Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

«Παρών» δηλώνει από τις Σπέτσες ο Γ. Παπανδρέου

Η Δημοκρατία θα είναι το πολιτικό διακύβευμα για τις επόμενες δεκαετίες, επισήμανε στην παρουσίαση των συμπερασμάτων του 15ου Συμποσίου της Σύμης ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο λόγω της εγκληματικής δημοσιονομικής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι λόγοι για τους οποίος η χώρα
μπήκε στο Μνημόνιο ήταν η εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους.
«Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά. Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου αφήνοντας αιχμές κατά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν φταίνε τα κακά παιδιά του νότου»

Υπογράμμισε επίσης ότι την ίδια τακτική ακολουθούν και οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη οι οποίες κατηγορούν για την κρίση χρέους «τα κακά παιδιά του νότου που πρέπει να λογικευτούν».
«Αλλά τώρα, όλοι πιστεύω έχουν αντιληφθεί, ότι ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε η λιτότητα αποτελούν τη λύση. Ναι, η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι αναγκαία, αλλά από μόνη της, δεν δίνει λύσεις, γιατί και πάλι θα απουσιάζουν όσα πρέπει να γίνουν για να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά η ΕΕ», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Αγώνας για ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν γίνει δειλά βήματα για την αντιμετώπιση του χρέους ενώ απουσιάζουν οι πολιτικές που ρυθμίζουν και ελέγχουν τις αγορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους φορολογικούς παραδείσους.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως οι διαχρονικές μας αξίες, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια, θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν στον καινούργιο κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «ανθρώπινη αξιοπρέπεια - σημαίνει και το δικαίωμα στην ασφάλεια αλλά και το δικαίωμα της επιλογής για κάθε άνθρωπο, της δυνατότητάς του να αποφασίζει για το δικό του μέλλον».
Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπίστηκε την πρόταση για δημοψήφισμα το 2011 λέγοντας ότι «η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η δυνατότητά τους να εκφράζουν μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες την συμβουλευτική και αποφασιστική τους γνώμη, όπως το δημοψήφισμα που είχα προτείνει στα τέλη του 2011, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα αντιμετώπισης των προβλημάτων τόσο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όσο και των μεγάλων διακυβευμάτων που έχουμε μπροστά μας».

Είμαι παρών- δεν διεκδικώ καμμία καρέκλα

Δήλωσε παρών στα πολιτικά πράγματα της χώρας και της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι κανείς πολιτικός, καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας.
Κανείς πολιτικός,  δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει καμμία καρέκλα και καμμία εξουσία:«Και δεν σας κρύβω ότι, και προσωπικά, αυτή είναι η αγωνία μου. Να συμβάλλω όπως μπορώ, με κάθε τρόπο, σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη. Για άλλους, αυτό με καθιστά ευάλωτο, για άλλους είναι η δύναμή μου.
Έχω επιλέξει να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο, τον δρόμο της συνάντησης με κάθε πολίτη που έχει αυτήν την κοινή αγωνία. Που δεν υποτάσσεται στην εντύπωση που καλλιεργούν οι κρατούσες αντιλήψεις, ούτε και ακολουθεί τις νόρμες που αναπαράγουν την κακοδαιμονία που κρατά τη χώρα όμηρο στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου