Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η γκάφα για τις καταθέσεις κλονίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση του κ. Γλέζου ξύπνησε μνήμες από τη συζήτηση, που προσπαθεί να βάλει στο περιθώριο ο ΣΥΡΙΖΑ, περί ενός πιθανού αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδοτικής ανάγκηςΜε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δίνουν τουλάχιστον ένα οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, αλλά και τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου να μιλούν για άνετη νίκη στις ευρωεκλογές, το μόνο που φοβούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι γκάφες και τα αυτογκόλ της τελευταίας στιγμής, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Πρόκειται, όπως λένε στελέχη του κόμματος, για τον μεγαλύτερο κίνδυνο, που μπορεί να ανακόψει τη δυναμική και το ρεύμα προς μία ιστορική εκλογική νίκη της αριστεράς, έστω κι αν η μάχη αφορά στην ευρωβουλή.


Είχε πράγματι μέρες η Κουμουνδούρου να ασχοληθεί με εσωτερικά προβλήματα και με αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του. Έως την απροσδόκητη παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος έβαλε στο τραπέζι την ιδέα περί «αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».

Η δήλωση του κ. Γλέζου ξύπνησε μνήμες από τη συζήτηση, που προσπαθεί να βάλει στο περιθώριο ο ΣΥΡΙΖΑ, περί ενός πιθανού αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδοτικής ανάγκης που ενδεχομένως προκληθεί για τη χώρα σε περίπτωση κυβέρνησης της αριστεράς. Στην προέκτασή της αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει το τι θα γίνει με τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και τη θέση της χώρας στο ευρώ, θέματα που προσπαθεί να υποβαθμίσει σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις όμως του κ. Γλέζου έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, ακόμη και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να επαναφέρουν στην πολιτικά ατζέντα τα συγκεκριμένα θέματα, με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να προσπαθεί να μαζέψει την όλη υπόθεση.

Το πρόβλημα ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που μπερδεύεται μόνος του σε μία συζήτηση, που μεταφέρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε θέματα, που δεν είναι από τα πλέον δυνατά του. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι καταβλήθηκε τις τελευταίες δύο τρεις εβδομάδες μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην ανακυκλώνεται η περίφημη κουβέντα με το ευρώ και τη δραχμή. Υπήρξε προς τούτο συγκεκριμένη προσπάθεια και από την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ώστε να μην αναπαράγονται συζητήσεις, που δεν αφορούν στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο.

Το… χτύπημα όμως από τον κ. Γλέζο προκάλεσε εφιάλτες στην Κουμουνδούρου. Επισήμως βέβαια κατηγορούνται οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση, ωστόσο στο παρασκήνιο επικρατεί εκνευρισμός και δυσφορία. Κυρίως γιατί ένα κορυφαίο στέλεχος επιχείρησε να απαντήσει σε προβλήματα, που ίσως απασχολήσουν μια αυριανή κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη πολιτική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Πολλοί μιλούν για έμφυτη αφέλεια κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι για ασυγκράτητη μαζοχιστική τάση, κατάλοιπο συμπεριφοράς μικρού κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία είναι έκδηλη με την ηγεσία να δίνει οδηγίες για προσεκτικές συμπεριφορές και αυτοσυγκράτηση.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου