Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Οι πέντε πονοκέφαλοι του Σεπτεμβρίου στο ΠΑΣΟΚ και τη κυβέρνηση

Μπορεί τα «μπάνια του λαού» να συνεχίζονται για λίγο ακόμη για όσους πήγαν διακοπές, αλλά με τις σκοτούρες για τους φόρους και τα ραβασάκια που έρχονται στα σπίτι μας το ένα μετά το άλλο, ο φετινός Σεπτέμβρης δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο. Θα είναι ο «μαύρος Σεπτέμβρης» και για τα χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, καθώς η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης είναι πολλή έντονη. Όσο η επικινδυνότητα για την
κυβέρνηση αυξάνεται, άλλο τόσο αυξάνεται και για το ΠΑΣΟΚ.
Και επειδή δεν προβλέπεται οι πολίτες να μετριάσουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους, μια και δεν έχουν άλλα χρήματα να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους πολλών δισ. ευρώ, η ευθύνη θα πέσει στα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τον Σεπτέμβριο το ΠΑΣΟΚ έχει πέντε μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Το πρώτο και κυριότερο από το οποίο εξαρτάται η πολιτική του ζωή είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Αν το πρόσωπο που επιλεγεί για τη θέση του κ. Παπούλια μπορεί να συγκεντρώσει αυξημένη πλειοψηφία και να αποφευχθούν οι εκλογές, τότε περισσότερο το ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι ο κ. Σαμαράς –αν το καλοσκεφτείτε– θα έχει έναν επιπλέον λόγο να χαίρεται: Οτι δεν θα γίνουν εκλογές.
Οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση είναι... θανατηφόρες, και ο λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχει ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά. Μια μεγάλη, ενιαία Κεντροαριστερά θα είχε μέλλον και προοπτική. Τώρα όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για το ΠΑΣΟΚ, που μια τέτοια περίπτωση εκλογών, χωρίς να έχει ενισχυθεί ταυτόχρονα, θα ήταν ο «θάνατός» του. Για να διαμορφωθεί πολιτικό περιβάλλον που θα ενίσχυε την προοπτική εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου το σημερινό πολιτικό κλίμα. Με άλλα λόγια, ούτε συζήτηση για φόρους, ούτε για λάθη στον ΕΝΦΙΑ, ούτε για απολύσεις , ούτε για αξιολογήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Μέριμνα μόνο για ανάπτυξη θα έπρεπε να υπάρχει, καθώς και μεγάλο ενδιαφέρον για τη μείωση της ανεργίας. Επομένως, αφού το κλίμα στην υπάρχουσα συγκυρία δεν είναι το κατάλληλο, είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι εκλογές, δηλαδή μέσω της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Εκτός κι αν αυτό που αναφέρει ο κ. Σαμαράς για τους 180 βουλευτές έχει βάση.
Ενα δεύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου –και συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας– είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με τα εσωκομματικά μέτωπα να παραμένουν αδρανή αλλά και ταυτόχρονα ανοικτά. Από τον επόμενο μήνα πολλά στελέχη θα αυξάνουν με οποιονδήποτε τρόπο την πίεση τους στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «καθαρό», και όχι όπως το εννοεί η ηγεσία, δηλαδή συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης.
Τρίτο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η διόγκωση του αιτήματος –από πολλά στελέχη και βουλευτές– να πάρει αποστάσεις από τη ΝΔ και να διαχωρίσει την πολιτική του από αυτήν της κυβέρνησης. Η πίεση που θα ασκηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι ισχυρή, λένε εκείνοι που γνωρίζουν τα εσωκομματικά και οργανώνουν παρόμοιες αντιδράσεις.
Ταυτόχρονα, ως τέταρτο πρόβλημα μοιάζει να είναι η ισχυρή πίεση που ετοιμάζει η κίνηση των «75» του ΠΑΣΟΚ, που είναι η πλέον οργανωμένη εσωκομματική τάση με το μεγαλύτερο πλήθος μεσαίων στελεχών που έχουν συγκροτημένες απόψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των «75» του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει, με αφορμή μάλιστα και την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, ένα νέο κείμενο με υπογραφές στελεχών από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ακόμη μία πίεση προς την ηγεσία, ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών.

Το πέμπτο πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι και παραμένει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θα λέγαμε ότι σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο τίτλος της κινηματογραφικής ταινίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Οι σχέσεις δηλαδή της ηγεσίας με τον Γ. Παπανδρέου.
Αν οι σχέσεις αυτές δεν ξεπεράσουν τις δυσκολίες που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν και δεν εξομαλυνθούν, τότε τίποτε απ' όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να επιλυθεί και το ΠΑΣΟΚ θα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.
Ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην υπήρχαν σκιές ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Βενιζέλο, όμως η συνεχής αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, οι αιχμές και η μη υποστήριξη των δικών του πολιτικών είναι κάτι που τον ενοχλεί και γι' αυτό αναγκάζεται πολλές φορές να παρεμβαίνει ο ίδιος ή συνεργάτες του σε ό,τι αφορά κυρίως το χρέος και τα ελλείμματα των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή.
Το ίδιο, βέβαια, υποστηρίζει από την πλευρά του και ο κ. Βενιζέλος, που εκτός των άλλων έχει και ένα υπαρκτό πρόβλημα να αντιμετωπίσει: το οικονομικό. Είναι πολλά τα εκατομμύρια που πρέπει να ρυθμιστούν από τα δάνεια των τραπεζών και η κομματική επιχορήγηση του προϋπολογισμού δεν φτάνει με τίποτε. Επομένως, και οι δύο θα μπορούσαν να τα βρούνε μεταξύ τους και να σταματήσει ο ανταρτοπόλεμος, που εκδηλώνεται με εκατέρωθεν δηλώσεις. Αν οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου προσπαθήσουν να ενώσουν το ΠΑΣΟΚ, τότε πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα θα παραμεριστούν και στη βάση και στην κορυφή της ηγεσίας
εφημεριδα Παρασκηνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου