Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία συμμετείχαν οι Γιάννης Μαγκριώτης, Γρηγόρης Τσόκας (καθηγητής ΑΠΘ), Χρόνης Μακρίδης (Γραμματέας Α΄θεσνίκης), Γιάννης Κυανίδης (Γραμματέας Β Θεσνίκης) και Βασίλης Λάζαρης (Χημικός Μηχανικός) συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας με τον Πρόεδρό της, Δημήτρη Λακασά.


Ο κ. Λακασάς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για το στρατηγικό σχεδιασμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και τις δραστηριότητες της που βρίσκονται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα έθιξε τα εκκρεμή θέματα της ΑΖΚ με την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.


Η αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας, αφού ευχήθηκε στο νέο ΔΣ  καλή επιτυχία και γρήγορα αποτελέσματα, τόνισε πως με καθυστέρηση πολλών ετών φαίνεται πως η ΑΖΚ αρχίζει να πατά στα πόδια της, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο, τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα αλλά και οι νέοι επιστήμονες περίμεναν και περιμένουν πολλά από την ΑΖΚ. Η γρήγορη ανάπτυξη της, θα βοηθήσει νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες, όπως ήδη άρχισε να κάνει, στην αξιοποίηση των γνώσεών τους και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.


Θα βοηθήσει επίσης την επιχειρηματική κοινότητα που θέλει να εκσυγχρονιστεί, για να βελτιώσει την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της, τα οποία είναι ζητούμενα για πολλά χρόνια τώρα, πολύ περισσότερο σήμερα στην εποχή της κρίσης.


Η αντιπροσωπεία παρουσίασε επίσης τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί με την αρμόδια επιστημονική της ομάδα για την εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου έρευνας και καινοτομίας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασής της, που περιλαμβάνουν:


1.  Τη διάχυση των νέων τεχνολογιών σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα στην Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας.


2.  Έμφαση στην έρευνα και στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας


3.  Έρευνα και εφαρμογή στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας γενικότερα


4.  Τουρισμός υγείας


5.  Πρωτογενής τομέας – Γεωθερμία


6.  Παραγωγή κεφαλαιουχικού εξοπλισμό


Η αντιπροσωπεία επισήμανε επίσης, ότι η συνεργασία όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλων των κομμάτων, είναι αναγκαία για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.


Η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, σημαντικό θα είναι η πολιτεία, Κεντρική Κυβέρνηση και Διοίκηση και Περιφέρεια, να βοηθήσουν άμεσα και αποφασιστικά με τη θεσμική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη των σχεδιαζόμενων δράσεων.


Η αντιπροσωπεία στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό, γιατί παρά τις δεσμεύσεις διαχρονικά των εμπλεκόμενων φορέων, στην πράξη λίγα βήματα έγιναν και η αξιοποίηση τόσο του Γ΄ΚΠΣ όσο και του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) έμεινε σχεδόν μηδενική. Πιστεύουμε ότι δεν θα χαθεί και η ευκαιρία του Ε’ ΚΠΣ (ΣΕΣ).


Ο κ. Λακασάς αφού ευχαρίστησε και αυτός από την πλευρά του για την συνάντηση και την υποστήριξη που βρήκε στις πρωτοβουλίες της ΑΚΖ από μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε πως θα μελετήσουν τις προτάσεις, πιστεύοντας πως βοηθούν σημαντικά την προσπάθειά τους.


 


Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου