Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Διεύρυνση Τσίπρα προς το Κέντρο και τη Δεξιά

Στροφή προς το κέντρο αλλά και -γιατί όχι;- προς τη δεξιά ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας. Οχι ιδεολογική, αλλά στροφή προσέγγισης των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων.
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι, όσο και αν μοιάζει ακατόρθωτος αυτή τη στιγμή ο στόχος της αυτοδυναμίας, πρέπει να κυνηγηθεί με κάθε μέσο

Η σημερινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού, με το «ανάδελφο» ΚΚΕ και τους εν δυνάμει συμμάχους, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Ελληνες, να έχουν μπει σε πολιτικές περιπέτειες, έχουν οδηγήσει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στο συμπέρασμα, ότι όσο και αν μοιάζει ακατόρθωτος τούτη τη στιγμή ο στόχος της αυτοδυναμίας, πρέπει να κυνηγηθεί με κάθε μέσο.
Ακριβώς για να μην πέσει στην... ανάγκη άλλων πολιτικών δυνάμεων (π.χ. του ΠΑΣΟΚ), με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης και με δεδομένο φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκβιάσει την αυτοδυναμία με δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, όπως πρόσφατα διαβεβαίωσε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκου Βούτση.

Με τους ένστολους και την Εκκλησία

Εξ ου και τα ανοίγματα, π.χ. προς τους ένστολους, με τη συνάντηση του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη των αιτημάτων τους. Μια προσέγγιση την οποία είχαν «δουλέψει» το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΠΑΣΟΚογενείς Αλέξης Μητρόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Προσέγγιση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η προσέγγιση των πιο συντηρητικών πολιτών έχει και μια προϋπόθεση: τη συμφωνία τους με το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν στην Κουμουνδούρου
Υπ’ αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να ιδωθεί και η επίσκεψή του -αν και ημι-ιδιωτική- στο Αγιον Ορος και η δημόσια στήριξή του στο έργο που συντελείται εκεί. Ενώ και στις συναντήσεις που έχει κάνει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έχει αναγνωρίσει τη σημαντική κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος, ακόμη πιο πολύ σήμερα εν μέσω κρίσης.
Η προσέγγιση πάντως των πιο συντηρητικών πολιτών έχει και μια προϋπόθεση: τη συμφωνία τους με το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν στην Κουμουνδούρου.
Και όπως σημείωνε ο Αλέξης Τσίπρας στο δηλωτικό της στρατηγικής του για το μέλλον, άρθρο στην εφημερίδα «Η Εποχή», δύο εβδομάδες πριν, «ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης (σ.σ. του κέντρου και της κεντροαριστεράς) είναι μια ανοιχτή πολιτική συμμαχιών. Η επιδίωξη της πλατύτερης δυνατής συσπείρωσης των κυριαρχούμενων τάξεων και πολιτικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής λιτότητας, με άξονα ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής.
Και με στόχο -κατέληγε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης- αυτή η πλατιά συσπείρωση να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές»...

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου