Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ν.Δ.: Οσο δεξιότερα, τόσο καλύτερα

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ έδειξε ότι από εδώ και πέρα η στρατηγική της Ν.Δ. θα παραπέμπει στην προπολεμική ιστορική φράση του στρατηγού Καρδαμάκη «όσο πιο δεξιά, τόσο καλύτερα».
Η εξέλιξη στο ζήτημα της ΔΕΗ αναζωογόνησε πολιτικά την
καθαρόαιμη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιήθηκαν πλήρως όταν άκουσαν το απόγευμα της Κυριακής την απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να σταματήσει την απεργία και να ακολουθήσει άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η εξέλιξη αυτή, αναζωογόνησε πολιτικά την καθαρόαιμη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος και ενίσχυσε τη σκληροπυρηνική τάση και στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ν.Δ., ενώ ενδυνάμωσε και όσους στο πρωθυπουργικό επιτελείο προτάσσουν μια πιο σκληρή γραμμή σε πολλά επίπεδα.

Οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε αυτό το κλίμα ήδη διέρρευσαν, προφανώς από το πρωθυπουργικό σύστημα, πληροφορίες ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συζήτηση για το χρέος, ενώ άλλος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά που δεν κατονομάζεται, λέγεται ότι εισηγείται να «τα σπάσει η κυβέρνηση με την Τρόικα εάν προτείνουν και νέα μέτρα».
Κορυφαίο «καραμανλικο» στέλεχος παρατηρεί την ξεκάθαρη αλλαγή γραμμής στο «γαλάζιο» στρατόπεδο
 Εξάλλου, όπως παρατηρεί και κορυφαίο «καραμανλικό» στέλεχος, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα και την αλλαγή γραμμής στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση σε συνδυασμό με πιο λαϊκίστικη δεξιά στροφή, όπου το στοιχείο του «πολιτικού τσαμπουκά» θα έχει τον πρώτο λόγο.
Πλέον από εδώ και πέρα, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται στην αμιγώς πολιτική μάχη στο κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, την προσεχή Τετάρτη επί του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Αγωνία στη δικομματική κυβέρνηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αγωνία και ο προβληματισμός είναι έντονος στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης μήπως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει τελικώς τις προβλεπόμενες 120 υπογραφές ώστε να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρότασή του για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ.
Βέβαια, τα φύλλα πορείας δίδονται και υπάρχει και η έγνοια να μην προχωρήσουν οι απεργοί σε καταλήψεις εγκαταστάσεων, αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρείται πιθανό για το Μέγαρο Μαξίμου.
Στη δικομματική κυβέρνηση υπάρχει αγωνία για τη συλλογή υπογραφών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσουν σε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ
Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν πάντως ότι η εξέλιξη μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές: πρώτον την κυβέρνηση, που στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και περιορίζει, αν δεν αποτρέπει, τον κίνδυνο black out, και δεύτερον τους συνδικαλιστές, που εμφανίζονται να μην υποχώρησαν, αλλά απλώς να «υπέκυψαν» στην κυβερνητική απόφαση για επίταξη.
Την ίδια στιγμή αρκετοί πιο μετριοπαθείς βουλευτές και υπουργοί σημειώνουν ότι από τη μια η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ομαλή ηλεκτροδότηση εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, αλλά σχολιάζουν πικρόχολα ότι «η χώρα δεν κυβερνάται με επιστρατεύσεις», ένα μέτρο στο οποίο προσφεύγει πολύ συχνά ο Αντώνης Σαμαράς τα δυο έτη που κυβερνά τη χώρα.
Για πολλούς στη Ν.Δ. άρχισε μια νέα εποχή, όπου θα κυριαρχήσει η σκληρή Δεξιά, οι πρακτικές της, αλλά και οι εκφραστές της και στο εσωτερικό της Ελλάδας μέσω του πολιτικού προκαλύμματος που ακούει στο όνομα «προώθηση μεταρρυθμίσεων». «Θα πρόκειται για μια στροφή άκρως συντηρητική που θα φανεί άμεσα. Απλώς θα προσπαθήσουν επικοινωνιακά να την περάσουν στα μαλακά» εκτιμούν όσοι διατηρούν νηφαλιότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Για πολλούς στη Ν.Δ. άρχισε μια νέα εποχή όπου θα κυριαρχήσει η σκληρή δεξιά
Εξάλλου, η Ν.Δ. έχει μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά της και τέτοιες κινήσεις, όπως η επιστράτευση, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως ενισχύει τη στρατηγική για επιστροφή ψηφοφόρων από τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ. Αυτό μένει να φανεί στην πράξη, όπως λένε οι πιο κεντρώοι, π.χ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, κ.ά. που φλερτάρουν με την ιδέα της μετεκλογικής συμμαχίας με το Ποτάμι!

 
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου