είναι αδιέξοδη, ουσιαστικά αρνούμενη την έξοδο στις αγορές επιλέγει τη συνέχιση της μνημονιακής συνταγής».
Στη συνέχεια, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι τώρα η Ελλάδα επιστρέφει ως ισότιμος εταίρος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις με ισχυρό διαπραγματευτικό ατού και ότι έχει τη δυνατότητα βελτιωτικών πολιτικών στους μέχρι τώρα δυσμενείς όρους των μνημονίων.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι απαιτείται μια πορεία δυναμικής επανεκκίνησης προς μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη με κυρίους στόχους:
Την αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης σε προοδευτική κατεύθυνση που σηματοδοτεί το τέλος της μονόπλευρης λιτότητας
Την ολοκληρωμένη επεξεργασία (τεχνική, κοινωνική, πολιτική) των κρίσιμων αποφάσεων με άμεσο στόχο τη δημοκρατική νομιμοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης.
Την προβολή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους.
Έπειτα, αναφερόμενη στον «ακροδεξιό κίνδυνο», όπως αναφέρει, υποστηρίζει ότι αυτός εκμεταλλεύεται την κρίση και τα αδιέξοδα καθώς και τον αυταρχισμό και την επιμονή στις αντιλαϊκές πολιτικές της συντηρητικής ευρωπαϊκής ηγεσίας οι διάφορες ακροδεξιές ομάδες εμφανίζουν αξιοσημείωτη άνοδο.

Μάλιστα, προσθέτει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και οφείλει να ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων πολιτών.
Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο και για «αριστερό λαϊκισμό», σημειώνοντας ότι το αδιέξοδο των μικρότερων ομάδων της Αριστεράς προέρχεται κυρίως από την απουσία οποιαδήποτε ενιαίας και βιώσιμης πρότασης για την Ευρώπη. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο λαϊκισμός αυτός χαρακτηρίζεται από μια «συνεχή δολιχοδρομία και αντιπαράθεση με το Ευρώ ή τα εθνικά νομίσματα, από αξεπέραστες παλαιοκομμουνιστικές καταβολές, από δογματική άρνηση κάθε απόπειρας να διασαλευτούν οι αμετακίνητες νομοτέλειες».
Μάλιστα, προσθέτει ότι «το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χαρακτηριστικό και δεν μπορεί να κρύψει τις αξεπέραστες αντινομίες», όπως την στάση των επιμέρους κομμάτων απέναντι στην Ελλάδα, την αμφιθυμία της αποδοχής ή όχι του ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή και τις ανεδαφικές προτάσεις για την οικονομία, το ρόλο του κράτους, τις τράπεζες, την διαγραφή χρεών κ.ο.κ.
Συνεχίζοντας, το «μανιφέστο» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς» υπό την αιγίδα του PES. Η διακήρυξη της Ελιάς για τις ευρωεκλογές, αναφέρει η ανακοίνωση, «θεωρεί την παραμονή στο ευρώ πατριωτική απόφαση και διεκδίκηση, αγωνίζεται για μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα αλλά και λαϊκισμό, αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως κοινή δεύτερη πατρίδα με σεβασμό στη διαφορετικότητα των εθνών και λαών και συμπυκνώνει το μήνυμα της στο δίπτυχο Ευρώπη της Αλληλεγγύης – Ελλάδα της Ανάπτυξης».
Μάλιστα, τονίζει ότι η Ελιά «δεν είναι κόμμα, είναι συμπαράταξη κομμάτων, κινήσεων και πρωτοβουλιών πολιτών».
Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την ιστορία του, λέγοντας ότι αποτελεί τον ιστορικό κληρονόμο μιας μεγάλης παράδοσης και τον κορμό της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.
«Εμείς οδηγήσαμε τον τόπο σε συνθήκες ευημερίας, δημοκρατικής ομαλότητας και πραγματικής ανεξαρτησίας. Εμείς ταυτόχρονα σηκώσαμε το δυσβάστακτο φορτίο να αποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε εξαιτίας της κρίσης που παραλάβαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ μια πολιτική αταίριαστη με την ιστορική μας διαδρομή, πήραμε εξολοκλήρου την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των μέτρων του μνημονίου και πληρώσαμε το δυσανάλογο κόστος της υπευθυνότητας μας», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι οδηγός του ήταν το αίσθημα εθνικής ευθύνης.
«Η πολιτική που ασκήσαμε από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα που η χώρα βγαίνει στις αγορές ξανά υπήρξε – παρά τα λάθη ,τις πιέσεις ,τις αντιφάσεις και κυρίως τις τεράστιες δυσκολίες – ενιαία για τις Κυβερνήσεις μας και εν συνεχεία για τις Κυβερνήσεις συνεργασίας», επισημαίνει.
«Και μετά την ήττα μας στις εκλογές του 2012 μείναμε σταθερά προσηλωμένοι στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, στην προσπάθεια άρσης κραυγαλέων κοινωνικών αδικιών και στην ολοκλήρωση πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών. Ποιος όμως κέρδισε στις δίδυμες εκλογές του 2012; Η πολυδιασπασμένη αλλά σαφής πλειοψηφία του ελληνικού Λαού – εκλογική και κοινοβουλευτική – τάχθηκε υπέρ της δικής μας εθνικής στρατηγικής ευθύνης εν γνώσει των συνεπειών. Οι εκλογές του 2012 δεν διεξήχθησαν όπως οι εκλογές του 2009, αλλά μέσα στην καρδιά της κρίσης και με υο πρόγραμμα προσαρμογής σε εξέλιξη. Μετά τις εκλογές ως ΠΑΣΟΚ κάναμε ακριβώς ό,τι είχαμε προτείνει προεκλογικά», προσθέτει.
Τέλος, το «μανιφέστο» τονίζει ότι «σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να καταλάβουν μια πρωτόγνωρη κοινωνική και πολιτική κατάσταση με παλιά εργαλεία, το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, υπάρχει και είναι παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου